Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ..


Σχεδόν όλες οι προσπάθειες πολιτικής «ερμηνείας» της προφυλάκισης του Παπαντωνίου ήταν αναμενόμενες. Ηταν φυσικό το Μαξίμου να την εντάξει στην πολακική ρητορική κατά του παλαιού συστήματος. Οπως ήταν φυσικό να την εκμεταλλευτεί ένας κλάδος της Δεξιάς για να ανανεώσει το ανάθεμά του κατά του Σημίτη. Η μη αναμενόμενη αντίδραση ήταν του Σταύρου Θεοδωράκη. Με μια δήλωση που αντικατοπτρίζει το ύφος και τη στόχευση των κυβερνητικών ανακοινώσεων, το Ποτάμι ζητούσε «απαντήσεις από όσους διόρισαν (σ.σ. τον Ακη και τον Γιάννο), όσους τους ανέχτηκαν και τους κράτησαν στα υπουργεία τους».

Η ενοχοποίηση του Σημίτη δεν θα ήταν παράδοξη, αν δεν προερχόταν από ένα φορέα που έχει ενεργά διεκδικήσει τη σημιτική εύνοια. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κληθεί να μιλήσει στα συνέδρια του Ποταμιού. Και ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε επιδιώξει να εκπροσωπήσει το εκσυγχρονιστικό ρεύμα στις εκλογές για την Κεντροαριστερά. Πώς ξαφνικά ο Θεοδωράκης καταγγέλλει αυτό που φιλοδοξούσε να κληρονομήσει;

Υπάρχουν τρεις απαντήσεις. Η κομματική είναι ότι «ο Σταύρος πάντα τα ίδια έλεγε». Από το Ποτάμι θύμιζαν όσα είχε πει ο Θεοδωράκης τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή κατά του Παπαντωνίου· και παρέπεμπαν σε επικριτικό για τον πρώην πρωθυπουργό άρθρο του – δημοσιευμένο δύο χρόνια προτού ιδρύσει το Ποτάμι και πέντε χρόνια προτού διεκδικήσει την ηγεσία του μεταπασοκικού χώρου. Το κόμμα εμφανίζεται έτσι να επιστρέφει στον πρώιμο «λάιτ αντισυστημισμό» του – στην αυτοπροβολή του ως «το νέο» που αποτελεί ρήξη με «το παλιό» και που γι’ αυτό δεν άντεξε τον συγχρωτισμό με το ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη απάντηση, προερχόμενη από τους εφήμερους εταίρους του, λέει ότι ο Σταύρος δεν πήρε από τον Σημίτη τη στήριξη που προσδοκούσε, και τώρα τον εκδικείται. Η τρίτη απάντηση μένει στην απώλεια προσανατολισμού ενός κόμματος που έχει βρεθεί στα όρια της ανυπαρξίας· που επιτρέπει στους βουλευτές του να πολιτεύονται σαν να μην ανήκαν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να εξακολουθήσει αριθμητικά να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα του Θεοδωράκη, η συζήτηση για τη σημιτική διακυβέρνηση δεν έχει χαρακτήρα ιστορικό. Κάθε άλλο. Αναμοχλεύεται τώρα με δεδηλωμένο στόχο να πληγεί η μόνη συγκροτημένη εκδοχή της Κεντροαριστεράς, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ. Το εγχείρημα αυτό δεν αφορά μόνο την Κεντροαριστερά. Από το κοινοβουλευτικό μέγεθος του ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές θα εξαρτηθούν, αν όχι η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τουλάχιστον άλλα δύο θεσμικά και πολιτικά διακυβεύματα: Πρώτον, ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας. Και, δεύτερον, η δυνατότητα διάσωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, που ετοιμάζονται να πυροδοτήσουν σαν προεκλογικό εφέ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Αμφότερα τα διακυβεύματα είναι ορατά μόνον σε όποιον βλέπει πέρα από τον προσεχή Μάιο. Σε όποιον μπορεί να δει πέρα από τον ορίζοντα της προσωπικής του επιβίωσης.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Σήμερα το Βράδυ κλείνει το Μέγκα. .
Ένα κανάλι πού ήταν ο ορισμός της διαπλοκής..
Ένα κανάλι πού υποστήριξε τα μνημόνια. .
Ναι αυτά πού προσκύνησαν και προσκυνούν σχεδόν όλοι τώρα. .
Το τέλος μιας εποχής. .και ο ερχομός μιας άλλης. .απαλλαγμένης από τέτοια φαινόμενα. .με τάχα αριστερό πρόσημο. .
Με νέα λιβανιστηρια τής εξουσίας. .
Με Βαξεβάνη..
Με Ακριβοπουλου. .
Με καψώχα..
Με Λαζόπουλο. .
Με Χατζηνικο..
ΜεΚουρηδες..με παπάδες καμένους και
Καλογριτσες..
Με όπλο φόρους Σαββίδηδες. .
Αλλά όλοι με άδειες. .πληρωμένες με καθαρά λεφτά. .όχι διαπλεκόμενα. .και κάπως έτσι όλοι θα πάνε για ύπνο ικανοποιημένοι και ανακουφισμένοι πού χτύπησαν την διαπλοκή πού έχει βρει στέγη αλλού ...αλλά έμειναν αμανάτι οι τεχνικοί και οι καθαριστριες. ..
Καλό μας βράδυ. .Νικήσαμε και σήμερα.

austin είπε...

Ο Παπαντωνίου μέσα, το μεγκα έκλεισε και πλέον είμαστε έτοιμοι, πουροι για να υποδεχτούμε και την δεύτερη τετραετία του συριζα. Γιατί αυτοί είναι το καλό.

Ο κόσμος τσιμπάει δυστυχώς. Μπροστά στις προκλητικές και αναπάντητες βολες του κότζια για πακετάκια σε συριζαιους... Βάζουν την εικόνα του Γιάννου και της γυναίκας του και άνθρωποι που είναι αντισυριζα ξεστομιζουν "το χάρηκα που τον μπαγλαρωσαν" .

Το πρόβλημα το μεγάλο δεν είναι ο γιαννος το πρόβλημα το μεγάλο είναι οι συριζαιοι που σαν συριζαιος πρώην κομμουνιστής ξεκίνησε και ο Γιάννου.

Αλλα λίγοι το βλέπουν. Την καλημέρα και καλά να περασετε

Jim. είπε...

Πάνε να αλλάξουν την ατζέντα Μ τ12 ναυτικά μίλια! Ν μην είναι η Μακεδονία στην επικαιρότητα! Ν δείτε όταν ερθει η κίρρωση στην ελληνική Βουλή τι ωραίο κλίμα θ εχουμέ! Κ χρηματιστηριακό και συνταξιοδοτικο και απ' όλα! Ξενόφερτες τακτικές χαλιναγωγήσεις του λαού! Κ η ψυφοφορια επιμένω Μ υπηρεσιακή κυβέρνηση!