Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΠΟΥΛΗΣΕ... ΟΡΑΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ ...


Του Γιάννη Σιδέρη

Για να διατηρηθεί η πολιτική εξουσία είναι αναγκαίο οι πολίτες να παραμένουν στην αμάθεια, να αγνοούν την αλήθεια, ακόμα και της δικής τους ζωής.. (Χάρολντ Πίντερ)

Συναισθηματικό κρεσέντο και ...ωδή στην γενικολογία ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού τη ΔΕΘ, ενώ από την αρχή προειδοποίησε ότι δεν πήγε για να μοιράσει παροχές, αλλά για να μοιραστεί με το ακροατήριο ένα όραμα! (τα οράματα είναι συναρπαστικά αλλά ούτε στοιχίζουν, ούτε δεσμεύουν).

Όμως επειδή τα οράματα χρειάζονται και κάποια στοιχειοθεσία, υποστήριξε ότι η Οικονομία μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε σημείο ανάπτυξης, επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Βέβαια και αυτά ακόμη, παρότι είναι ψυχροί αριθμοί, επιδέχονται υποκειμενικής ερμηνείας, κάπως σαν το… μισό ποτήρι νερό. Κάποιοι το βλέπουν μισογεμάτο και οι άλλοι μισοάδειο.

Ακριβώς επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ πρόσφατα, προστρέχουμε και βλέπουμε:

Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο του ’18 (τελικά σκουριασμένο το περίφημο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας που θα εκτινασσόταν). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είχαν μηδενική μεταβολή 0.0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ‘18 αλλά μείωση 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο 2ο τρίμηνο του ’17! ( αυτό είναι κατόρθωμα!). Όσο για την συρρικνωμένη πέρυσι καταναλωτική δαπάνη, αυτή αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο 2ο τρίμηνο του 2017 (αφορούσε συρρίκνωση σε είδη πρώτης ανάγκης, όχι πολυτελείας).

Μοναδικό αχνό φως από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές αγαθών (7,2%) και υπηρεσιών (Τουρισμός) που αυξήθηκε 12,2%. (συνολικό συμπέρασμα που απορρέει είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνης στασιμότητας).

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους επιλύθηκε, και τώρα αυτό είναι βιώσιμο»! Αξιοθαύμαστη δημιουργική λογιστική! Δηλαδή τα 330 δις δημόσιου χρέους στην αρχή της κρίσης δεν εξασφάλιζαν βιωσιμότητα, ούτε τα 324 δις του 2014 (αυτό υποστήριζε τότε ωρυόμενος ο ίδιος και το κόμμα του), αλλά… ώ του θαύματος, τα 360 δις που κατεγράφησαν κατά την έξοδο από το δικό του μνημόνιο, το καθιστούν βιώσιμο!

Λόγω αυτής της βιωσιμότητας, κατά τον Πρωθυπουργό, οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια! Βέβαια το δεκαετές ομόλογο κυμαίνεται σε απαγορευτικά πλαίσια, γύρω στο 4,6%, ενώ το χρηματιστήριο Βουλιάζει, κλείνοντας την Παρασκευή λίγο κάτω από τις 688 μονάδες – κάτω του μισού που το είχαν φτάσει οι Σαμαροβενιζέλοι.

Φυσικά η πτωχοπροδρομική πολιτική φιλολογία του ΣΥΡΙΖΑ λέει (όπως έλεγαν και για τα capital controls, που οι ψηφοφόροι τους δεν είχαν καταθέσεις), ότι οι ψηφοφόροι τους δεν έχουν μετοχές (μόνο οι οικονομικοί υπουργοί τους που τις έχουν στη BlackRock…).

Όμως ο καρκινοβατών χρηματιστηριακός δείκτης αναιρεί το επιχείρημα περί επενδυτών που ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια, ενώ παράλληλα αποστερεί και τις επιχειρήσεις από τη δυνατότητα να αρδεύσουν ζεστό χρήμα - που αυτό με την σειρά του θα γίνει επενδύσεις και ανάπτυξη, δηλαδή δουλειές και μεροκάματα. 

Δεν διαφωνούμε σε όλα τον Πρωθυπουργό. Του αναγνωρίζουμε δίκιο όταν λέει ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της σπατάλης, του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, των τεράστιων ανισοτήτων. Διατηρούμε όμως μια… μικρή επιφύλαξη κατά πόσον τηρεί το κόμμα του τις δύο ακόλουθες παραινέσεις, ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο πελατειακό κράτος και τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα. Φευ, σε αυτά τα τελευταία η κυβέρνησή του δεν διεκδικεί αξιοπρεπή βαθμό.

Τρεις οι βασικοί Πυλώνες του πρωθυπουργικού λόγου: 

Επανέφερε το ιδεολόγημα περί «Δίκαιης Ανάπτυξης». Το είχε λανσάρει γα πρώτη φορά τον Ιούνιο του ‘16, με ομιλία του στο μουσείο Ακρόπολης (καθόλου τυχαία. Είχε ως φόντο τον φωτολουσμένο Παρθενώνα, ώστε σημειολογικά το σκηνικό να παραπέμπει στην Αθηναϊκή δημοκρατία, καθώς οι συμβολισμοί για την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρό επικοινωνιακό εργαλείο). Ως τώρα βέβαια η «Δίκαιη Ανάπτυξη» παρέμεινε είδος εν ανεπαρκεία. Λογικό αφού όταν δεν έχεις ανάπτυξη, δεν μπορείς να την κάνεις και δίκαιη. Παραμένει «λεκτικό σχήμα», που θα έλεγε και η Ρένα Δούρου.

Δεύτερος Πυλώνας το Κοινωνικό Κράτος. Αυτό το γνωρίζουν οι δυστυχείς ασθενείς με τις ελλιπείς παροχές στα Δημόσια νοσοκομεία, οι χρόνιοι ασθενείς που ζουν Οδύσσεια για να έχουν τα φάρμακά τους, οι χήρες με τις πετσοκομμένες συντάξεις, οι άνεργοι. Η καθολική ασφάλιση για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση (σε επίπεδο αρχής καλώς θεσπίστηκε), απλώς σμίκρυνε την ανταποδοτικότητα στον κάθε δικαιούχο.

Τρίτος πυλώνας η ενίσχυση του κόσμου εργασίας. Είναι λυπηρό, καθώς ιστορικά η Αριστερά έχει συνδέσει τη ύπαρξή της με την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όμως επί ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως επί θητείας Κατρούγκαλου) εκτραχύνθηκε περαιτέρω η υπάρχουσα αγριότητα των εργασιακών συνθηκών, παίρνοντας μεσαιωνικές μορφές. Εργαζόμενοι του δωδεκάωρου με γλίσχρες αμοιβές οι οποίες αποδίδονταν μετά από μήνες, εργαζόμενοι είλωτες και όμηροι. Κάποιες επιχειρήσεις όντως βρέθηκαν σε αδυναμία, αλλά σε άλλες πολλές επικράτησε η ανθρωποβόρα νοοτροπία του κακοποιού ελληνικού καπιταλισμού. Αυτά κυρίως σε μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις και όχι στις καταραμένες Πολυεθνικές.

Βέβαια ο Πρωθυπουργός απογοήτευσε στο φλέγον θέμα των ημερών. Πολλοί περίμεναν με αδημονία την αναφορά του στο μέλλον των συντάξεων. Περί αυτού τίποτα, ή μάλλον εξεδήλωσε την αδυναμία του να υποσχεθεί, λέγοντας ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται, τα μέτρο περικοπής των συνάξεων είναι αχρείαστο, μη διαρθρωτικό και αντιαναπτυξιακό. Αυτό θα το «εξηγήσουμε» είπε στους Ευρωπαίους εταίρους με την παρουσίαση του Προϋπολογισμού! (κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι αποτινάξαμε την επιτροπεία και αποκτήσαμε τη δημοσιονομική μας ανεξαρτησία!).

Τέλος ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε τη … λαθροχειρία να παρουσιάσει τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών, ως απόφαση της κυβέρνησής του. παράλληλα υποσχέθηκε μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιδότηση ενοικίου, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1/1ου κλπ.


Δεν μας διέπει καμία αντίθεση. Είθε οι οικονομικοί δείκτες να δύνανται να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Σε αυτό ακριβώς θα κριθεί. Όχι στο εάν θα νομοθετηθούν αλλά εάν η κατάσταση της Οικονομίας θα μπορέσει να τις υποστηρίξει σε βάθος χρόνου. Κι αν δε μπορέσει, υπάρχει η εναλλακτική, να πετάξει το μπαλάκι στους επόμενους.

www.liberal.gr

16 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Τού Σπύρου Δημητρέλη από τον capital. gr... Έτσι ακόμη και αν η κυβέρνηση επέκτεινε την φοροαπαλλαγή σε 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες αντί για τους 1,2 εκατ. που ανακοίνωσε το ετήσιο όφελος για αυτούς θα ήταν το πολύ έως 50 ευρώ. Μάλιστα επειδή η ελάφρυνση αυτή θα δοθεί σε δυο δόσεις τότε το όφελος είναι έως 25 ευρώ ετησίως… Για την μεγάλη ομάδα των μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων που πληρώνουν σημαντικά ποσά λόγω ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση. Η μόνη που υπάρχει είναι αυτή των αντίμετρων που έχουν θεσπιστεί για το 2020 αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020 που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα πραγματοποιήσει. Ούτως ή άλλως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή πιθανόν μετά τις εθνικές εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πραγματοποίησή τους τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάφρυνση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργό δεν κοστίζει δημοσιονομικά περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Τοτέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και 500 ευρώ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων. Οι περισσότεροι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και εξαιρούνται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος. Έτσι, η απαλλαγή που εξαγγέλθηκε αφορά ελάχιστο αριθμό αγροτών. Όσο για τις ανενεργές επιχειρήσεις η εξαγγελία της απαλλαγής είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου καθώς υπάρχει ήδη η δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών για ανενεργές επιχειρήσεις με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πιθανόν η εξαγγελία να αφορά την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος λόγω μη ύπαρξης εσόδων και εξόδων, αλλά με διατήρηση των βιβλίων. Λόγω, όμως, της προσπάθειας αποφυγής του τέλους επιτηδεύματος οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν κλείσει ήδη ανενεργά μπλοκάκια και επιχειρήσεις.

-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά τέσσερις μονάδες από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019. Ουσιαστικά εξαγγέλθηκε η μείωση κατά μία μονάδα από το 29% στο 28% του συντελεστή για τη χρήση 2019 με το σχετικό όφελος για τις επιχειρήσεις να φανεί από το 2020 στην εκκαθάριση του φόρου τους για την προηγούμενη χρήση. Να σημειωθεί ότι το πακέτο των φορολογικών αντίμετρων προβλέπει την εφάπαξ μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% από το 2020 αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Πρόκειται για επιλογή σαφώς πιο συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού.

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την 1-1-2021. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ εξαγγέλθηκε ότι θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 12%. Η εξαγγελία δεν αντέχει σε ουσιαστική κριτική διότι η εφαρμογή της έχει πολλές αβεβαιότητες και προϋποθέσεις. Επιπλέον η εφαρμογή της τοποθετείται χρονικά στο μέσον την θητείας της επόμενης κυβέρνησης…

Geopard είπε...

Καλημέρα το βασικό είναι ότι δεν εκτροχιάστηκε να τάξει τον ουρανό με τα άστρα και χρηματιστηριακά είναι καλό γιατί δείχνει ότι έχει προσγειωθεί στην γη , βέβαια είναι εχθρός του πλούτου αφού στον ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά θα ξετινάξει αυτούς που ήδη πληρώνουν πολλά, αυτό που ξεκινήσει ο Σαμαράς με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυτός ουσιαστικά θα τους αποτελειώσει γιατί δεν βλέπει πόσες κατασχέσεις έγιναν και πόσες αναγκαστικές πωλήσεις εξαιτίας ενός παράλογα υψηλού φόρου.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

(Στέφανος Μάνος για τα σχόλια δημοσιογράφων τής ΕΡΤ για το κακό που θα μας βρει αν ασφαλιστούμε σε ιδιώτες. ..)
Φανταστείτε, λένε, να υποχρεωθούν οι πολίτες να ασφαλίζονται σε ιδιώτες. Ενώ βέβαια αν τους ασφαλίσει ο κ. Κατρούγκαλος θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και τη σύνταξη εξασφαλισμένη.
(100 χρόνια μπροστά ο Μανος)

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Να μου απαντήσουν οι κυριοι τεμπελχναδες της ΕΡΤ...
Με 2.000 τον μήνα εφκα..τι παροχές εχει ο ασφαλισμένος και ποση συνταξη θα παρει...ή για να μην βιστούν οι πονηροί... και με 168 ευρω τον μηνα που πληρωνουν οι κατεστραμενοι ελ.επ...τι παροχες εχουν ..και τι συντξη θα παρουν...
Ακομα και με 168 ευρω ιδ.ασφ..τον μηνα συμφερει σε ιδιωτη.

austin είπε...

https://youtu.be/lppa5RID4Z0

https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/article/510656/sygklonistika-vinteo-apo-ta-epeisodia-sti-deth-paidia-klaine

2 βίντεο που ξεφτιλίζουν τον αισχρό. Δημόσια τον ξεφτιλίζει ενώ τον σκουνταει για να μην έχει σταυρωμένα τα χέρια. Από άλλη κάμερα φαίνεται και άλλος που τα έχει σταυρωμένα, και κάνεις δεν του λέει τίποτα.

Το παιδί δλδ της σφαλιάρας, αφού προκλητικα του συμπεριφερονται αφού ξέρουν το ποσό γελοίος είναι, και ξέρει ότι τον αφήνουν στην καρέκλα. Στο τέλος γελάει σαν χαζό! Η ξεφτίλα σε όλο το μεγαλείο.

Το δεύτερο βίντεο ακόμα χειρότερο... Αφου από υποτιθέμενα θύματα έγινα ακόμα χειρότεροι θυτες. Που μας τα έχουν ζαλίσει χρόνια, που μας ΔΙΧΑΣΑΝ όλους και τώρα απλά κάνουν τα ίδια.

Βεβαίως και πάλι ο τσιπρας είναι ένα ανήθικο ανδρείκελο, κενό από οτιδηποτε και εκτελεί το έργο.

Αυτός ο λαός εμένα με θλίβει για το πόσο απαραδεκτος είναι που καθρεφτίζει αυτή την σηψη μη αντιδρώντας στον πρόσωπο του τσιπρα.

austin είπε...

Ακόμα και η Κανέλλη λέει σημασία δεν έχει το πότε θα πάμε σε εκλογές, αλλά το πως θα πάμε.

Με βρωμιά, ανηθικότητα, δολοφονία χαρακτήρων, λάσπη και εκφασισμό του πολιτικού διαλόγου.

Κουράγιο θα πως εγώ από την πλευρά μου και δύναμη να αντέξουμε τα τελευταία επεισόδια του εμετού που ήρθε και μας έκατσε στον σβέρκο.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αν έρθει η Κανέλλη και το κόμμα της να δεις Δημοκρατία...Όπου ακούς και βλέπεις Κκεδε και διάφορους τέτοιους τρέξε. ..Μακρυά. ..όπου βάλανε το χέρι τούς τα κάνανε μπου..ρδε..λο. .

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλησπερα.

Αντιλαμβάνομαι οτι τα καπνογονα δεν εφτασαν νοτια.

Μονο εδω στην ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ συμφωνα με τον Αλεξη.

Τοσα ληγμενα δεν ξαναδαμε.

Αντι να καταργησει τα ματ , κατάργησε την Δημοκρατια.


Εδω 83 ΔΕΘ , εδω 83 ΔΕΘ ..

Dell είπε...

new Dael ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ https://new-deal.gr/authors/

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ο Αδωνις σας γλενταει εσάς τους αριστερουληδες κάθε μέρα. Όση λάσπη και αν το έχετε ρίξει σας μοιράζει ταπες. Και αυτό σας πονάει.

Dell είπε...

Τεχνικη αναλυση: Πολυ πιθανη η καθοδικη διασπαση των 660 μοναδων μετα την ΔΕΘ
Του Αποστολου Μανθου
https://www.newmoney.gr/agores/369507-texniki-analisi-kathodiki-diaspasi-ton-660-monadon-meta-ti-deth

Dell είπε...

Μια ακομα εβδομαδα κατω μετα οταν ο κουλης μας πει τι θα κανει στην ομιλια του ΔΕθ ολα επανω Ελα Κουλη μου δωστα ολα

Δευτερα 10/02/2018 Αγορα Πειρ

Μαύρος Κύκνος είπε...

Υπερωρίες βλέπω σας έβαλε η Κουμουνδουρου και ο Τσιχλας.

Lorac είπε...

Τόσες μέρες πέφταμε γιατί θα έκανε ρίξει με τους δανειστές και θα μοίραζε παροχές.

Εγώ την ομιλία πιο πολύ σαν εισαγωγή του τί θα μας πει ο κ. Μητσοτάκης την είδα. Οπότε κάτι γκαπ που αφήσαμε πάνω ανοικτά κατά την πτώση, αναμένω να τα κλείσουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ένα 15% καθαρό.

Dell είπε...

Τσίπρας: Τα μέτρα δεν αποτελούν παροχολογία - Εκλογές Οκτώβριο 2019 εκτός απροόπτου

Λεωτσάκος:Η φοβία Τσίπρα να συγκρουστεί με τις αγορές θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.
Θα δούμε κάποιας μορφής αντίδραση στην αγορά και πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά όχι σπουδαία πράγματα.
Το χρηματιστήριο θα κινηθεί πάνω από τις 720 μονάδες βραχυπρόθεσμα και στα ομόλογα το 10ετές θα επανέλθει πέριξ του 4% με 4,15%.

Εξαγγελίες με τετραετή ορίζοντα οι παροχές Τσίπρα στη ΔΕΘ - Στόχος να εγκλωβίσουν τον Μητσοτάκη και να μην συγκρουστούν με τους δανειστές

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν υποσχέσεις για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους πιθανολογώ ότι οι αγορές μάλλον δεν τρόμαξαν με την "παροχολογία"
.
.
Τώρα σειρά έχει ο Μητσοτάκης. Πιστεύω ότι ίσως θελήσει να φανεί λίγο πιο γαλαντόμος και να υποσχεθεί ελαφρώς μεγαλύτερες φορολογικές μειώσεις αλλά δεν φαντάζομαι ότι οι υποσχέσεις του θα οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Απαντηση του Τσιπρα στην ΔΕΘ για τις συνταξεις...
"Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι πάνω απο 70 χρόνων..Αρα η οποια περικοπή δεν θα ειναι μόνιμη..θα σβήση με την πάροδο του χρόνου"...