Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ...


«Κ​​​​αι τι έκαναν τόσα χρόνια (όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα) για να προστατεύσουν τα Λατινικά από τον εκφυλισμό;». Ετσι ακριβώς το είπε ο Κώστας Γαβρόγλου (Epsilon). Οπως λέμε, και τι έκαναν τόσα χρόνια αυτοί που κυβερνούσαν για να καταπολεμήσουν την αυθαίρετη δόμηση; Και τι έκαναν τόσα χρόνια για να προστατεύσουν τις συντάξεις;

Αυτοί που μας χρεοκόπησαν, σαράντα χρόνια εκφύλιζαν και τα Λατινικά. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, η προσφυγή του υπουργού στα κομματικά κλισέ για να καταλάβει κανείς με ποια κριτήρια κατέστρωσε τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οι Πανελλαδικές μπήκαν στο «πακέτο». Μπήκαν για να σερβιριστούν στον προεκλογικό μπουφέ της ΔΕΘ. Για να μπορεί ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει «πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις». Πανεπιστήμιο «για όλους».

Το «πανεπιστήμιο για όλους» πάντοτε εμφανιζόταν ως η αριστερή επιλογή απέναντι στους ελιτίστικους φραγμούς, όπως ήταν η βάση του 10. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δίνει τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στα πανεπιστημιακά τμήματα «χαμηλής ζήτησης» – τα τμήματα στα οποία σήμερα καταλήγει κανείς μόνο από εξεταστικό ατύχημα.

Το γαβρόγλειο σχέδιο νομιμοποιεί, έτσι, τις δύο ταχύτητες στην ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχουν οι κανονικές σχολές, όπου μπαίνει κανείς με κανονικές εξετάσεις και κανονικούς βαθμούς. Και θα υπάρχουν –πλέον αναγνωρισμένες ως τέτοιες– και οι σχεδόν σχολές, όπου μπαίνει κανείς χωρίς εξετάσεις, και σχεδόν χωρίς βαθμούς, για να πάρει ένα περίπου πτυχίο. Αυτό που παρουσιάζεται ως παροχή στους μη προνομιούχους, συνιστά στην ουσία τη θεσμοθέτηση της κατάταξής τους –δηλαδή απόρριψης– σε ένα κατώτερο υποσύστημα.

Ακόμη και πρόσωπα που δεν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αντισύριζα προκατάληψη –όπως ο καθηγητής Λιάκος, που είχε επιλεγεί από τον Νίκο Φίλη ως επικεφαλής του διαλόγου για την παιδεία– βλέπουν το τωρινό σχέδιο ως «κουρασμένο» και αποσπασματικό. Ενα ολιστικό σχέδιο δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός του ρυθμιστικού βεληνεκούς του τα πανεπιστήμια, τα οποία από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν ράφια αποκατάστασης «εισακτέων».

Το προεκλογικής χρήσης πείραγμα του Εξεταστικού εναρμονίζεται, πάντως, με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία τριάμισι χρόνια τα πανεπιστήμια. Το «ολιστικό» αποτέλεσμα της συριζαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής δικαιώνει όσους έλεγαν ότι οι αριστεροί κοινοί τόποι καταλήγουν στον πιο στυγνό ταξικό διαχωρισμό. Οι έχοντες αγοράζουν σωστή εκπαίδευση. Οι μη έχοντες σφραγίζονται από το ίδιο το σύστημα ως ανθρώπινο υλικό χαμηλής ζήτησης.

Αν έχει όντως καταφέρει κάτι να «μεταρρυθμίσει» αυτή η πολιτική είναι ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης μετανάστευσης. Οποιος έχει, φεύγει στα δεκαοκτώ. Παίρνει απολυτήριο από τη χώρα.


www.kathimerini.gr   Mιχάλης Τσιντσίνης

5 σχόλια:

DINOSAUR είπε...

Δυο μαχαιριές οι δυο τελευταίες προτάσεις. Άριστη - ωχ μου ξέφυγε - πένα ο κύριος Τσιντσίνης. Τώρα να επουλώσω τις πληγές των μαχαιριών, μάνα ούσα.

michele είπε...

Προκειται για εξαιρετικο αρθρογραφο, γι αυτο τιμω συχνα τα αρθρα του

Εν τω μεταξυ το ζαβό εκανε εξαγγελίες γι οταν θα ειναι στην αντιπολίτευση, ενδιαφέρον. Κοπιαρε μερικα του Μητσοτάκη,ρε πλάκα

michele είπε...

<>.

Λιώνω χαχα

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Έταξε διορισμούς. ..το χάλι τραβήχτηκε. .σαν βρεγμένη γάτα ήταν.

mixalis mixalios είπε...

Και μείωση ΕΝΦΙΑ και 1 δις αναδρομικά και προσλήψεις και μείωση εισφορών και μη περικοπή συντάξεων και μείωση φορολογιας επιχειρήσεων και κοινωνικο μερισμα! Τα μαθηματικά δεν μου βγαίνουν....ειπε πως θα τα ψηφίσει από 01/01 ίσως όμως να ισχύσουν μεταγενεστερα και σταδιακά! Ωραίος ο τύπος, όπως προνομοθετησε την περικοπή συντάξεων έτσι προνομοθετει και ελαφρύνσεις! Είναι εφευρετικοί εκεί στο Μαξίμου, θα μας μείνουν αξέχαστοι!