Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΤΣΙΤΗΣ: ΜΠΟΥΡΝΟΥΖΙΑ...


Ας ξεχάσουμε τι πιστεύουμε γι’ αυτόν. Ας μείνουμε σε αυτά που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει για τον εαυτό του. Πώς αυτοσυστήνεται ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ; Ποια στοιχεία της ταυτότητάς του διαφημίζει ως αναλλοίωτα από τους συμβιβασμούς και τις μεταλλάξεις της υπερτετραετούς διακυβέρνησης;

Είμαστε, λέει, το ηθικό νέο απέναντι στο διεφθαρμένο παλιό. Είμαστε το κόμμα των πολλών απέναντι στο κόμμα των ελίτ. Είμαστε ο φορέας της προόδου απέναντι στην ακροδεξιά συντήρηση.

Αυτό το τρίπτυχο υποτίθεται ότι αντανακλά και τα τρία εκλογικά διλήμματα διά των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια ελεγχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές.

Πώς έχει υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «διακυβεύματα» που ο ίδιος κατασκεύασε; Το «κόμμα των πολλών» ενέταξε στο ψηφοδέλτιό του ένα από τα βαρέα ονόματα της μεταπολιτευτικής ελίτ. Οι κομιστές του ηθικού πλεονεκτήματος βρέθηκαν να υποθάλπουν επικαρπωτές συντάξεων και μπουρνουζάτους δραπέτες της υπεράκτιας τρυφής. Το κόμμα της προόδου συνελήφθη πάλι να παρεμβαίνει στο έργο μιας ανεξάρτητης αρχής – αυτής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε αυτή την αλυσίδα αυτοϋπονόμευσης, η υπόθεση Πετσίτη ξεχωρίζει από πολλές απόψεις. Πρώτον, επειδή οι ήδη εμφανείς διακλαδώσεις της απολήγουν στο Μαξίμου. Δεύτερον, επειδή η σταδιακή αποκάλυψή της υποδαυλίζει και τον εσωκομματικό βρασμό, που ήδη σοβούσε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά του πολιτικού εντολέα του Πετσίτη. Τρίτον, γιατί ο πρωταγωνιστής της δεν είναι κάποιος ακριβοθώρητος παράγοντας. Δεν είναι ημέτερος επιχειρηματίας ή περίβλεπτο στέλεχος. Είναι ο Συριζαίος της διπλανής πόρτας –ένας κομματικός, που «φτιάχτηκε» σε μία νύχτα–, γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο στον θυμό και στον φθόνο.

Αυτή την τρίτη, και πολιτικά πιο δραστική, πτυχή της υπόθεσης επιδεινώνει η κυβερνητική απολογία περί ασώτου. Ο άνθρωπος που μπορούσε να παίζει στοιχήματα με τον Τσίπρα το βράδυ των εκλογών και να φωτογραφίζεται στο πόντιουμ του Μαξίμου παρουσιάζεται αίφνης σαν «άτομο» που «πήρε τον δρόμο του». Πήρε τη στράτα την κακιά.

Το ερώτημα είναι τι εκλογική επίδραση θα έχουν αυτά τα κρούσματα. Οι σκώληκες που τρέφονται τις τελευταίες ημέρες –και νύχτες– με τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων μαρτυρούν το εξής: Η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εμφανίζεται έως και τρεις μονάδες χαμηλότερη από την επίδοσή του στις εθνικές. Η αντίστοιχη ψαλίδα στη Ν.Δ. είναι μία μονάδα. Οπερ σημαίνει ότι η χαλαρότητα των ευρωεκλογών μεταφράζεται μάλλον σε χαλαρή αποδοκιμασία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε αποσυσπείρωση της Ν.Δ.


Πάνω σε αυτό το δημοσκοπικό φόντο προβάλλεται η εικόνα του «Μανόλο». Η εικόνα ενός κόμματος που ξεκίνησε ως μίμος του Ανδρέα για να αποκαλυφθεί στο τέλος ως ημίγυμνος μίμος του Ακη. Τα μπουρνούζια είναι πλέον ξεκούμπωτα.

Μιχάλης Τσιντσίνης   www.kathimerini.gr

7 σχόλια:

michele είπε...

Aκόμα ενα "διαμάντι" του Τσιντσίνη. Καλημέρα σε όλους :)

hippy είπε...

Χαιρετε

Θεωρώ χάσιμο χρόνου κάθε συζήτηση ή άρθρο για το "ηθικό πλεονέκτημα" του συριζα. Όποιος παρακολουθεί "κριτικά" τις πολιτικές πράξεις-και όχι λόγια της κυβέρνησης γνωρίζει ότι χάθηκε ήδη από τον 1ο μήνα. Όταν ο Λαφαζάνης έδινε πρώτα από όλους το επίδομα των 200 ευρώ στους καλύτερα αμειβόμενους υπάλληλους (της ΔΕΗ), όταν ο διευθύνων των ΕΛΠΕ Τσοτσορός διπλασίαζε αυθαίρετα το μισθό του, όταν τοποθετούσαν το σύντροφο της Δούρου στην ΕΥΔΑΠ, τον εξάδελφο Τσίπρα , όταν...όταν...όταν. Συνεπώς ο κ. Τσιντσίνης (όπως κι ο κ. Μητσοτάκης) διαλέγει έναν βολικό στίβο και δίνει τον αγώνα του με πλεονέκτημα. Από αυτήν την άποψη λοιπόν θεωρώ το άρθρο περιττό, χρήσιμο μόνο για να συσπειρώνει τους δικούς τους.

Προσωπικά θα προτιμούσα άρθρα ουσίας. Για την εξωτερική πολιτική όπου θεωρώ καλή την συμφωνία των Πρεσπών (για τα παιδιά μου και τα παιδιά των γειτόνων), για την άμυνα όπου αδυνατώ να καταλάβω γιατί είναι επιτυχία εάν οι ΗΠΑ πουλήσουν στην υπερχρεωμένη χώρα μου τα αεροπλάνα νέας γενιάς F35, για την οικονομία όπου επιτέλους φάνηκε κάπως να χαράζει αλλά φυσικά επιθυμώ επιτάχυνση. Προφανώς στην χώρα του Ντάνου, του Πετσίτη, του Φαήλου, του Ζαχόπουλου, της Μυρσίνης δεν θα τα διαβάσω. Τους γυρίζω την πλάτη "μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται "κι αφοσιώνομαι (εγωιστικά) στην οικογένεια μου.

https://www.youtube.com/watch?v=pATZbp3RJDE

Δυστυχώς, και το εννοώ αυτό που λέω, το τραγούδι είναι τραγικά επίκαιρο και στις μέρες μας. Μακάρι να το «καταργήσουν» μέλλοντες καιροί.

hippy είπε...

Γιατί το ΔΝΤ θέλει επίσπευση "προ-εξόφλησης" του δανείου του

https://www.capital.gr/oikonomia/3353023/giati-to-dnt-thelei-epispeusi-pro-exoflisis-tou-daneiou-tou

"Με άλλα λόγια με την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ ή και άλλων κρατικών ομολόγων που υπάρχουν στην δευτερογενή αγορά θα συμπιεσθεί ακόμα περισσότερο το ήδη πολύ χαμηλό μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού που είναι σήμερα στο 1,61%"

Με τα χειρότερα-επιτέλους-πίσω μας στην Ελλάδα της κοκορομαχίας αντί να σχεδιάζουν οι πολιτικοί την επόμενη μέρα για την μείωση της ανεργίας μέσω επενδύσεων και παραγωγής συζητάμε για το εάν το επιτόκιο των δεκαετών ΟΕΔ είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο από αυτό των προηγουμένων που εξέδωσαν οι "αντίπαλοι (λες και αυτοί δεν είναι συνέλληνες). Δίνω παράδειγμα

Μεσοσταθμική ετήσια δαπάνη δανεισμού 340 δις χ 1,61% = 5,474 δις (179% του ΑΕΠ με ΑΕΠ = 190 δις περίπου)

Ας υποθέσουμε ότι η χώρα με χρηστή διαχείρηση και το κατάλληλο προμοτάρισμα πείθει τους ευρωπαίους συμμάχους και δανείζεται από τις αγορές 10 δις επιπλέον με 3,8% ώστε να αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις στα όρια του 2010 τότε το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού θα γίνει 1,67% (σιγά τα ωά) και η ετήσια δαπάνη 5,845 με τη διαφορά όμως να έχει υπερκαλυφθεί από τα έσοδα των επιπλέον θέσεων εργασίας.

Λόγω ευνοϊκών συγκυριών (χαμηλά επιτόκια-μικρό κόστος εξυπηρέτησης χρέους) είμαστε τόσο δίπλα στην πηγή και αντί να πιούμε κοκορομαχούμε...κρίμα

michele είπε...

Καλως τον αγαπητο Hippy. Oι επαγγελματίες αρθρογράφοι γραφουν για τα θεματα της επικαιρότητας καθημερινά, επομένως τίποτα δεν είναι περιττο.
Σαφες αυτό που λες, αλλα το κύμα που καβάλησε η σημερινή εν αποδρομη κυβέρνηση ηταν ακριβώς αυτό το "ηθικό πλεονέκτημα". Και επειδή κυβερνήσεις έπεσαν απο μη σκάνδαλα όπως το Βατοπέδι( με αμετακλητες δικαστικές αποφάσεις) για παράδειγμα, ενω μπορούσαν να πέσουν για τις αποτυχίες τους τις οικονομικές ή ο,τι άλλο, πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την σκανδαλολογία απο τα σκάνδαλα.
Θυμίζω πόσο σηκώθηκε το θέμα Παπασταύρου το οποίο έφερνε εδω συχνά ο φιλος dwk για να καταλήξουμε σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη στον ανωτερο βαθμο να τον αθωώσει και να διατάξει την επιστροφή του προστίμου απο το ελληνικό κράτος.
Είδες να αναφέρεται πουθενά;

Αν δεν μάθουμε να κάνουμε πολιτική με τα αληθινά σκάνδαλα και οχι χρησιμοποιώντας την σκανδαλολογία για να κρύψουμε τις αστοχίες και τις αδυναμίες μας, αν δεν επιταχυνθει η δικαιοσύνη ( 5 χρονια δεν γίνεται η δίκη της Χρ Αυγης γιατί αυτο βολεύει τους Συριζαιους)
ο,τιδηποτε λέμε για την πορεία της χώρας πάει στο βρόντο καθώς ακόμα και η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε μια ταχεία απόδοση δικαιοσύνης ( παραδείγματα υπάρχουν πολλά μεγάλων επενδύσεων που εχουν κολλήσει απο το πρόβλημα αυτό).

michele είπε...

Οσον αφορα το Μακεδονικό, τα εχουμε πει. Τιποτα δεν εμποδισε την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη σχέσεων με την μικρή γείτονα επι 25 χρόνια.
Το θεμα ( η ταυτότητα και η γλωσσά) πουληθηκε εις αντάλλαγμα της διασωσης της χωρας το 2015 και της μη μειωσης των συνταξεων το 2019 οπως ακομα και διεθνη περιοδικα εχουν αναλύσει, αλλα και που το καταλαβαινει ο καθενας μας.

Οσον αφορα το σχόλιό σου με το θεμα του ΔΝΤ συμφωνουμε απολύτως.

Η χωρα οσονούπω θα επιστρέψει στην κανονικότητα και τότε θα μπορούμε όντως να ασχολούμαστε και να ανεβάζουμε άρθρα πραγματικού πολιτικού ενδιαφεροντος, όταν επιστρέψει ταυτόχρονα και η πολιτική διαδικασία και τιμωρηθουν πολιτικά μικρά και μεγαλα τσίρκα.

Ενα τετοιο αρθρακι θα ανεβασω αυριο.

austin είπε...

Καλησπέρα.

Για το Μακεδονικό ζήτημα, κάτι που δεν έχει συζητηθεί (λογικό γιατί ακόμα είναι και πρώιμο μιας και αν θυμάμαι καλά η συμφωνία για τα εμπορικά ζητήματα προϊόντα είναι μετά α0π 3 χρονια) είναι τι θα γίνει με τα προϊόντα που φέρουν το χαρακτηρισμό μακεδονικά.

https://www.in.gr/2019/01/29/politics/diplomatia/ti-tha-ginei-ta-makedonika-proionta-kai-ta-emporika-simata/

Ένα σχετικό άρθρο.

Μερικές σημειώσεις:
1) είναι βέβαιο ότι τα Σκόπια θα Έχουν κονδύλια για να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια
2)Αν δεν υπάρχει ρητή αποκλειστικότητα στην χρήση του χαρακτηρισμού, τότε θα μπορούν τα Σκόπια να πουλάνε πιο φθηνά με το ίδιο χαρακτηριστισμο, άρα να πουλάνε στο εξωτερικό εις βάρος των δικών μας.
● ξέρω ξέρω, ακούγομαι υπερβολικός, αλλά για όποιον ασχολείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όνομα φέτα σε τυρί που δεν είναι από αιγοπροβειο γάλα, αν το εργοστάσιο βρίσκεται εκτός Ελλάδος, Αλλά αν είναι εντός Ελλάδος δεν μπορεί. Πρέπει να είναι από αιγοπροβειο γάλα. Έτσι βλέπεις βουλγαρική φέτα πχ, πολύ φθηνότερη από την ελληνική. Με την διαφορά ότι η φέτα η έξω είναι απλά λευκο τυρί.
3) δεν είναι δύσκολο (Για να τα βλέπουμε ολα) και ένας Έλληνας εργοστασιάρχης να πάει στα Σκόπια να στήσει την παραγωγή του που μπορεί οι όροι μα είναι πιο ευνοϊκοί.
4) λόγω κεντρικής διαχείρισης, χάνουμε συνεχώς έναντι των άλλων χωρών όσο αναφορά τα προϊόντα.
Οι ξένοι συνεχώς πιέζουν για καλύτερες τιμές, και τι και αν δεν είναι ελληνικό, πολλές φορές κοιτάνε την χαμηλή τιμή. Αν βρεθεί κάτι που "χτυπάει στο ματι" ως ελληνικά καταγωγής και πιο φθηνό, τότε η ζημιά μεγαλώνει.

Εύχομαι και ελπίζω να γίνει το καλύτερο. Γιατί το ένα είναι θέμα θυμικόυ το άλλο θέμα οικονομίας και πρακτικό.

Χιπι, ειλικρινά δεν ξέρω αν η συμφωνία είναι καλή για τα παιδιά μας. Η ιστορία θα το δείξει. Ξερω ομως οτι ο συνδυασμός της νοοτροπίας μας, με το γεγονός ότι πέρασε τόσο γρήγορα, με τον Τσίπρα που φαίνεται να εκτελεί χοντρά πακέτα, και τον σορός από πίσω να σιγοντάρει την φάση...οι πιθανότητες είναι ότι η συμφωνία αυτή είναι εις βάρος μας.

Εσύ βέβαια είσαι και πιο ψαγμένος, και πιο παλιός και πιο πρακτικός. Κάτι μπορεί να βλέπεις παραπάνω από εμένα τον ενθουσιώδη νεανια

hippy είπε...

(απάντηση για το Μιχάλη)

Καλησπέρα, συγνώμη για την ώρα αλλά τώρα ήρθα

Εάν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προδοτική, εάν το θέμα είχε πουληθεί (η ταυτότητα και γλώσσα) είχε πουληθεί απ΄το συριζα για κομματικό όφελος τότε απλά ο΄Αδωνης και ο Μητσοτάκης θα την καταργούσαν την επαύριο της νίκης στις εκλογές...αλλά ΔΕΝ...και όχι ΔΕΝ είναι προδότες...απλά γνωρίζουν πως το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας είναι πρακτικά ΑΣΗΜΑΝΤΟ και κανέναν απ΄την επόμενη γενιά Ελληνοπαίδων και Σκοπιανοπαίδων δεν θα απασχολεί...σήμερα λοιπόν το πουλάνε για όφελος της παράταξης (λογικά μέχρι της εκλογές θα το επαναφέρουν που και που οι στρατευμένοι δημοσιογράφοι...μετά θα το φάει η λήθη)