Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΕΤΣΟΣ : ΟΜΦΑΛΟΙ...


Οι επικριτές της ΕΡΤ δεν βλέπουν ΕΡΤ. Ή έτσι τουλάχιστον νομίζει ο Λευτέρης Κρέτσος, ο υφυπουργός που βοηθάει τον Νίκο Παππά να σηκώσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής. Τριάμισι χρόνια σε κυβερνητικό πόστο για τα ΜΜΕ –ήταν γενικός γραμματέας ενημέρωσης πριν από τον ανασχηματισμό του περασμένου Αυγούστου–, ο Κρέτσος μάλλον δεν έχει εντρυφήσει στα τηλεοπτικά γούστα. Δεν έχει οσμιστεί ότι υπάρχει μια ειδική κατηγορία ορκισμένων επικριτών της ΕΡΤ, που καθηλώνονται από τις πολιτικές εκπομπές της, επειδή αντλούν από αυτές μαζοχιστική απόλαυση.

Τα κοινωνικά δίκτυα –για να μη μιλήσει κανείς για ορισμένα κομματικά γραφεία– βρίθουν από εκδηλώσεις τέτοιας, διεστραμμένης –«βλέπω για να βρίσω»– ΕΡΤοφιλίας. Οι «επικριτές» της είναι που δίνουν στην κυβερνητική τηλεόραση σημασία (κατά τον τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Αδωνις οφείλει ένα μέρος της πολιτικής του εμβέλειας στο αλληλέγγυο μίσος του Πολάκη).
Πέρα από την πλάκα, εδώ και καιρό οι πιο διαπρύσιοι επικριτές της ΕΡΤ δεν προέρχονταν από την αντιπολίτευση. Προέρχονταν από τα δημοσιογραφικά σωματεία και από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχονταν από τους κόλπους της ίδιας της ΕΡΤ και τη διοίκησή της, που αποπέμφθηκε χθες, μετά την αυτοκαταγγελία της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος είχε περιγράψει στη συνεδρίαση της Πέμπτης χωρίς εξωραϊσμούς τις φατρίες της Αγίας Παρασκευής. Διά του Κρέτσου, η κυβέρνηση έδιωξε τη διοίκηση που η ίδια είχε διορίσει επειδή ομολόγησε δημοσίως ότι δεν ήλεγχε το μαγαζί.

Η απόλυση του καταγγέλλοντος δεν θεραπεύει, βέβαια, το καταγγελλόμενο. Ισως το πιο ενδεικτικό στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν το γεγονός ότι, υποψιασμένος, ο Νίκος Παππάς έφυγε νωρίς. Εφυγε κι άφησε πίσω του, σαν πολιτική του αποσκευή, τον Κρέτσο, για να υποστεί μόνος την καταπόνηση από την εξωτερίκευση των παραγοντισμών του Ραδιομεγάρου.

Η περιπέτεια της ΕΡΤ λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, επειδή αποκαλύπτει με ποια κριτήρια ασκείται το συριζαϊκό μάνατζμεντ, όχι μόνο στη ΔΕΚΟ της ραδιοτηλέορασης, αλλά σε όλο το Δημόσιο. Δεύτερον, επειδή το πεδίο της ΕΡΤ λειτουργεί ως θέατρο του ευρύτερου ενδοσυριζαϊκού εμφυλίου. Τα στελέχη που ασκούν κριτική στο κλυδωνιζόμενο μιντιακό δημιούργημα του Παππά είναι τα ίδια που αντιστρατεύονται γενικώς την «αντίληψη Παππά» για το κόμμα και τις πρακτικές διακυβέρνησης. Είναι οι ίδιοι που αντιδρούν στον απονομιμοποιημένο συνεταιρισμό με τους ΑΝΕΛ, αλλά και στην «πασοκοποίηση της Αριστεράς».

Κάπως έτσι η παλινορθωθείσα ΕΡΤ υπάρχει μόνο για την ΕΡΤ. Το πλουσιότερο μέσο, υποτίθεται, ενημέρωσης στη χώρα υπάρχει μόνο ως ίδρυμα συριζαϊκής ομφαλοσκόπησης.

Μιχάλης Τσιντσίνης   www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: