Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΒΑΓΟΝΙΑ..


Για τα δεδομένα του, ο Νίκος Κοτζιάς είχε δείξει αυτοσυγκράτηση. Oσο ο υπουργός Αμυνας εξήγε τις εμπνεύσεις του στις ΗΠΑ, ο Κοτζιάς είχε αφήσει να περάσουν από τα σφιγμένα δόντια του μόνο κάτι λακωνικοί υπαινιγμοί. Φαίνεται ότι είχε θεωρήσει αυτονόητο ότι, με το που θα επέστρεφε ο Καμμένος, ο πρωθυπουργός θα αναλάμβανε να τον σωφρονίσει.

Hταν μια εκτίμηση λογική μεν, αλλά ασύμβατη με την ιστορία των δύο εταίρων. Ο Τσίπρας έχει χειριστεί όλες τις κρίσεις με τον Καμμένο διά της ψυχικής εκτόνωσης. Οχι με όρους πολιτικού μάνατζμεντ, αλλά με όρους bromance – αυτού που στα ελληνικά θα λέγαμε πλατωνικός, καψιμιτζίδικος έρως μεταξύ κολλητών. Ο Πάνος θύμωνε, φώναζε, απειλούσε. Αλλά η «κρίση» εξέπνεε πάντα σε ένα ραντεβού των δύο, με αμοιβαίους όρκους πίστης.

Την ίδια μέθοδο προσπάθησε να επαναλάβει ο Τσίπρας. Μόνο που τώρα η εκτόνωση του Καμμένου είχε πολύ βαρύτερο κόστος όχι μόνον επειδή οδήγησε στην παραίτηση του Κοτζιά. Το μεγαλύτερο κόστος ήταν η αυτο-εξουθένωση του ίδιου του Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο εμφανίστηκε πιο καμμενικός και από την Κουντουρά – στήριξε τον εταίρο του περισσότερο απ’ ό,τι τα ίδια τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Και, χθες, επιχείρησε να εμφανίσει ως πάταξη της «διγλωσσίας» την εκπαραθύρωση του υπουργού που ήταν στη δική του γραμμή. Αλλη γλώσσα μιλούσε και μιλάει μόνο ο Καμμένος.

Η κυβέρνηση βυθίζεται έτσι σε μια δίνη εσωτερικής ακυβερνησίας. Σε ένα σύστημα που είναι καταστατικά πρωθυπουργοκεντρικό, το κέντρο έχει υποστεί καθίζηση. Αρκεί κανείς να δει τη διάταξη του συρμού που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να φαντάζεται σαν τρένο: Ο τυπικά πιο ισχυρός ρυμουλκείται από τον αρχηγό ενός κόμματος που στη Βουλή έχει ουσιαστικά μείνει με τέσσερις βουλευτές – συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού. Ο Τσίπρας ρυμουλκείται από τον Καμμένο, ενώ αμφότεροι έχουν εξαρτήσει το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από τους ίππους του Ζάεφ.

Αν ήταν άλλη η κυβέρνηση, θα λέγαμε ότι υποκύπτει στον εθιμικό κανόνα για τη βιολογία των (κανονικών) κυβερνήσεων: Η οικονομική πολιτική σε φθείρει· η εξωτερική πολιτική σε ρίχνει. Εδώ όμως η πτώση, που πυροδοτήθηκε από το Μακεδονικό, φαίνεται να επισπεύδεται από παραπολιτικά «θαψίματα» – όπως τα ονόμασε ο παραιτηθείς υπουργός, κακοποιώντας ελαφρώς τον Χριστιανόπουλο. Η πτώση επισπεύδεται από πρακτικές πολιτικού κανιβαλισμού που μέχρι στιγμής οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρησιμοποιούσαν κυρίως κατά των αντιπάλων τους. Τώρα κανιβαλίζουν αλλήλους.


Ποιος έφερε ποιον σε αυτήν τη θέση; Ο Τσίπρας τον Καμμένο ή ο Καμμένος τον Τσίπρα; Πρόκειται για ερώτημα που απαντά τον εαυτό του – σαν το άλλο δίστιχο του Χριστιανόπουλου: «Η νύχτα με οδήγησε σ’ αυτούς τους δρόμους; Ή αυτοί οι δρόμοι με οδήγησαν στη νύχτα;».

www.kathimerini.gr   Mιχάλης Τσιντσίνης

7 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ο Καμένος είπε σήμερα Πώς θα φύγει από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία έρθει στην βουλή.
Κάτι σαν τον απατημένο κερατά πού ξέρει ότι η γυναίκα τού τον απατά. .αλλά περιμένει τον ντετέκτιβ να τού εμφανίσει το φιλμ με τα πειστήρια. .
Καλημέρα σε όλους.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

https://www.el.gr/ellada/kommata/otan-o-k-kammenos-elege-oti-tha-rixei-tin-kyvernisi-gia-to-onoma-vinteo/

Αξιοπιστία πολιτικού.

Lorac είπε...

Καλησπέρα σας. Αυτή την εβδομάδα με πρόθεση long αλλά αρχικά όχι νέο-χρήμα απλά επανατοποθέτηση σε ότι έδιωξα το προηγούμενο δεκαήμερο.


Ως κύριο στόχο είχα τον Μυτιλ, λίγο ΟΤΕ μπάνκιες (αλφα-ευρωβ) και ένα μικρό που είχα δώσει πριν την αναμπουμπούλα.
Ειδικά μυτιλ με υπομονή τον περίμενα πολύ καιρό από τις μέρες που ήταν στα πέριξ του 10 του καλού.


Αδμηε και δεη δεν είχα ακόμα πρόθεση -θετική αλλά βγαίνουν ΝΕΑ πολύ σημαντικά και αν γίνουν πραγματικότητα τότε μπορεί να δούμε και να ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός τον επόμενο μήνα. Κάτι που μέχρι τώρα φάνταζε δύσκολο και απλά περίμενα να μπούνε οι βάσεις για αργότερα και υπο νέα κυβέρνηση.

https://energypress.gr/news/koinopoiisi-stin-komision-toy-monimoy-mihanismoy-eparkeias-ishyos-provlepei-adi-kai-gia-tis

Οι Τσέχοι έχουν δουλέψει πάρα πολύ αυτό το μοντέλο και σίγουρα με ΑΔΙ λιγνιτικά θα κλείσουν και εδώ τη δουλειά.

mixalis mixalios είπε...

https://www.newsit.gr/politikh/apantisi-kouik-se-kammeno-vriskomai-stin-aigypto-ypiretontas-tin-eksoteriki-politiki-pou-xarassei-o-tsipras/2641803/amp/

mixalis mixalios είπε...

Μακεδονοκλαστες....

hippy είπε...

ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ φίλε Lorac αγοράζω κι εγώ καθώς όπως είπα πιστεύω ότι οι 700 μονάδες είναι εγγύτερα απ΄τις 600 (εκτός κι αν έχουμε κατάρρευση στις ξένες αγορές)...καθώς επίσης ΓΡΙΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΡΑΙΓ και ΛΑΜΔΑ (αν έδινε και μέρισμα θα την θεωρούσα κορυφαία επιλογή με δυνατό παρόν κι ελπιδοφόρο μέλλον)...και λίιιιγο ΕΥΡΩΒ που δείχνει καλύτερο πρόσωπο απ΄τις άλλες (άρα κάποιο λόγο θα έχει που εγώ προσωρινά αγνοώ)

Οι μικρές έχουν συνήθως και μικρή εμπορευσιμότητα οπότε κατανοώ την μικρή μυστικοπάθεια χε χε

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.