Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ...


Ουραγός στις επενδύσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, προβάλλει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία την τοποθετούν μια θέση πιο κάτω από τη Γουατεμάλα και δύο από τη Ζιμπάμπουε.

Συγκεκριμένα, το 2018 οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν μόλις το 11,1% του ΑΕΠ, έναντι 12,9% του ΑΕΠ το 2017 και 12,1% το 2016. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό ήταν 20,4%. Περίπου σε αυτά τα επίπεδα βρισκόταν η Ελλάδα και προ κρίσης. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 26% του ΑΕΠ το 2007, όταν είχαν φθάσει στο υψηλότερο σημείο και το 17,5% το 2010, όταν μπήκαμε επισήμως στην κρίση και στα μνημόνια. Ομως, η περίοδος της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των επενδύσεων κατά περίπου 60%, με τις επιχειρηματικές αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις και φυσικά τις επενδύσεις σε κατοικίες να κατρακυλούν και να σταθεροποιούνται τα τελευταία χρόνια σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με μια βαριά κληρονομιά, το λεγόμενο επενδυτικό κενό, το οποίο, μάλιστα, ο ΣΕΒ είχε εκτιμήσει τον περασμένο Απρίλιο σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Σε κενό 77 δισ. ευρώ είχε αναφερθεί η Alpha Bank. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν προ κρίσης. Και αυτό απαιτεί πολύ υψηλότερους επενδυτικούς ρυθμούς από τους σημερινούς.

Στην κατάταξη της World Bank, η Ελλάδα τοποθετείται λίγες θέσεις πριν από το τέλος, πολύ πιο κάτω από χώρες όπως η Τουρκία, όπου οι επενδύσεις ήταν 29,6% του ΑΕΠ της το 2018, η Ιρλανδία (23,4% του ΑΕΠ), η Ισπανία (21,2%), αλλά και η Κύπρος (19,4% του ΑΕΠ).

Σε χαμηλότερη θέση βρίσκονται μόνο οι Γουινέα Μπισάου (10,8% του ΑΕΠ), το Πόρτο Ρίκο (8,8%) και η Σομαλία (6,5%).



Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το πρόβλημα είναι μείζον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε προ ημερών ότι ο προϋπολογισμός του 2020, που αρχίζει να συζητείται αύριο, αποσκοπεί ακριβώς στην αντιμετώπιση αυτού του επενδυτικού κενού. Οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι ασφαλώς ένα κίνητρο για επενδύσεις, αλλά μένει να αποδειχθεί πόσο γρήγορα θα αποδώσουν.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξάλλου, προχθές το βράδυ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε, αναφερόμενος στην κρίση: «Η προσαρμογή που έγινε δημιούργησε ένα καινούργιο έλλειμμα, ένα επενδυτικό έλλειμμα. Συρρικνώσαμε την παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας. Και συρρικνώθηκε σε επίπεδο κεφαλαίου και εργασίας. Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα. Δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι το επενδυτικό. Η προσαρμογή, όπως σχεδιάστηκε, χτύπησε πιο βίαια τον παραγωγικό ιστό της χώρας». 

Αναλύοντας τις επενδύσεις κατά κατηγορία, ο ΣΕΒ σε δελτίο του τον Οκτώβριο σημείωνε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις το 2018 ήταν περίπου 10 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-28 διαμορφώνεται στο 13%. Εχουν επανέλθει, ωστόσο, στα 2/3 των προ κρίσης επιπέδων τους.

Το μεγάλο κενό

Υπάρχει όμως τεράστια υστέρηση στις μη επιχειρηματικές επενδύσεις, καθώς ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων και οι επενδύσεις των νοικοκυριών (κυρίως σε κατοικίες, αλλά και σε εξοπλισμό αυτοαπασχολουμένων) διαμορφώνονται σήμερα σε περίπου 5 δισ. ευρώ για την κάθε κατηγορία, όταν προ κρίσης κυμαίνονταν σε 14 δισ. ευρώ και 21 δισ., αντιστοίχως.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ  www.kathimerini.gr

4 σχόλια:

Τασος ο λιμοκοντορος είπε...

Μετα απο πολλα χρονια εφτασε το πληρωμα να αποχωρησω οριστικα κ αμετακλητα απο εδω.




Τα τρια ενεργα μελη που γραφουν εδω πλεον μπορουν να τα λετε ειτε σε ενα ταξι που δεν γεμιζετε ειτε στο τηλ.


Αυστιν μιχαλη κ μιχαλιο εννοω.



Βρεθηκε μια ομαδα με εκατονταδες μελη κ πλεον γραφω εκει.



Καλα συνεχεια με υγεια καλες γιορτες κ μεγαλη δυναμη για οτι ερχετε.



Γεια σας.

mixalis mixalios είπε...

Σε ευχαριστούμε πολυ Δεξιε για τη συμμετοχή σου! Ακαδημαϊκά τώρα για να παρακολουθώ κι εγώ τα γραφόμενα σου, σε ποιο blog θα γράφεις από εδώ και πέρα?

Καλή τύχη και σε σένα!

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλημέρα,

καλές γιορτές και από μένα.
Ξεκινώντας με κάποια βασικά και για μένα αυτονόητα:
1. Η αλήθεια δεν είναι μονοπώλιο κανενός.
2. Η όποια πληροφορία πρέπει να έχει και κάποια αιτιολόγιση.
3. Ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός των άλλων είναι αναγκαίος, ξεκινά από τον σεβασμό του χρόνου που εμείς δαπανούμε αλλά και των άλλων.
4. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, ίσα ίσα μαθαίνουμε από τις αντιθέσεις, το να φτιάχνουμε παραπήγματα και να πυροβολούμε ανεξέλεγκτα και επαναλλαμβανόμενα, δεν ωφελεί κανένα.
5. Δεν υπάρχουν απόλυτα και δεν ταυτιζόμαστε αναγκαστικά με τις σκέψεις μας, για αυτό και τις ανακαλούμε όταν το κρίνουμε. (είναι το 1ο ξανά).
6. Χρήσιμη η εκτόνωση αλλά να συνοδεύεται και από αυτοκριτική.

Αγαπητέ "Δεξιέ" εύχωμε να ξεφύγεται από την απολητότητα της ανωτερότητας που δείχνετε να χτίζετε σαν ένα παιδί που χτίζει κάστρα στην άμμο και να οδηγηθείται σε μια περισσότερο αμφίδρομη επικοινωνία.

Οπότε και ο κύριος τίποτα (εγώ δηλ που δεν με αναφέρατε) σας εύχεται τα καλήτερα, α! και να μην λερώνεται τις παραλίες με πλαστικά και άλλα σκουπίδια, όπως όλοι μας, κάποιες στιγμές :)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μιχάλη μήπως θέλει και επικαιροποίηση η ΕΛΠΕ?

Στα θετικά
Έχει το προμέρισμα και
την πώληση της ΔΕΠΑ σε πιθανά καλό αντίκρισμα.

Στα αρνητικά
πρόσθετα περιβαλλοντικά έξοδα.

Με προβληματίζει λίγο η τιμή της που έχει καθηλωθεί αρκετό καιρό τώρα.