Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
της 
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ


Της Ευφροσύνης Παυλακούδη

Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σημειωτέον ότι εκτός των ΗΠΑ, Νοτίου Σουδάν, και Σομαλίας, την εν λόγω Σύμβαση έχουν επικυρώσει σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, με την χώρα μας για την ακρίβεια στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με το νόμο 2101. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών σε 4 τομείς: επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά την υιοθέτηση της, εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν και ζουν σε συνθήκες απαράδεκτες. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, διακρίσεις και βαθιές ανισότητες δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνια φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές πολλών παιδιών ανά την υφήλιο. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την πρόσφατη έκθεση της Unicef είναι γροθιά στο στομάχι μαζί με νέες «απειλές» που έχουν προκύψει όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός.


Απέναντι στις προκλήσεις των καιρών οφείλουν όλοι να πάρουν θέση. Από τη μια πλευρά η κοινωνία οφείλει να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα και τη δημιουργικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, την αλληλεγγύη. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει επιτακτικά να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τάχιστα παρεμβάσεις που θα επιφέρουν θετικές αλλαγές σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, αυτά που εγκαταλείπουν πρώιμα το σχολείο, τα έγκλειστα σε ιδρύματα, φυλακές ανηλίκων και κέντρα κράτησης, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά Ρομά, τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και όλες τις άλλες ομάδες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό.

η συνέχεια εδω: https://www.liberal.gr/apopsi/pagkosmia-imera-gia-ta-dikaiomata-tou-paidiou-i-ora-ton-allagon/274986?fbclid=IwAR2F98SL29cpGOJFh14ZM-4dWLFNWhze1qETAI6glTXzxQLadJn7itSDcy8

4 σχόλια:

Burek είπε...

Τώρα ξύπνησαν οι νησιώτες διότι με κλειστά κέντρα δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες!όταν αυξάνονται τα σημεία πώλησης εστίασης μειώνονται οι πωλήσεις ανά μονάδα παροχής τέτοιων προϊόντων είναι νόμος της αγοράς και επιτέλους πρέπει οι γυναίκες και εμείς να μάθουμε το μαγείρεμα σπίτι!όλα τα άλλα είναι πολιτική για ηλίθιους!

austin είπε...

Καλημέρα.

Το 2012 έτρεχα ένα σουβλατζίδικο. Έψαχνα υπαλλήλους στα βόρεια προάστεια. Προσπάθησα επειδή τα νούμερα τότε έλεγαν 25%+ ανεργία να πάρω Έλληνες. Στα 30 άτομα που είδα, από ψησταριά, σέρβις, ντιλοβερι και λάντζα, επί της ουσίας ούτε 1 Έλληνας ήταν διαθέσιμος να δουλέψει. Πέραν μιας κοπελας του σέρβις όλοι οι υπόλοιποι είτε βαριοντουσαν μα δουλέψουν, είτε ντρεποντουσαν, είτε δημιουργούσαν πρόβλημα.

Αρχικά αναγκαστικως, τελικώς από επιλογή διάλεγα αλλοδαπούς για δουλειά. Προτίμησα ακόμα και να μάθω ελληνικά σε έναν μπαγκλαντεσιανο για να διαβάζει το εκτυπωτικο από το να έχω Έλληνα στην κουζίνα. Πολλά πολλά προβλήματα μου δημιούργησαν οι "Έλληνες που είχαν υποτίθεται ανάγκη για δουλεια".

Από τότε λοιπόν, μέχρι σήμερα ακούω το ίδιο πράγμα. Παρά την ανεργία, ελληνικά εργατικά χέρια δεν βρίσκονται.

Τα εργοστάσια που μιλώ για εργατικό προσωπικό (η ακόμα και διοικιτικο)
Τα χωράφια δεν έχουν εργάτες για να μαζέψουν τα δέντρα.
Στις οικοδομές σπανίζουν τα ελληνικά χέρια.

Γενικώς, ακούω από παντού (εννοώ ιδιοκτήτες παραγωγικών και άλλων επιχειρήσεων) ότι οι υπάλληλοι είναι το μεγάλο τους πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, ερχόμαστε στο σήμερα με τις δηλώσεις Ντόρας αλλά και τις δηλώσεις Βαρουφακη οι οποίες για να μπορούν να καλύψουν δεξιό και αριστερό σανό, συνοδεύονται από πομφολυγες άλλων για να μην αντιδρούν οι ακροατές της υποκουλτούρας και σιγά σιγά ενώ το ελληνικό έρχεται και άλλες επενδύσεις, κάποιοι από τους ταλαίπωρους πρόσφυγες θα χρησιμοποιηθούν για χέρια αφού τα ελληνικά είναι δυσεύρετα.

Άξιοι της μοίρας μας φίλοι μου.. Και θα βγουν κάποιοι να λένε ότι μας τρώνε τις δουλειές. Την ώρα που οι ίδιοι δεν θέλουν να δουλέψουν.
Όπως έλεγαν ότι φταίνε οι Γερμανοί όταν όλοι εδώ ήταν της ρεμούλας.
Όπως λέγανε τον μύθο ότι οι ιταλοί μας νοθευουν το λάδι και το πουλάνε έξω, όταν απλά οι ιταλοί έχουν πιάσει τον παλμό της αγοράς και τι θέλει ο καταναλωτής.

Ζούμε με μύθους. Από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι το Πολυτεχνείο και την αριστερά. Κολλημένοι, χωρίς εξέλιξη και χωρίς όραμα.

Go with the flow και ότι γίνει θα γκρινιαξουμε και λίγο και κάπως θα βολευτούμε.

Froufrouni είπε...

Καλησπέρα σε όλες κι όλους. Αντε με το καλό να μας έρθει κι ο χειμώνας στην Αθήνα. Ευχαριστώ Μιχάλη για την αναδημοσιευση του άρθρου μου. 😊😊😊

michele είπε...

Nα εισαι καλά Ευφροσύνη, εγω αναψα ενα τζακακι να παρει την υγρασια.Χειμωνας στην Ελλαδα δεν υπαρχει στην ουσια, προσποιουμαστε την εποχη :)

Και επ ευκαιρια να πω ενα μπραβο στην φιλη μας Ειρηνη Αγαπιδακη για την τοποθετηση της ως Εθνικη Συντονιστρια του προγραμματος για τα ασυνοδευτα παιδια, ενος σχεδιου που χρηματοδοτειται απο το ταμειο AMIF της ΕΥρωπαικης Ενωσης