Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 




                                                                            ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΑ

4 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Αναφορικά με τις δημοσιες προτάσεις ισχύει και αυτό... η τιμή της δημόσιας πρότασης θα είναι η μεγαλύτερη εκ των:

Πρώτον, της μέσης σταθμικής χρηματιστηριακής τιμής του τίτλου κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την ολοκλήρωση του deal και

δεύτερον, της αποτίμησης της «εύλογης αξίας» της μετοχής από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Τώρα ποια είναι η εύλογη αξία των ψαριών ένας Θεός ξέρει!
Α καλησπερες

hippy είπε...

Αφού είναι "η μεγαλύτερη εκ των δύο" τι μας νοιάζει η άποψη του Θεού??

Το θέμα το είχαμε συζητήσει εξαντλητικά τον Νοέμβριο στο μπλογκ του κ. Μορφωνιού...με την συμβολή του εξαιρετικού χρήστη κ. Σύλβιο (που δυστυχώς γράφει σπάνια) καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα:

Στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τον προσδιορισμό του ανταλλάγματος ισχύει η μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου εξαμήνου (εκτός αν αυτός που κάνει τη δημόσια πρόταση απέκτησε μετοχές το τελευταίο 12μηνο, οπότε ισχύει η τυχόν υψηλότερη τιμή στην οποία αγόρασε αυτές).

Αν υπάρχει θέμα μειωμένης εμπορευσιμότητος ή το προσφερόμενο αντάλλαγμα είναι κάτω του 80% της λογιστικής αξίας ανά μετοχή του μέσου όρου των τελευταίων δύο δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων ή έχουν επιβληθεί κυρώσεις για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής, τότε και μόνο τότε (αν ισχύει ένα από αυτά τα τρία κατ’ ελάχιστον) το αντάλλαγμα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό της διαδικασίας αποτίμησης (valuation method) για τον προσδιορισμό της εύλογης τιμής (equitable prices), η οποία πρέπει να διενεργηθεί. Επιλέγεται δε η μεγαλύτερη τιμή μεταξύ της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής του εξαμήνου και της τιμής της αποτίμησης.

Εάν δηλαδή δεν συντρέχει καμία από τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν (ισχύει στην παρούσα περίπτωση), το δίκαιο και εύλογο τίμημα προσδιορίζεται με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3461/2006, δηλ. τη μέση χρηματιστηριακή τιμή εξαμήνου ή την τυχόν υψηλότερη τιμή στην οποία ο υπόχρεος για δημόσια πρόταση απέκτησε μετοχές το τελευταίο 12μηνο.

Ποιος κάνει την αποτίμηση; Κάποιο πιστωτικό ίδρυμα, ΕΠΕΥ ή ελεγκτική εταιρεία, που επιλέγεται από αυτόν που κάνει τη δημόσια πρόταση, αρκεί να μην είχε προηγούμενη συνεργασία μαζί του. Που γίνεται με βάση "τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια και μεθόδους".

Ωστόσο πιθανολογώ πως δεν θα φτάσουμε εκεί κι (ελπίζω) ότι οι τιμές θα είναι κοντά σε αυτές που ανέφερα στον συνάδελφο χρήστη.

mixalis mixalios είπε...

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τον προτεινοντα να δώσει μεγαλύτερη τιμή για να πετύχει η ΔΠ (εφόσον θέλει πραγματικά να πιάσει το 90%) Άλλωστε σε απόλυτα ποσά έχει μικρή διαφορά αν θα είναι η τιμή στο 18 ή 22 στον Νηρέα. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι οι παλιοί μέτοχοι έχουν κάνει ένα block με σκοπό να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

hippy είπε...

Σωστό...απ΄το στόμα σου και στου θεού τ΄αυτί