Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


"ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ.
της 
Ευφροσύνης Παυλακούδη 


Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα για τον Αλέξη Τσίπρα. "Πιάνει πουλιά στον αέρα" (Νίκος Αλιβιζάτος), "χαρισματικός" (Γιώργος Παπανδρέου), "διαθέτει χιούμορ" ('Ελλη Στάη), μερικά από όσα έχουν προκαλέσει ντόρο και καυστικά σχόλια. Θα μπορούσα αντιστοίχως να πω κι εγώ με τη σειρά μου "Κι αλευρωμένος να ‘ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει", να σαρκαστω λέγοντας "Διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες" και αφου βγάλω το άχτι μου για την ειρωνεία του πράγματος, να κοτσάρω κι ένα "Λύκος δοράν οιός περιβεβλημένος" και να σχολαγα.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ενοσω αναλωνόμαστε για τις διαπιστώσεις του καθενος/της καθεμιάς για το ποιον του ΠΘ, ο τελευταίος συνεχίζει ακαθεκτος το καταστροφικό του εργο σε κάθε επίπεδο. Κι εδω ειναι το προβλημα. Δεν ειναι το θεμα πια τι θα γράψει η Ιστορια για τον Τσιπρα -πανω-κάτω αυτό έχει πλεον κριθεί-, αλλά εάν το τελευταίο του εξάμηνο στην εξουσια -με την προϋποθεση οτι θα εξαντλήσει τα περιθώρια για εκλογές- θα μας κοστίσει πιο ακριβά από το πρώτο του 2015. Οικονομικά ίσως όχι -και δεν είμαι κι απολύτως αισιόδοξη γι' αυτό- , αλλά πολιτικά είμαστε βέβαιοι; Και μην μου πείτε πως θεωρείτε οτι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Γιατί σε αυτή τη χώρα πάντα υπάρχει περιθώριo για όπισθεν ολοταχώς.

Η ιλαροτραγωδια άλλωστε δεν έχει ολοκληρωθεί. Και μπορεί να ξέρουμε πως το 2019 είναι έτος εκλογών και αυτό να δίνει μια αίσθηση ελπίδας πως αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και κάτι θα κινηθεί πολιτικά και οικονομικά κάποια στιγμή, όμως έως ότου γίνει αυτό, ποιος μας εγγυάται οτι δεν θα σκάσει ένα άλλο Ματι φερειπειν; Ειναι όλα στον αυτόματο πιλότο και το ερώτημα είναι αν θα έχει μείνει και τίποτε την επόμενη ημερα, την οποία υπόψιν ο Τσιπρας, ειτε τον βαφτίσει κάποιος τσαρλατάνο, ειτε διάνοια, μια χαρά θα την περάσει. Πιθανοτατα τρώγοντας ψαράκι στα Σφακια με τον Πολακη. Οι υπόλοιποι; Θα είμαστε όρθιοι; Ή μήπως στα αποκαϊδια της διακυβερνησης του θα τριγυρναμε σαν φαντάσματα να κρατηθούμε από κάπου; Και επιτέλους, πόσοι αλήθεια είναι διατεθειμένοι να ξαναχτίσουν από το μηδεν τα πάντα; Γιατι περι αυτου πρόκειται πλέον. Ποιος τομέας δεν χρήζει προσοχής ή αναδιαρθρωσης άραγε εδω που φτάσαμε;


Προφανεστατα εκ των πραγμάτων ρητορικά τα ερωτήματα. Ολα θα κριθούν στη δυναμική που θα έχει αυτός ή αυτοι που θα προτείνουν επί της ουσίας την οικοδόμηση του αύριο, την μετα Τσιπρα εποχή. Σε αυτο θα έπρεπε να επικεντρωθουμε, λοιπόν  κι όχι στο να αναλωνόμαστε σε διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις περι του θείου βρέφους της α' και β' φοράς αριστεράς κάθε μέρα, ολη μερα. Δεν γίνεται ο δημοσιος διάλογος να μονοπωλειται απο τις εκτιμήσεις περι Τσιπρα, όταν η ίδια η πραγματικοτητα τον έχει αποκλείσει από οποιοδήποτε θετικο σεναριο πχ επανεκκινησης της οικονομίας, εκδημοκρατισμου της κοινωνίας, φιλελευθεροποιησης του εκπαιδευτικου και του δικανικου συστηματος. Μην του δινουμε περισσότερη αξία, από οση διαθέτει ( ; ) . 

10 σχόλια:

hippy είπε...

Χαίρετε

από τη μετά χούντα εποχή κι έπειτα έχω δει πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις που έχουν όμως πάντα ένα κοινό χαρακτηριστικό...λένε ότι παρέλαβαν καμμένη γη. Καθόλου δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν ο Κυριάκος πει το ίδιο.

Μια και αναφέρατε όμως κάπως δηκτικά το Μάτι (έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα εγώ) να προσθέσω ότι ο μόνος πρωθυπουργός που είχε λίγο δίκιο στη σχετική αναφορά ήταν ο "λίγος" ΓΑΠ που όντως παρέλαβε καμμένο το 10% της χώρας απ΄τον "ασήμαντο" Καραμανλή της Ραφήνας.

hippy είπε...

Το γεγονός δε ότι όλοι, μα ΟΛΟΙ, πολίτες και πολιτικοί πιστεύουν στο σύνταγμα, στηρίζουν το σύνταγμα, αλλά θεωρούν δικαίωμα τους να βιάζουν το άρθρο του για την κάθε 4 χρόνια διεξαγωγή εκλογών ζητώντας νέες τρεις μήνες το πολύ μετά τις τελευταίες ειλικρινά με ξεπερνάει. Απείθαρχος λαός, επηρμένος, βολεψάκιας...με τέτοιους πολίτες αυτή η χώρα ζει χάρις την καλωσύνη του Θεού της.

https://citi-zen.gr/2015/07/17/%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-4-%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2064/



SCALPER είπε...

https://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/380622-Eyrwpaikh-rythmish-gia-mellontika-%C2%ABkokkina%C2%BB-daneia

Ευρωπαϊκή ρύθμιση για μελλοντικά «κόκκινα» δάνεια

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλες κι όλους.
Μιχάλη ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσιευση. Με τιμας ιδιαίτερα.
@Ηippy Όσον αφορά την επισήμανση σας για το Μάτι στο οποίο αναφέρομαι, δεν έχει καμία σχέση με τη "καμμένη γη" στην οποία αναφέρεστε αλλά στην πραγματικότητα όπως ακριβώς την επισημαίνει το εισαγγελικο πόρισμα για την εν λόγω περιοχή: την τραγική ελλειψη στοιχειωδους οργανωσης από την πλευρά της Πολιτείας. Αυτήν την βλεπουμε πλέον εκτεταμενα στο σύνολο του Δημοσίου επί διακυβερνησης Τσιπρα/Συριζανελ. Η προετοιμασία ή ετοιμότητα αν θέλετε της κρατικής μηχανής δοκιμάζεται σε έκτακτα περιστατικά κι όχι απλά υπό νορμάλ συνθήκες. Στις πόσες "στραβες" αν ασπαστουμε το δόγμα Δουρου "καιγομαστε" και θα έχουμε φαντάζομαι τότε το δικαίωμα να πούμε για παράλυση της κρατικής μηχανης; Η τελευταία είναι πρωτιστως και κυριως ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Και αυτό ακριβως επισημαίνω . Η όποια κριτική ή εκτίμηση του Τσιπρα θα έπρεπε να επικεντρωνεται σε αυτό καθώς αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών ακόμα κι αυτων που δεν τον ψηφισαν. Οπότε τα χαρισματικός και λοιπά δεν είναι απλώς αστοχα αλλά στερούνται επιχειρηματων επί της ουσίας των όσων συμβαίνουν. Τέλος σε τέτοια έκταση παράλυση της κρατικής μηχανής ειλικρινα δεν θυμάμαι προτερα,ενώ σε συνδυασμό με την μπαχαλοποιηση του εκπαιδευτικου και σωφρονιστικου συστήματος με απόλυτη ευθύνη του κυβερνητικου επιτελειου του Τσιπρα, δημιουργούν ένα σκηνικό που μαλλόν η έκφραση "καμμένη γη" αδυνατεί να αντιστοιχισει. Με λίγα λόγια πιστεύω όντως ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν για όλα. Και γι αυτό αναφέρω ότι θα πρέπει να επικεντρωθουμε στις διαθέσιμες προτάσεις για το αύριο παρά να αναλωνομαστε όλη μέρα κάθε μέρα σε χαρακτηρισμους ή επευφημιες για τον Τσιπρα.

michele είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους. Ας δουμε κάποια θεματάκια.
Ως προς το "καμμένη γη" όντως ολοι έτσι ήθελαν να πουν οτι παραλαμβάνουν να ειναι χαμηλά ο πηχυς ωστε να έχουν να επιδειξουν ένα καλύτερο έργο.

Στην περίπτωση Γιώργου τωρα. Οχι δεν δικαιουτο να μιλήσει για "καμμένη γη" ιδιαίτερα όταν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μας έλεγε οτι "λεφτα υπάρχουν"

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή ειναι σαφείς, παρα το γεγονος οτι το 2007 οι αριθμοδεικτες ηταν καλύτεροι απο ποτέ:

Χρεος/ΑΕΠ περι το 100% ( οπως και τα προηγούμενα 15 χρόνια) ανεργία κάτω απο το 8% ,ιδιωτικές επενδύσεις σε υψηλό επίπεδο. Ιδιωτικοποιησεις σε καλό δρόμο ( ΟΤΕ-Ολυμπιακη) στις οποίες φυσικά αντιδρούσαν οι σοσιαλιστές της Πασοκαρας.
Στο δημόσιο τομεα βέβαια, συνέχεια της γνωστής συνταγής και επι Καραμανλη υπέρογκο δημόσιο, προσλήψεις, λεφτά στους αγρότες ( 500 εκ κλπ)

Εννοείται πως ΠΟΤΕ η Ελλαδα σε οικονομικό επίπεδο, σε θεσμικο,σε δικαιϊκό, σε επιπεδο ασφάλειας σε επίπεδο λειτουργιας του κρατικου μηχανισμου, δεν ηταν χειρότερα απο οτι τωρα.

Η τελευταια επίσκεψη του Μοραλες ,η στηριξη Συριζα σε Μαδούρο ,Καστρο και ολων των αριστερών δικτατόρων της Λατινικης Αμερικής, καταδεικνύει οτι ποτέ αυτό το αριστερό μόρφωμα δεν ήθελε πραγματικα να αποτελεί μέρος της Ευρώπης και του δυτικού φιλελεύθερου κόσμου.

Το οτι κάποιοι συμπολίτες μας την πάτησαν, παραγνωρίζοντας ή αγνοώντας την πολιτική ιστορία ειναι σαφές και το βιώσαμε όλα αυτα τα 4 χρόνια.

Και εν τέλει καλώς έγινε αναθεωρητέο το αρθρο 32 το οποίο, εκμεταλλευτηκαν κατά το δοκούν και ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ και ο Τσίπρας.

Να δούμε λοιπον τα επόμενα 4 χρόνια και τότε να συγκρίνουμε μπας και βγαλουμε ακρη ετουτα εδω 2015-2019.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλησπέρα σάς. ..
Κατά την γνώμη μου η καλύτερη χώρα να ζει κάποιος πού έχει χρήμα είναι η Ελλάδα. .
Επίσης η καλύτερη χώρα για να ζει κάποιος χωρίς χρήμα πάλι η Ελλάδα είναι. ..
Και δεν μιλάω για Ευρώπη μόνο. .
Ακόμα και στην μακρινή Αυστραλία. .όπου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει η γυναίκα μου. ..Μπορεί τα συστήματα να είναι σοβαρά αλλά αν δεν έχεις φράγκα πέθανες...
Και στην Αμερική πολύ περισσότερο. .
Τώρα για τις φωτιές τού Καραμανλή και του τσιπρα. .
Όποιος και αν κυβερνούσε τα ίδια αποτελέσματα θα είχαμε. .
Πιστεύει κάποιος ότι αν στην θέση του Καραμανλή ή τού Τσιπρα ήταν άλλοι από όποιο κόμμα θέλετε θα γινόταν κάτι διαφορετικό?
Οχι..τα ίδια αποτελέσματα θα είχαμε. .
Γιαυτό πιο πάνω σας είπα Πώς η καλύτερη χώρα να ζεις είναι η Ελλάδα. .γιατί είμαστε ένα μπουρδελο και αυτό μας εξυπηρετεί. .

austin είπε...

Την καλησπερα μου. Ξέρετε πολλές φορές, επειδή τα των πολιτικών είναι άκρως υποκειμενικά, ειδικά σε μια χώρα που ο λαός έχει χοντρό θέμα αντίληψης του αυτονόητου και υποκουλτούρα εν γένει, αν όλη αυτή η κριτική προς τον Τσίπρα από πλευράς μου είναι μια ακόμα τροφή προς το δίπολο.

Και με μέρος της ουσίας των λεγόμενων του χιπι συμφωνώ.

Και συνήθως στην πολιτική αντιπαράθεση δύσκολα βγαίνει άκρη.

Οπότε έχω μια και μόνη ερώτηση-τρανή απόδειξη ότι η κριτική μου προς τον Τσίπρα δεν είναι εωλη και όχι με τις κλασσικές παρωπίδες.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΈΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΉΜΑ Η ΧΡΗΣΗ ΜΟΛΟΤΟΦ.

Ξεπερνάει κάθε όριο και ξεπερνάει κάθε κλασσικό πολιτικό-οικονομικο συμφέρον.

Χιπι θα ήθελα την γνώμη σου για αυτό. Γιατί το προτείνει?

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Και η οπλοκατοχή είναι πλημμελημα
.αλλά η οπλοχρησια κακούργημα. .
Κάπως έτσι και η μολότοφ. .
Φίλε Austin. .άλλο είναι το θέμα. .μεγάλη κουβέντα.

hippy είπε...

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα αλλά επί της ουσίας τίποτα...χολή για τον Τσίπρα (σκασίλα μου, καλά να πάθει) λωτοφάγοι για τις περιόδους κάκιστης διακυβέρνησης απ΄το χοντρό της Ραφήνας. Την περίοδο που η Ευρώπη αναπτύσσετο με παραγωγή ο Αλογοσκούφης αύξανε το ΑΕΠ (ώστε να μειώνει το λόγο Χρέος/ΑΕΠ) με το μαύρο εισόδημα που αυθαίρετα πιθανολογούσε στην πορνεία...πιο γελοίος πεθαίνεις.

Αυτό που έγινε στο Μάτι ήταν φρικτό...να σκυλεύουν όμως κάποιοι επί των πτωμάτων για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους είναι φρικτότερο κ. Παυλακούδη...αναφέρομαι στην φράση "ποιος μας εγγυάται οτι δεν θα σκάσει ένα άλλο Ματι φερειπειν"...με συγχωρείτε αλλά κρίνεται ως απαράδεκτη κατά την άποψη μου.

Για την Εύβοια, την Ηλεία που ανέφερα κουβέντα...τρεις μέρες καίγονταν όμως. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο που αναφέρατε..."την τραγική ελλειψη στοιχειωδους οργανωσης από την πλευρά της Πολιτείας". Η Δούρου αχρεία, συμφωνώ...αμ ο Βουλγαράκης που μας έλεγε "μερικά δεντράκια κάηκαν" όταν είχε κατακαεί η αρχαία Ολυμπία και οι υδροφόρες του μουσείου ήσαν άδειες τι ήταν? Αχρείος επίσης. Ο Πολύδωρας που παραμύθιαζε τον κόσμο με τον "στρατηγό άνεμο" τι ήταν? Που προσπαθούσε να κρατήσει τους ψηφοφόρους της παράταξης του στο μαντρί με τις συκοφαντικές παπαριές "το πράσινο καίει το πράσινο" τι ήταν? Άχρηστος, αχρείος, συκοφάντης. Και τον κρατάτε ακόμα στην παράταξη (ή μήπως σας κρατάει?)

Αυτό με ενοχλεί με την φανατική δεξιά. Ότι μιλούν σαν η παράταξη να έχει προκύψει από παρθενογένεση. Την ίδια στιγμή που πολλά απ΄τα μεγαλοστελέχη της εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα. Και να κριτικάρουν ανερυθρίαστα. Αλλά είπαμε...απευθύνονται σε Λωτοφάγους

ΑΣΧΕΤΟ... Συμφωνώ ότι το πρώτο 9μηνο Τσίπρα ήταν το χειρότερο από την μεταπολίτευση...μπορείτε όμως να μου αιτιολογήσετε γιατί "το τελευταίο του εξάμηνο στην εξουσια -με την προϋποθεση οτι θα εξαντλήσει τα περιθώρια για εκλογές- θα μας κοστίσει πιο ακριβά από το πρώτο του 2015"? Προσωπικά διαφωνώ κάθετα λόγω σαφέστατης ευρωπαικής μεταστροφής του μικρού Αλέξη που έπαθε, έμαθε και σιγά σιγά ωριμάζει

hippy είπε...

Η επιτροπή συγκροτήθηκε το 2015 για να συντάξει το σχέδιο νέου κώδικα ποινικής δικονομίας austin. Ήταν λαϊκή επιταγή θα λέγαμε (θυμίζω τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών πχ). Έκανε αρκετές αλλαγές κι έδωσε τις προτάσεις της για δημόσια διαβούλευση. Ο συριζα κατέθεσε μια άποψη για την κατοχή βομβών μολότοφ (όχι τροπολογία) για συζήτηση. Αγνοώ για ποιόν λόγο, ίσως για αυτόν που ανέφερε ο Οπλαρχηγός. Ζούμε στην εποχή της μπαχαλοκρατίας, προσωπικά συμφωνώ μαζί σου κι επαυξάνω*

*ΠΡΟΤΑΣΗ... επισκευάζουμε τις εγκαταστάσεις σε Γυάρο, Άι Στράτη κλπ και μαντρώνουμε μπαχαλάκηδες, ποδοσφαιροκαθάρματα και λοιπούς καταστροφείς εκεί....τροφοδοσία με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο κι άστους είτε να φαγωθούν είτε να μάθουν να συνεργάζονται...χε χε ακραίο ε? αλλά ωραίο επίσης.