Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ : ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ...


Εχει κάποιο δίκιο ο Γιώργος Παπανδρέου. «Πρώτη φορά Αριστερά ήταν το ΠΑΣΟΚ το 1981». Τότε είχε πρώτη φορά δοκιμαστεί να υποδέχεται ο Eλληνας πρωθυπουργός, ως χαρισματική προσωπικότητα, άλλες προσωπικότητες αδιαμφισβήτητου χαρίσματος όπως ο Καντάφι ή ο Ορτέγκα.

Ο Ορτέγκα είναι ακόμη καθεστώς στη Νικαράγουα. Ο Εβο Μοράλες –στην τελετή υποδοχής του οποίου από τον Τσίπρα μετείχε, σαν παραθεοχαρόπουλος, ο Παπανδρέου– κυβερνά ήδη 13 χρόνια. Φέτος σκοπεύει να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία.

Αν θέλει κανείς να καταλάβει πώς εννοείται το «χάρισμα» στην Αριστερά –λάτιν, πρωτοπασοκική και τσιπρική– μπορεί να εντρυφήσει λίγο στην περίπτωση Μοράλες. Για να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας –στα χρόνια του οποίου η οικονομία αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%– χρειάστηκε να άρει το όριο των δύο θητειών. Για να αλλάξει τον κανόνα στο σύνταγμα, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί το 2009, προσέφυγε τον Φεβρουάριο του 2016 σε δημοψήφισμα. Ο λαός του είπε όχι – να μη διεκδικήσει άλλη θητεία. Αλλά εκείνος φρόντισε να διορθώσει τη δημοψηφισματική ετυμηγορία στο ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο έχει πακτώσει δικαστές επιρρεπείς στην ακτινοβολία του.

Ο Τσίπρας θα μπορούσε, όταν διαπίστωνε προχθές «κοινές αξίες» με τον Μοράλες, να αναφέρεται σε αυτό: Τη χρήση των θεσμών και των δημοψηφισμάτων. Ο Βολιβιανός εκπροσωπεί μια προηγμένη εκδοχή αυτών των «αξιών». Συνταγματικώς μπορεί να έδρασε ως κωλοτούμπας. Στο δημοψήφισμα, όμως, αποδείχθηκε κωλοχτύπας: Επέμεινε στη «χαρισματική» του ορθότητα, παρά την αντίξοη λαϊκή εντολή. Δεν παραχάραξε τη λαϊκή εντολή που είχε «χαρισματικώς» εκμαιεύσει.

Εντάξει. Είναι μάλλον απίθανο ο πρωθυπουργός να έχει επίγνωση αυτών των αναλογιών. Ο σκοπός του ήταν άλλος: Να καθησυχάσει τον ιθαγενή πυρήνα του κόμματός του. Να τους δώσει μια πανηγυρική διαβεβαίωση ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στους σοσιαλδημοκράτες. Θα τον κρατήσει σε επαφή με τη Λατινική Αμερική και τις υπόλοιπες ιδρυτικές του ουτοπίες.

Μιλώντας για πάνω από 40 λεπτά, ο Μοράλες εκπλήρωσε την αποστολή του: Ψέκασε με επαναστατικό εξωτισμό τους ήδη πεπεισμένους ότι εφαρμόζει ένα –όπως το όρισε ο Τσίπρας– «νέο μοντέλο ολιγαρκούς αφθονίας». Το εφαρμόζει στα 1.068 τετραφωνικά μέτρα των ιδιαιτέρων διαμερισμάτων του, επί του νεόδμητου 29ώροφου προεδρικού μεγάρου, που έχτισε για τον εαυτό του.


Ο Βολιβιανός πρόεδρος μπορεί έτσι να είναι και με την ολιγάρκεια και με την αφθονία, όπως ο Τσίπρας μπορεί να είναι και με τον Τραμπ και με τον Μοράλες. Οσοι, όπως ο ΓΑΠ, προσφέρονται ως σκηνικό στον λατινομερκελιστή Τσίπρα, το κάνουν μάλλον από αφελή σκοπιμότητα. Ακόμη κι αν έχουν σκοπιμότητα, έχουν ταυτόχρονα την αφέλεια να πιστεύουν ότι θα μπορέσει να τους ικανοποιήσει κάποιος που νομίζει ότι ο Μοράλες είναι προεκλογικό όπλο.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

6 σχόλια:

hippy είπε...

Καλημέρα

Η μουσική είναι μία...εξαιρετική δημιουργία, ίσως καλύτερη του Ραχμάνινωφ...ευχαριστούμε michele...ανταποδίδω με ένα έργο ίσης θεωρώ αξίας το Piano Trio No. 2 του Σούμπερτ..ποστάρω μια σύντομη περικοπή από την ταινία Barry Lyndon που έγινε αφορμή να "ακούσω" και να ψάξω αυτό το είδος μουσικής

(πόσο πάλιωσα Θεέ μου...τότε ο austin ήταν αγέννητος...και πολλοί από τους σχολιαστές του μπλογκ επίσης)

https://www.youtube.com/watch?v=R7ixGAOwCiQ

hippy είπε...

Το μπλογκ είναι νομίζω οικονομικό μην ξεχνιόμαστε...για να μην πω χρηματιστηριακό και το περιορίσω ακόμα περισσότερο στους εξαρτημένους (εμένα) χε χε. Ποστάρω μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από το μπλογκ του κ. Ντακουνάκη

http://neoforum.gr/viewtopic.php?f=6&t=11869&sid=98ec2fc6d0ee4543ac15b21e5ed5b5f6

hippy είπε...

Βασικός λόγος που χαρακτήρισα ενδιαφέρουσα τη συνέντευξη του κ. Κλέτσα είναι η συγκεκριμενοποίηση βασικών στατιστικών στοιχείων του ΧΑΑ σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και τις αναδυόμενες αγορές.

Ότι δηλαδή σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις κερδοφορίας που δείχνουν τα μοντέλα των αναλυτών η αποτίμηση του ΧΑΑ (Ρ/Ε) είναι η χαμηλότερη όλων των αγορών με Ρ/Ε=12,15 έναντι 13,86 των αναδυόμενων και 13,29 των ευρωπαϊκών ενώ ταυτόχρονα έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης 20% έναντι 13% των υπολοίπων αναδυόμενων και 7,2% των ευρωπαϊκών. Και στο βάθος προσδοκία-δέσμευση των εισηγμένων εταιρειών για μέση αύξηση 15% των μερισμάτων.

Εάν δε ο ESM δώσει στη χώρα μας την άδεια πρόωρης εξόφλησης μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ δεχόμενος ταυτόχρονα εξαίρεση των δικών του όπως έκανε με την Πορτογαλία το μαγαζί έχει ένα 5-8% συνολικά μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου και αρκετές διαλεχτές μετοχές διπλάσιο, τριπλάσιο, πολλαπλάσιο.

Θα μου πείτε...έχουμε δει πολλά, προσγειώσου Χιππάκο. Σωστό, δεν θα διαφωνήσω. Ωστόσο νομίζω αξίζει να δώσουμε λίγο χρόνο ν΄ανθίσουν τα χαρτιά στο χαρτοφυλάκιο περιορίζοντας-προσωρινά τουλάχιστον-τις πωλήσεις μέχρι τις ευροεκλογές. Το ταμπλό όλο και περισσότερο μου θυμίζει την περίοδο 2000 όπου ο Λάμπρου και η ΔΕΚΑ "χάριζαν" χρήμα στους διαβασμένους (σιγά το πρόβλημα βέβαια...σάμπως ήταν το δικό τους?)

mixalis mixalios είπε...

Νομιζω Άνοιξη έχουμε, ανθίζουν τα λουλούδια, γιατί όχι και τα χαρτοφυλάκια μας ....Αν δεν προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα ( τύπου μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές, μεγάλη διόρθωση στα έξω κτλ) δεν βλέπω το λόγο να μην παραμείνουν ανθισμένα τα χαρτοφυλάκια και το καλοκαιράκι....

michele είπε...

Εξαιρετικη η..ανταλλαγη με Σουμπερτ, απο μια ταινια οροσημο που συζητηθηκε τελευταια καθως θεωρειται πως ο Λανθιμος καποια σημεια τα εμπνευστηκε απο αυτην, για την "Ευνοούμενη"
thanks Ηippy

michele είπε...

Oσον αφορα την συνολικότερη εικονα της αγορας, να πουμε εδω εκτος των αλλων, οτι η συνολικότερη κεφαλαιοποιηση που ειναι γυρω στα 50 δισ απεχει πολυ απο το ΑΕΠ της χωρας στα 180 δισ και αυτο οφειλεται κυριως στην καταβαράθρωση των τραπεζων.

Το χρηματιστηριο θα αρχίσει να ξεφευγει απο τα σημερινά επίπεδα οταν εμφανιστούν ενδείξεις και αποδείξεις περι ανάπτυξης πραγματικής που σημαινει βέβαια προσέλκυση επενδύσεων που απ οτι είδα στο τελευταιο τρίμηνο του 2018 είναι σε απογοητευτικό επίπεδο ακόμα

Θα πω θα πω αργότερα και για την δήθεν "ωριμανση" Τσίπρα σενάριο που σου αρέσει Hippy που βέβαια που δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα