Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



Η ΜΙΚΡΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ...


Η Βενεζουέλα κατόρθωσε να χρεοκοπήσει με όλους τους τρόπους, ως χώρα, ως τραπεζικό σύστημα, ως κοινωνία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Οι πολυπληθείς ψεκασμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε κάποιου είδους εμπάργκο των ΗΠΑ και του Σόρος, που δεν θέλουν να πετύχει σε καμία χώρα το πείραμα του σοσιαλισμού, για να κρατήσουν όρθια την απάτη του καπιταλισμού, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο σοσιαλισμός οδηγεί σε χρεοκοπία, ιδίως όταν οι επικεφαλής των σοσιαλιστικών πειραμάτων είναι λαϊκιστές, απατεώνες, φανατικοί και ανίδεοι, όπως είναι οι ηγέτες της Βενεζουέλας.


Ο πακτωλός κεφαλαίων που εισέρρεαν στη Βενεζουέλα τις καλές εποχές δεσμεύθηκε σχεδόν πραξικοπηματικά από τον λαϊκιστή Τσάβες για να διοχετευθεί στην εξαγορά πολιτικής επιρροής μέσα από τη γενναία αύξηση των εισοδημάτων και των ωφελημάτων και κυρίως μέσα από τις επιδοτήσεις για όλα, από τα εγχώρια αγαθά έως τις εισαγωγές, προκειμένου να συμπιεστούν τεχνητά οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Μέριμνα για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών και των άλλων υποδομών δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα, όταν η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε, η Βενεζουέλα να μην έχει τη δυνατότητα να εξάγει πετρέλαιο με κέρδος και να χάσει σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Η επιδοτούμενη από το πετρέλαιο οικονομία κατέρρευσε και μια πλούσια χώρα καταστράφηκε εξαιτίας μιας σοσιαλιστικής πολιτικής γαρνιρισμένης με κομμουνιστικά ιδεώδη και αρκετό πλεόνασμα μίσους για τη «μεσαία και ανώτερη τάξη».
Η θλιβερή περίπτωση της Βενεζουέλας θυμίζει την πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προσπάθειες των διοικήσεών της, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να συσσωρεύσει τεράστιο χρέος, που αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά κέρδη της, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μονοπώλιο και μέχρι σήμερα διατηρεί πάνω από το 80% της αγοράς. Οι σοσιαλιστικές προτροπές «Δεν πληρώνω», στις οποίες πρωτοστάτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α. μετά το 2011, ανέβασαν τις ανείσπρακτες οφειλές στα 3,5 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν στη ΔΕΗ να έχει τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ε.Ε., αφού η αριστερή σκέψη και πράξη δεν ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2015, αλλά ροκανίζει την οικονομία σαν μια επιχείρηση δολιοφθοράς ήδη από τη δεκαετία του ’60.


Οι αριστεροί και οι ομοτράπεζοι ακροδεξιοί των ΑΝΕΛ που κατακεραύνωναν κάθε σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, από τότε που άρπαξαν τις καρέκλες, δεν τους καίγεται καρφί. Με το πρόσχημα ότι δήθεν δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς λόγω μνημονίου, την καταδίκασαν να μειώσει το ποσοστό της στην αγορά στο 50% έως το 2020. Πώς θα ορθοποδήσει η εταιρεία; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ορθοποδήσει. Θα γίνει μια μικρή Βενεζουέλα και είναι ήδη ένας κακός οιωνός για όλα αυτά που μπορεί να πάθει και η χώρα αν συνεχίσει να κινείται στη σφαίρα του σοσιαλιστικού υπερρεαλισμού.

Παύλος Παπαδόπουλος  www.kathimerini.gr

9 σχόλια:

austin είπε...

https://youtu.be/5OhxqZcCpxM

Βάλε και το καινούργιο σκάνδαλο με την ερτ τα 51 εκ σε ομάδες σε ένα ξεφτιλισμενο πρωτάθλημα και πραγματικά αναρωτιέσαι...

Αφήσαν κάποιο τομέα, έστω το κατιτίς χωρίς να υπάρχει κάποια ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ???

michele είπε...

Eνα παιχνιδι του πρωταθληματος απο αυτα που πηρε η ΕΡΤ κοστιζει τα διπλα απο τον τελικο Παγκοσμιου Κυπελλου ( στο οποιο γεγονος μπηκε μεσα παλι)

Καλο μεσημερι σε όλους. Σε ορισμενες περιοχες της Ελλαδας εχει πολυ καλο καιρο, απολαυστε τον !

austin είπε...

Ο ένας που έκλεισε το "άνδρο των αιλουρων" είναι καταπτυστος και ο άλλος που το άνοιξε και γινοντα αίσχη και υπσρτολογησεισ και βγαίνουν δημόσια και λένε ότι είναι υποχείριο της κυβέρνησης είναι μάγκας.

ΑΑπο την άλλη όλοι τουτοι που καίνε χρήματα του Έλληνα φορολογούμενοι φωνασκουσαν χρόνια τώρα (και ειδικά οι αριστεριστες υποστηρικτές) για τον μπομπολα και το σκάνδαλο της αττικής οδού. Που κόστισε στον ελληνικό λαό κτλ κτλ κτλ γνωστά της αριστεριστικης αναιτιας γκρινιας.

Πριν λίγο καιρό λοιπόν, το έργο που κόστισε 1,3 δις (όλα μαζί και οι μίζες που φωνασκουσαν οι γελοίοι) γυρισε πίσω στο δημόσιο 1 δις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Και δεν βάζω καν το όφελος ότι δεν σπάμε το αυτοκίνητο μας. Δεν σπάνε τα νεύρα μας και αλλα...

Αλήθεια, η ερτ, τι μας έδωσε πίσω πέρα από την "δικαιολογία" ότι δεν πρέπει να μην υπάρχει δημόσια τηλεόραση και πέρα από κάποια επιλεκτικά (μετρημένα στα μισά δάκτυλα του χεριού) προγράμματα και ντοκυμαντερ???

Και δεν λεωοτι πρέπει να κλείσει. Αλλα αν έχω να διαλέξω μεταξύ του να κλείσει και να είναι λαμογια μέσα που κάνουν μόνο προπαγάνδα (αυτό άσχετως συριζα, απλά τώρα παράγινε) και να πληρώνω εγώ ένα σκασμό φορούς για να έχω τον κάθε παππα-λαλιωτη να κάνει παρτυ...δυστυχως προτιμώ να κλείσει.

Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε και λίγο την λογική και να σταματάμε να δίνουμε Την μάχη για το αυτονοητο.

SCALPER είπε...

https://www.protagon.gr/epikairotita/h-ekt-svinei-ti-fwtia-stis-trapezes-44341706108

ΩΧ,,,Για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς...

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ωστόσο, ο καταιγιστικός χαρακτήρας των εξελίξεων, το μπαράζ των δημοσιευμάτων και η μονοδιάστατη κάλυψη της υπόθεσης, δημιουργεί νεκρά σημεία, τα οποία διατηρούν πτυχές της σκανδαλώδους υπόθεσης να παραμένουν στο σκοτάδι, τη στιγμή μάλιστα που η δυσλειτουργία θεσμών και μηχανισμών ελέγχου ευθύνεται για την έκταση και το χρονικό βάθος του σκανδάλου.

Παράλληλα, η αναπαραγωγή του βουλεύματος από τα media, χωρίς την αντίθετη άποψη, ξεπερνά το επίπεδο των αποκαλύψεων, τη δημιουργία εντυπώσεων και κατατείνει στη δημιουργία ενόχων, καθώς στην ουσία αποτελεί προώθηση του υλικού που συλλέγεται για την απόδειξη ενοχής και όχι ισορροπημένη παρουσίαση της υπόθεσης.

Τούτων δοθέντων, το βούλευμα εδράζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marshal, της υποστηρικτική κατάθεση της διευθύντριας εισηγμένων εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική διερεύνηση. Παραγνωρίζεται, βέβαια, το γεγονός ότι η μάρτυρας που καταθέτει θα μπορούσε να είναι υπόλογη για αδικήματα που σχετίζονται με τον πλημμελή έλεγχο της Folli Follie, καθώς τόσο σε επίπεδο υπαλλήλων, όσο και ως υπηρεσία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αρμοδιότητα και υποχρεώσει να διενεργήσει ελέγχους, να ελέγξει τις ελεγκτικές και να εγείρει εύλογες ενστάσεις, όπου υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Συνεπώς, η κατάθεση της διευθύντριας της αρμόδιας διεύθυνσης, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει νομικό πρόσκομμα, έναντι πιθανών ερευνών για τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία δεν επέδειξε διαχρονικά τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και ευαισθησία για τον έλεγχο των μεγάλων αυξήσεων στο τζίρο, τα κέρδη και την προέλευση του κεφαλαίου.

Άρα, δημιουργείται η αίσθηση υπερτροφοδότησης της μιας πτυχής του θέματος, η οποία είναι προδήλως η πλέον ουσιώδης και εμπορική, ενώ την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο ζητήματα που άπτονται της αξιοπιστίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και διασφαλίζουν τη διαφάνεια, σε μια περίοδο όπου αυτές ακριβώς οι έννοιες βρίσκονται στο επίκεντρο και η προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο μπορούν να πειστούν οι επενδυτές.

Εν κατακλείδι, η νομικά και πολιτικά του θεσμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των ΔΟΥ και του Χρηματιστηρίου και η απριόρι εξαίρεσή τους από τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, δεν προσφέρει, εν τέλει, καλή υπηρεσία στη χειμαζόμενη ελληνική Κεφαλαιαγορά, την εικόνα στο εξωτερικό και δεν βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, επενδυτών και εν γένει της κοινωνίας στους θεσμούς.

hippy είπε...

1) Τι μας λέει (εμμέσως) το άρθρο?

Ότι οι συστημικές ΔΕΝ θα κάνουν προσεχώς ΑΜΚ όπως έλεγε ο παπαγάλος Λεω (και όχι μόνο). Πιθανότατα ούτε εντός του 2019 (για να ευλογούμε τα γένεια μας όσοι τα λέγαμε)

2) Κάνει μια υπόθεση ότι ΕΑΝ δεν βρεθούν ιδιώτες να καλύψουν το ομολογιακό Tier 2 των 500 εκ. τότε ΙΣΩΣ το καλύψει το κράτος οπότε ΙΣΩΣ έχουμε "ενεργοποίηση του σχετικού πανευρωπαϊκού κανονισμού και ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) μέσω των οποίων στηρίχθηκε η τράπεζα στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 να μετατραπούν σε μετοχές. Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του ποσοστού των υπολοίπων μετόχων και η αντίστοιχη ενίσχυση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο σε επίπεδα κοντά στο 60%"

Πέραν του γνωστού "εάν η γιαγιά μου είχε αποτέτοια θα΄τανε παππούς σκέφτομαι

α) δεν θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να καλυφθούν τα 500 εκ. ώστε να μην ρισκάρουν τα τετραπλάσια 2 δις cocos?

β) με τοσο τεράστιο κουπόνι (8,25%) που πληρώνουν τα cocos είναι δύσκολο για την Πειραιώς να βρει και να καλύψει το ομόλογο? (άλλο αν θα θεωρηθεί αποτυχία ο "αλμυρός" τόκος)

Προπερσινά ξινά σταφύλια. Πριν 2 χρόνια, αρχές του 2016, είχαμε πάει με το Μιχάλη σε μια παρουσίαση της Eurobank ΑΧΕ και είχαμε επισημάνει στα σχόλια μας εδώ το βάρος των cocos στον ισολογισμό της τενεκεδοπειραιώς. Τότε όμως είχε τετραπλάσια τιμή. Τώρα δεν νομίζω πως αξίζει να την σκοτώσει κάποιος

(αν και είναι περιττό, θα γράψω πως δεν έχω θέση ούτε μ΄ενδιαφέρει ν΄αποκτήσω, το ψάρεμα σε θολά νερά δεν είναι στις επιλογές μου)

hippy είπε...

Προφανώς και αναφέρομαι στο άρθρο του protagon για την Πειραιώς.

Για τη ΦΟΛΙ τι να πω? Λογια, λογια, λογια. Εχουμε βιώσει κάμποσες τέτοιες βόμβες τόσα χρόνια στο ΧΑΑ. Εάν ζούσε η γιαγιά μου που ανέφερα προηγουμένως θα΄λεγε για άρθρα σαν το παραπάνω "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του"

Μαύρος Κύκνος είπε...

Το αν είναι παρηγοριά η όχι θα μας το δείξει η πραγματικότητα και όχι η γιαγιά μας με τα σοφικα της....

hippy είπε...



https://www.youtube.com/watch?v=A8OmgLwexpQ