Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


2015-2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ,ΜΑΖΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ...

του Νίκου Γκιώνη 

Η  Πολιτική Επιστήμη ορίζει αδρομερώς το πολιτισμικό τραύμα ως  την συνισταμένη μιας σειράς πολιτικών επεισοδίων μείζονος σημασίας  , που υπερβαίνουν την ατομικότητα οπότε μιλάμε για ομάδα ή κοινωνία , παρουσιάζουν δε μια διάρκεια επώασης , σχηματισμού , εκδήλωσης.

Υπό αυτή την αυστηρή τοπολογία τα περίπου πέντε χρόνια της συγκροτημένης  εθνολαϊκιστικής  διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν συνιστούν τραύμα , καθώς απουσιάζει η διαγενεακή χρονικότητα. Αν όμως υποστασιοποιηθεί ετούτη η πενταετία ως το τέλος της εγγεγραμένης  συνείδησης του Διχασμού και τελικώς του Εμφυλίου 1945 – 1949 , τότε ναι υπήρξε μια ίσως  ( ; )  οριακή φάση του τραύματος του Εμφυλίου , καθώς μισοσυνειδητά  φορέθηκε το δίλημμα :  ΄΄ Εμείς ή Αυτοί ΄΄. Το αν η πενταετία 15 – 19 αυτονομηθεί ως καθαρό νέο πολιτισμικό τραύμα θα φανεί στην διάρκεια των επομένων χρόνων και στην επιρροή των τωρινών πληγών τουλάχιστον σε μια γενιά πέραν της σημερινής .

Ωστόσο αυτό που μπορεί ασφαλώς να καταγραφεί είναι ακριβώς το τέλος της  καλλιεργημένης αυταπάτης . Τα κωμικά της αυταπάτης – που έχει όλα τα κλασσικά των φαντασιωτικών αυταπατών – περίγράφεται τόσο κωμικά δηλαδή δραματικά , από τις αντιδράσεις στελεχών του παρολίγον φονικού πρώτου 6μήνου , με την αφορμή της προβολής της ταινίας του Γαβρά.

Δεν νομίζω – κι εσείς υποθέτω – πως υπήρξε μεγαλύτερος στυλοβάτης του εγχειρήματος Βαρουφάκη από την Ζωή Κωνσταντοπούλου . Και όμως ισχυρίζεται τώρα πως ο Βαρουφάκης περίπου επρόδωσε από κοινού με τους άλλους πλην αυτής. Θυμάστε βέβαια το σαδιστικό διαταραγμένο θυμικό της  στην διάρκεια των συνεδριάσεων τότε , που αυτές ξεκίναγαν  στις 1π.μ και τέλειωναν στις 11 μ.μ. Ο Γαβράς στο μεταξύ δηλώνει πως έχει ακούσει όλες τις παράνομες ηχογραφήσεις – που οι άτιμες μιλάνε για δάνεια και προθεσμίες κι όχι για το Ελληνικό κλέος – , ενώ ο σταρ της εποχής του τότε και του trach τώρα λέει πως τον πρόδωσαν όλοι , περπατώντας με την κομψή εμφάνιση στους διαδρόμους του Φεστιβάλ Βενετίας . Στο μεταξύ ο άλλος κορυφαίος του χορού της εποχής του οποίου το σχέδιο ήταν πιο πρωτόγονο από τον Βαρουφάκη , ο Π.Λαφαζάνης – που επιπλέον λέει πως τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Ρουμπάτη – δηλώνει πως προδώθηκε απόλους , τότε λίγο μετά τα ρούβλια του Πούτιν που τον φαντασίωνε ως Λένιν ή μάλλον Στάλιν …ίσως λόγω του τελευταίου γράμματος ν μικρόν. Ενώ ο καλύτερος ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένος αλληλοκατηγορείται με τον καλύτερο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά με κέλυφος τις Πρέσπες και τα βλήματα , αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο υπό το κέλυφος κάτι που προσώρας μόνον αυτοί γνωρίζουν.

Το γύρισμα της στιγμής το καλοκαίρι του 15  δεν φάνηκε ικανό να κλείσει στα επόμενα χρόνια τις χαρακιές , που πονάνε και τώρα όταν τις ακουμπάς καθώς ήταν η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ  . Και πονάνε φυσικά γιατί επιχειρήθηκε η ίασή τους με απροθυμία κομπογιαννίτη υπό το δέλεαρ μιας  πολύ-πολύχρονης παραμονής στους ιμάντες της Εξουσίας. Ο νους πάει έτσι απλά στους ταλαίπωρους του Μπούλγκες το 45 – 46 , που κατηγορούσαν για τα δεινά τους μόνον τους άλλους συντρόφους τους λές κι ο κόσμος όλος ήταν ο μακρόκοσμος της  ελληνικής εκδοχής και ερμηνείας του Σταλινισμού . Κι όταν έπρεπε να εγκαλέσουν τους κατοχικούς δωσιλόγους , εσωκομματικοί εχθροί κι αντίπαλοι ενώνονταν για λίγο  ωσότου να ξαναχωρίσουν αναμεταξύ τους φονικά εντός του Σύμπαντός που όμως ήταν το μόνο που θεωρούσαν αληθινό .

Έχουμε λοιπόν  μια από τις τελευταίες πράξεις αληθοφάνειας ή και νεκροφάνειας του Εμφυλίου , με επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά υπό το προστατευτικό φαντασιωτικό  περίβλημα  μιάς – εκ προοιμίου – χρεοκοπημένης αυταπάτης.

Και πως θα γίνουν θα μου πείτε οι συναινέσεις στα λίγα , τα μέγιστα , τα οριακά που θα απαιτήσουν οι καιροί ; Απαντώ : δεν θα γίνουν καθώς η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμβεί – αν συμβεί – στο διάβα αρκετών χρόνων και ίσως σε άλλη γενεά. Αυτό άλλωστε υποδηλώνουν τα καταθλιπτικά προσωπεία των ανθρώπων του μετά την απώλεια εξουσίας , προσωπεία που δεν συναντήσαμε σε κάνεναν από τους μείζονες ή ελάσσονες  ηγέτες κομμάτων , όταν έχαναν την διακυβέρνηση.

Η μόνη ίσως αποσταλινοποιητική δράση που πράττουν είναι να ενσωματώνουν νέους ή γηραιούς καιροσκόπους είτε να ανακαλούν σε πρώτους ρόλους  συνταξιούχους μηδέποτε εργασθέντες – λές και βρέθηκε το πολιτικό Βιάγκρα – που ποτέ δεν θα καταδέχονταν να περνούν την ώρα τους στα ΚΑΠΗ των ασήμων.

Εκλεκτοί άνθρωποι του νου , της πολιτικής ή και των δύο τοποθετήκαν ευσύνοπτα στην παρουσίαση του πολύ καλού βιβλίου του Γ.Βούλγαρη  πως  άλλο οι κίνδυνοι στην προσπάθεια ενίσχυσης και επικαιροποίησης της κανονικότητας και άλλο το μάρς της κανονικότητας , που ήδη δοκιμάζεται κατά κανόνα ελπιδοφόρα από τις 8 Ιουλίου . Ο Κ.Σημίτης , ο Ευ.Βενιζέλος , ο Γ.Βούλγαρης  μα θα ανέφερα και τον Τ.Γιαννίτση με την Άννα Διαμαντοπούλου σε άλλες τωρινές παρεμβάσεις .

Ο Κ.Μητσοτάκης που κληρώθηκε να είναι παρών την ώρα που ένα άλλο τρένο – κανονικό – περνούσε θα πρέπει να μην αρκείται στις μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες του , να λαμβάνει υπόψιν τις αναπόφευκτες αστοχίες του ….ευτυχώς περιορισμένης έκτασης και επίπτωσης ….και να οργανώνεται για τις κρίσεις που αναπόφευκτα θα του προκύψουν  λίγο πολύ από τα μέσα του φθινοπώρου , που ήδη διανύουμε.

Ποιος να φαντάζονταν πως ο Κων/νος Καραμανλής θα έβγαζε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ για κάποιους μήνες , ποιος να φαντάζονταν το Σισμίκ το 87 ή τα Ίμια της – δυό ημερών – διακυβέρνησης του Κ.Σημίτη.

Οι βραδυφλεγείς βόμβες στους Θεσμούς δεν είναι βέβαιο πως θα επιλυθούν –και μόνον – με την Αναθεώρηση και τον Εκλογικό Νόμο καθώς ελλοχεύουν ιδιοτέλειες μικρότερων κομμάτων. Τότε ίσως χρειαστούν αποφάσεις που τώρα ακούγονται τρελλές. Για φανταστείτε να ρισκάρουμε μια μέση κανονικότητα και τις προοικονομούμενες  θετικές ειδήσεις  στην Οικονομία – εντός του πλαισίου της αβέβαιης Ε.Ε. – με την απλή αναλογική που ήδη πλήττει τις διοικήσεις των Ο.Τ.Α. και την οποία ψιθυριστά απορρίπτουν πιά και κάποια νουνεχή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κανονικότητα θέλει δουλεμένα πράγματα , ρεφλέξ στους κινδύνους της Γεωπολιτικής και της Ισχύος , συνεχή επανεπικαιροποίηση των στόχων…ταχύτητα ναι , κεκτημένη ταχύτητα όχι.

Αποκεί και μετά και στον βαθμό , που η επούλωση του πολιτισμικού τραύματος που περιέγραψα στην αρχή ιαίνεται με την ελάχιστη συναίνεση , την χαρά των ανθρώπων για τις αυξανόμενες δουλειές , τις επιτυχείς μετά-Νεωτερικές ώριμες θεσμικές και κοινοβουλετικές παρεμβάσεις το τοπίο θα τροποποιείται προς όφελος και της Πολιτικής . Γιατί σήμερα το κομματικό τοπίο είναι αυτό και λειτουργεί έτσι , αύριο θα χρειαστούν εφεδρείες …είναι σαν κι έμάς …σήμερα έχουμε δυό ρυτίδες , αύριο τέσσερις και μεθαύριο πενήντα. Οι κρίσεις ομαδοποιούν υποκείμενα , διευρύνουν όρια , επικαιροποιούν αντιλήψεις , δημιουργούν απρόσμενες ωσμώσεις και ανεξιχνίαστους διαχωρισμούς.

Κι αυτή η κανονικότητα θα υφάνει τον ιστό της επούλωσης του πολιτισμικού τραύματος , παλιού ή πρόσφατου , σιγά σιγά  μιας και η αυταπάτη έγινε αντιληπτή.


Είναι σαν την Αιώνια Επιστροφή του Νίτσε.

http://metarithmisi.liberal.gr

9 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. .
Η μπούρδα τού Αιώνα ακούστηκε χθες στην ΔΕΘ...
Μόνο η αύξηση των μισθών θα φέρει την ανάπτυξη. ..και όχι η αύξηση της ανάπτυξης. ..
Αυτός ο σκιτζης είχε την χώρα στα χέρια του.
Εμπρός λοιπόν ας κάνουμε όλοι αύξηση στους μισθούς. ..για να έχουμε ανάπτυξη. ..τι ακούμε ρε φίλε. ..το τερμάτισε το τύπος.

ArTaXiA είπε...

Τι λέει παίκτε μου; Πάλι ο Αλέξης σας φταίει;

"Μια πανάσχετη υπουργός παιδείας με κάμποσο αέρα (δεν θα μπορούσε να έχει και τίποτε άλλο... α και λίγο ευχέλαιο το πολύ) "βραβεύει" μια εξίσου πανάσχετη "επιστήμονα" με βραβείο "αριστείας' γιατί λέει δούλεψε και βραβεύτηκε από τη ΝΑΣΑ και γιατί λέει διαπρέπει στην αναγεννητική ιατρική....

Για να τα δούμε ένα ένα:
1) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ έχει δουλέψει ΠΟΤΕ στη ΝΑΣΑ, έχει παρακολουθήσει ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η ΝΑΣΑ για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Προφανώς επιλέχθηκε γι αυτό, αλλά αυτό ΔΕΝ αποτελεί "δουλειά στη ΝΑΣΑ" είναι κάτι που έχουν κάνει κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές. Τέλος, δεν έχει απολύτως καμιά άλλη σχέση με τη ΝΑΣΑ.
2) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ από τη ΝΑΣΑ, εδώ η λίστα με όοολους/ες όσους έχουν πάρει όποιου είδους βραβείο από τη ΝΑΣΑ και το όνομα της προφανώς δεν υπάρχει πουθενά.
https://searchpub.nssc.nasa.gov/…/Agency_Awards_Historical_…
3) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη.
Η ίδια έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 2-3 επιστημονικά άρθρα (σε κανένα πρώτο ή τελευταίο όνομα), ΔΕΝ έχει διδακτορικό ούτε γνωρίζουμε αν είναι ενεργός εγγεγραμμένη σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα κάποιου πανεπιστημίου.
Εδώ ένα λινκ (το λινκ της pubmed υπάρχει επικάλυψη με μια άλλη κα Αντωνιάδου από την Πάτρα που φαίνεται να έχει σημαντική προσφορά!)
https://onlinelibrary.wiley.com/action/doSearch…
Η Αντωνιάδου δεν είναι καν (ακόμα;) επιστήμονας για πολλούς λοιπόν.

Για να το πούμε λιανά και να καταλαβαινόμαστε η "επιστήμονας" κα Αντωνιάδου είναι μια ΑΠΑΤΗ κατασκευασμένη από δεν ξέρω ποιους και με τι συμφέροντα μιντιακούς μηχανισμούς και η υπουργός Παιδείας με την πράξη βράβευσης της δείχνει μια βαθιά και προκλητική άγνοια και απαξίωση για την έρευνα και την επιστήμη στη χώρα."

Αριστεία, όχι αστεία!

michele είπε...

Eνας βοηθος καθηγητης ενος πανεπιστημιου του Παρισιου αριστερο-συριζαιος λεει πανασχετη μια διακεκριμενη νομικο και ευπρεπη πολιτικο σαν την Κεραμεως
ξεκατινιαζομενος ταυτοχρονα με/για μια διακεκριμενη ελληνίδα του εξωτερικου την Ελένη Αντωνιαδου
Δεν εχω ασχοληθει με τις σπουδες της και δεν με ενδιαφερει κιολας
μπορει καποιος να ερωτησει την Δεσποινα Παυλη- Μπαρτσακουλια
που ειναι ειδικος στα περι ΝΑSA

Το ερωτημα ειναι Art ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ολα αυτα τα αριστεροπιθήκια, τι σχεση εχουν με μας εδω και τι σχεση εχουν με τους απιστευτους κατσαπλιαδες που φορτώθηκε η χώρα.

Το ερωτημα βεβαια, οσον με αφορα ειναι ρητορικό :))

ArTaXiA είπε...

Φίλε μου καλέ το ερώτημα είναι εάν όλα τα ανωτέρω είναι αλήθεια ή όχι. Εάν είναι η αλήθεια, ποσώς απασχολεί ποιος τα γράφει, εάν είναι αριστερός, ή αναρχικός.

Όσο για το "πανάσχετη" στην Κεραμέως είναι μάλλον ευφημισμός, προκειμένου να μην την στολίσει με τίποτα χειρότερο.

michele είπε...

Παρεπεμψα λοιπον στην κυρια που ειναι ειδικός. Επισημανα και τα γνωστα ξεκατινιάσματα ακαδημαικων τα οποια και γνωριζω πολυ καλα
Τι να με ενδιαφέρει εμενα αν η Αντωνιαδου μια επιστημονας που ζει στο εξωτερικο τον περισσοτερο χρονο εχει διδακτορικο η οχι η κανει αυτοπροβολη

Και ναι οταν διακεκριμενο στελεχος της νομικης κοινοτητας ( αυτο το γνωριζω καλα) ο καθε αριστερο συριζαιος ψεκασμενος το λεει πανασχετο

αυτοι δηλ που εγλυφαν ολους τους αδαεις πρώηνκυβερνητικους παπάρες, μονο να γελαω μπορω.

ΝίκοςΤ είπε...

Αν θυμάμαι καλά η κυρία Αντωνιάδου είχε τιμηθεί με το βραβείο της καλυτερης Ευρωπαίας γυναίκας επιστήμονος προ ετών. Είχα διαβάσει τότε τις βασικές της σπουδές, υποθετω ότι οι καθηγητές γονείς της ήξεραν να την κατευθύνουν προς τομέα αιχμής,την βιοπληροφορική .Δεν νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι σκηνοθέτησαν παράσταση,απλά δεν θεωρούν την αριστεία χολέρα.Αυτά μόνο εδώ και μη παρέκει,ονόματα δεν λέμε.

michele είπε...

Ρε συ δασκαλε το Forbes το 2015 (στα 27 της) την ανεφερε στο top 30 γυναικων under 30 στο τομεα των επιστημων παγκοσμιως
θα κατσω να ψαχνω εγω τα ψυχολογικα προβληματα του καθε συριζαιου;

Χρήστος είπε...

Κ. ΝίκοςΤ......respect, ...........όπως λένε στα μέρη μου......έχετε τον σεβασμό μου.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.

(Μπαρμπα) Λιά ..............σε διαβάζω και σε χαίρομαι!!!!!!

mixalis mixalios είπε...

Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται επί των κερδών και όχι επί του τζιρου.

Αν η αντιπολίτευση κάνει αντιπολίτευση με την Αντωνιάδη τότε η κυβέρνηση πάει πολύ καλά!