Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


H ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΟΜΨΗ, ΟΥΤΕ ΟΜΟΡΦΗ...

του Βασίλη Σταματίου 

Είδα με προσοχή τα βίντεο από τα χθεσινά μικροεπεισόδια, και μάλιστα επιδίωξα να τα δω σε αριστερά sites (π.χ. left.gr), όπου είναι βέβαιο ότι θα προέβαλλαν τα, ας πούμε, χειρότερα από άποψη αστυνομικής βίας.

Αυτό που είδα είναι η αναμενόμενη βία που ασκούν σε όλο τον κόσμο οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη, πολλώ δε μάλλον όταν δέχονται επίθεση. Είδα την σύλληψη μίας κοπέλας που έτρεχε με εντυπωσιακό τάκλιν ματατζή ο οποίος την έριξε βίαια στο έδαφος και την ακινητοποίησε, αλλά σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, όλες οι αστυνομίες του κόσμου με παρόμοιο τρόπο συλλαμβάνουν παρανομούντες που τρέχουν γιά να αποφύγουν την σύλληψη. Προφανώς δεν ήμουν μπροστά γιά να ξέρω το παράπτωμα της κοπέλας, όμως στο σημείο αυτό γίνονταν επεισόδια, υπήρχαν φωτιές από μολότωφ τριγύρω και οι αστυνομικοί ήταν φανερό πως κυνηγούσαν ομάδα μπαχαλάκηδων και όχι περαστικούς (άλλωστε στα πεζοδρόμια φαίνονται άλλοι που τραβάνε βίντεο με τα κινητά τους ανενόχλητοι).

Είδα και την φάση με το "ξεγύμνωμα", που βεβαίως αλλιώς φαίνεται στην φωτογραφία και αλλιώς συνέβη στην πραγματικότητα - οι αστυνομικοί έπιασαν τον τύπο ο οποίος αντιστεκόμενος οπισθοχωρώντας βασικά ξεγύμνωσε τον εαυτό του. Εφαγε κανά-δυό ψιλές στην πλάτη με το γυμνό χέρι ενός ματατζή την ώρα που πάλευε να ξεφύγει, ο αξιωματικός φώναξε "ήρεμα-ήρεμα" και μετά απλώς τον μαζέψανε. Σπουδαία τα λάχανα.

Είδα και μία πιό βίαιη σύλληψη ενός που τον έριξε κάτω ένας ματατζής, προσπάθησε να αντισταθεί και σχεδόν αμέσως έφτασε δεύτερος ματατζής, που μαζί με τον πρώτο άρχισαν να κτυπούν τον πεσμένο με τα γκλοπ στα χέρια, τα πόδια και τον πισινό, ώσπου φωνάζει "παραδίνομαι" και ΑΜΕΣΩΣ σταματούν να τον κτυπούν, τον σηκώνουν και τον προσαγάγουν συντεταγμένα. Αυτή η σκηνή είναι η σχετικώς πιό βίαιη από τις χθεσινές που είδα, ωστόσο θεωρώ ότι βρίσκεται εντός των νομίμων ορίων (έστω και οριακά) σε στιγμή επιχείρησης αποκατάστασης της τάξης, και μάλιστα σε ζώνη όπου οι αστυνομικές δυνάμεις δέχονται επίθεση.

Κύριοι, σας έχω νέα: όταν μία ομάδα πολιτών αποφασίζει οργανωμένα να οπλιστεί και να επιτεθεί στη δημόσια δύναμη, στο δημόσιο χώρο και στις ιδιωτικές περιουσίες, να ασκήσει δηλαδή πρώτη βία, γιά όποιον λόγο και αν το κάνει, πρέπει να περιμένει ότι θα αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη ή με μεγαλύτερη βία, εάν χρειαστεί, από την αστυνομία, διότι απλούστατα το προβλέπει ο νόμος και το δημοκρατικό πολίτευμα. Το ότι η αστυνομία στην Ελλάδα είθισται να παρακολουθεί απαθώς τις καταστροφές και να κάνει τον στόχο γιά την σκοποβολή των μπαχαλάκηδων είναι κάτι που αγγίζει τα όρια της πολιτικής (και λογικής) ανωμαλίας και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα συμβαίνοντα σε κανένα οργανωμένο κράτος του κόσμου. Το ότι, επίσης, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν χωρίς καμία συνέπεια γιά τις πράξεις και τις επιλογές τους και σοκάρονται όταν ξαφνικά βλέπουν ότι αν π.χ. σηκώνεσαι να πας να δείρεις το σύμπαν και να τα κάνεις λαμπόγυαλο υπάρχουν κάτι καλόπαιδα τα οποία πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος ακριβώς γιά να σε περιλάβουν αρμοδίως, είναι δικό τους πρόβλημα και όχι των υπολοίπων. Καλώς ήρθαν στην πραγματικότητα.

Η βία δεν είναι ούτε κομψή, ούτε όμορφη, ούτε μοιάζει με τα φαντεζί ξύλα του σινεμά. Είναι άσχημη, βάρβαρη, επικίνδυνη, συμβαίνει σε σκοτεινές γωνίες, παντού ακούγονται κραυγές, βρισιές και κρότοι, το σώμα γεμίζει φόβο και αδρεναλίνη, που δε νιώθουν μόνο οι μπαχαλάκηδες και σία, αλλά και οι αστυνομικοί, που διαρκώς καίγονται και τραυματίζονται και δεν τους κλαίει κανείς - τρεις πήγαν στο νοσοκομείο χθες. Φυσικά υπάρχει η απαίτηση ο αστυνομικός, που είναι εκπαιδευμένος γιά αυτό, να επιδεικνύει επαγγελματισμό και ψυχραιμία, αλλά στα πλαίσια της μάχης (γιατί περί μάχης πρόκειται) μην περιμένετε πως δεν θα ξεφύγει καμιά κλωτσιά στα κωλομέρια κάποιου που μέχρι πριν τρία δευτερόλεπτα προσπαθούσε να πετύχει τον αστυνομικό με μολότωφ, κομμάτια μπετού εν είδει φρίσμπι και ροπαλάρες πάχους τριών πόντων. Δύο γκλοπιές στα πόδια, σκίσιμο μίας μπλούζας ή ρίξιμο στο έδαφος ΔΕΝ είναι υπέρμετρη βία σε επιχείρηση τέτοιου είδους με καταδίωξη, πόσο μάλλον όταν υπάρχει εντολή (και ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΣ) γιά προσαγωγές και συλλήψεις. ΔΕΝ υπάρχει τρόπος να συλλάβεις κάποιον που αντιστέκεται παρά ΜΟΝΟ με (λελογισμένη) βία - χωνέψτε το επιτέλους, δείτε τις αστυνομίες όλου του πλανήτη και σταματήστε να αναμασάτε τις αριστερές παπαριές που έχουν δημιουργήσει αυτή την τεράστια στρέβλωση στην Ελλάδα γιά την φυσιολογικότητα της βίαιης "διαμαρτυρίας" και το μόνιμο αίτημα γιά διακοσμητικό ρόλο της αστυνομίας.


Εχω γράψει ήδη πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι τρομερά προσεκτική στη νομιμότητα όλων των ενεργειών της αστυνομίας, γιά λόγους πολιτικούς, νομικούς και ηθικούς. Αλλά με βάση τα όσα είδα χθες και με δεδομένη την πρόθεση των γνωστών κύκλων να κάψουν πάλι την Αθήνα, εάν τους δινόταν η ευκαιρία, η αστυνομία έκανε σε γενικές γραμμές πολύ καλά την δουλειά της. Θερμά συγχαρητήρια από εμένα.

4 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Πόσο εμετούλης μεσιέ Σταματιου;

Τι προσπαθείτε να μας πείτε; Πως ο εξευτελισμός που αγγίζει τα όρια του βασανισμού είναι μέσον αποτροπής της βίας; Πως προκειμένου να μην "καεί η Αθήνα", η αστυνομία οφείλει να ξεβρακώνει πολίτες στο δρόμο;

Πόσα θες να μας τρελάνεις δηλάδη;

mixalis mixalios είπε...

"καλέ μου κύριε θα ήθελα να σας προσαγαγω, μπορείτε να κάνετε λίγο προς το πλάι διότι δεν θα επιθυμούσα να ασκήσω την παραμικρή βία, άλλωστε δεν έχει γίνει ακόμα δίκη και δεν ξέρω αν είστε πράγματι ένοχος...."
Αυτήν την αστυνομία θέλουμε...

michele είπε...

Θα τους περάσει..καλο ειναι να ανοιξουν τα στραβα τους καποιοι να διαβασουν Weber που τον εχουν ξεχασει
Η χωρα πρεπει να γινει πολιτισμενη -οσο πιο πολυ γινεται- και θα γινει

Λευτερης είπε...

Θέατρο Παλλάς.
Ωνάσης τα θέλω όλα.
Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμό.