Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ  



ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ "ΚΛΕΙΔΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕUROGROUP ΚΑΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ..


Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αναμένονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις

Πλεονάσματα, Eurogroup και οίκοι αξιολόγησης. Είναι τα βασικά σημεία που η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της για τα θέματα της οικονομίας. Το 2020 είναι πολλά τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο μέτωπο και αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου να ληφθούν σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις.

 Δύο είναι τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει το 2020 η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με το in.gr. Το πρώτο αφορά την αλλαγή της χρήσης των κερδών των ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα, προκειμένου να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς, και το δεύτερο η μείωση των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά (οι ισχύουσες δεσμεύσεις αφορούν 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060), που εάν εγκριθεί θα δημιουργήσει και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

 Τα ελληνικά αιτήματα έχουν ήδη τεθεί στους διεθνείς πιστωτές, με τους τελευταίους να μην τα απορρίπτουν, αλλά και να μη δίνουν κανενός είδους δέσμευση ότι θα τα υλοποιήσουν.

Ωστόσο, η απόφαση του τελευταίου Eurogroup να μελετηθεί το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων ερμηνεύθηκε ως παράθυρο που ανοίγουν οι πιστωτές για ικανοποίηση των επιθυμιών της Αθήνας.

 Σε ότι αφορά το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων στους ισχυρούς συμμάχους της κυβέρνησης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που με συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύει ότι ο λογαριασμός βιωσιμότητας του χρέους «βγαίνει» ακόμα και εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2021, ενώ όπως έχει δηλώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, το υπουργείο Οικονομικών διενεργεί τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

 Παράγοντες με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα κλειδώσουν οι αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup και για τα δύο κρίσιμα ζητούμενα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Το ζήτημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το euro2day.gr, είναι εάν θα ληφθούν οι αποφάσεις στην αρχή του δευτέρου τριμήνου ή στο τέλος του με τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο στην ευρωζώνη να αποτελούν βαρόμετρο.

 Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρχει επιτυχής κατάληξη των ελληνικών επιδιώξεων θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η επιτυχής ολοκλήρωση της πέμπτης -και πιθανόν και της έκτης- μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ κρίσιμη παράμετρο στις πολιτικές αποφάσεις αποτελούν και οι αναμενόμενες από την κυβέρνηση αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.



Τα κρίσιμα ορόσημα



Το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και η «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Fitch εντός του επομένου μηνός συγκαταλέγονται στις κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

 Ειδικότερα οι ημερομηνίες «σταθμοί» για την ελληνική οικονομία, όπως τις απαρριθμεί το euro2day, είναι οι εξής:

 20 Ιανουαρίου. Στην Αθήνα κλιμάκιο των θεσμών για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση – Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Eurogroup


17 Φεβρουαρίου. Συνεδρίαση Eurogroup, όπου θα δοθεί μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των πιστώτων


24 Φεβρουαρίου. Η Fitch ανοίγει τον κύκλο των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αποφασίζοντας εάν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.


Bασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να επανέλθει στην υψηλή επενδυτική βαθμίδα (Investment-grade) από τους οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξίοχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο. Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα επίσης τρεις βαθμίδες κάτω του Investment grade και η Moody’s τέσσερις..


27 Φεβρουαρίου. Αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν, η οποία συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.



Τέλος Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου. Κομισιόν και ΕΚΤ ολοκληρώνουν την αλλαγή της τεχνικής εργασίας την οποία τους ανέθεσε το Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα



· 6 Μαρτίου. Οι πρώτες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019. Κρίσιμη θεωρείται η υπέρβαση ή μη της εκτίμησης του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 2%.


Την ίδια ημέρα ο οίκος αξιολόγησης Scope ανακοινώνει την ετυμηγορία του αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

 16 Μαρτίου Eurogroup. Εφόσον έχει προηγηθεί θετική έκθεση από τους θεσμούς είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση, ώστε μέρος των κερδών από ελληνικά ομόλογα να χρηματοδοτεί συμφωνημένες επενδύσεις.

 20 Μαρτίου. Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπου κρίνεται η εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ από ANFA’s και SMP’s στη βάση μιας θετικής έκθεσης τον Απρίλιο.

 Η προηγούμενη, πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση και η επόμενη συζήτηση εκταμίευσης τοποθετείται προς τα τέλη του έτους. Η απόφαση του Eurogroup αφορά σε δύο εκταμιεύσεις κερδών ομολόγων ανά έτος, μία ανά εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων της Κομισιόν.


13-19 Απριλίου. Η εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται πιθανό να θέσει νέο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής χρεών προς το Ταμείο. Το σενάριο αυτό εμπεριέχεται στις ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ σχετικά με δανεισμό από 4 έως και 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.


23 Απριλίου. Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019· θεωρείται δεδομένη η υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.


24 Απριλίου. Standard & Poor’s και DBRS ανακοινώνουν τις αξιολογήσεις τους.


30 Απριλίου. Λήγει η ισχύς του σημερινού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το Eurogroup περιμένει από την 1η Μαϊου να τεθεί σε ισχύ ένα νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για την πρώτη κατοικία.

 8 Μαϊου. Η Moody’s ανακοινώνει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.


18 Μαϊου. Νέα συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θεωρείται πιθανό να συζητηθεί το αίτημα περί αλλαγής των στόχων επί των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021

 4 Ιουνίου. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ένα θετικό ξεκίνημα έχει σημασία αφενός για την επίτευξη του ετήσιου στόχου μεγέθυνσης κατά 2,8%, αφετέρου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα πλεονάσματα.

 11 Ιουνίου. Συνεδριάζει το Eurogroup: εάν δεν έχει ληφθεί νωρίτερα απόφαση για τα πλεονάσματα, η συνεδρίαση του Ιουνίου θεωρείται επίσης πιθανή για τη λήψη απόφασης.


17 Ιουνίου. Ο οίκος αξιολόγησης Scope έχει προγραμματίσει ανακοινώσεις.

 Β’ εξάμηνο. Ακολουθούν με προγραμματισμένες ανακοινώσεις αξιολογήσεων στις 24 Ιουλίου η Fitch , στις 23 Οκτωβρίου το δίδυμο Standard & Poor’s και DBRS, στις 6 Νοεμβρίου η Moody’s και στις 4 Δεκεμβρίου 2020 η Scope.

http://www.dealnews.gr/

14 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

https://www.iefimerida.gr/ellada/homenidis-gia-thano-mikroytsiko-sholia-sto-twitter

το αρθρο του Χωμενιδη ε ν ο χ λ η σ ε πολυ το λουμπεν προλεταριατο.
η ουσια ειναι οτι η πατριδα βρισκεται σε συνεχη "κριση"μετα την κατοχη και τον εμφυλιο ,οπου δεν υπαρχει σε καμμια αλλη πατριδα τετοιο προηγουμενο. ειμαστε ακομη
οπαδοι του ιδεατου σοσιαλκουμουνισμου ,που δεν τον εχουμε γευτει.μονο την καλοπεραση του καπιταλισμου απολαμβανουμε ,στα Καϊμακτσαλανια και "μεσ την υπογεια την ταβερνα"με τα παϊδακια και τις ρακες καμακωνοντας τη χαϊδιαρα συντροφισσα ,γυναικα του φιλου.
απο υποκρισια σκαμε και δε το μαρτυραμε.
ο καιρος εγγυς με τα μπιραλαχια αντε πορτας

Λευτερης είπε...

Καλημέρα.
Χρόνια καλά.
Ηλία τα λές πολύ ωραία, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο κουμουνιστής Πελέ σχίζεται για το προλεταριάτο..φτάνει να μη πλησιάζουν στήν ιδιωτική παραλία τής βίλας του.
Καλεί την αστυνομία.
Για την βίλα του είναι αστυνομία, στους δρόμους είναι μπάτσοι δολοφόνοι.

hippy είπε...

"Ο Θάνος Μικρούτσικος βροντούσε το πιάνο φορώντας κασκέτο καπετάνιου και το κοινό μύριζε στα σινιέ του ρούχα το ψαρόλαδο. Όταν πάλι άλλαζε σκοπό και τραγουδούσε «έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη!», οι αποκάτω αφηνίαζαν, έτοιμοι έμοιαζαν να ξεπαρκάρουν τα τσερόκι τους και να πάνε να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Μιλάμε για μαζική παραίσθηση, η οποία οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία όχι μόνο του κράτους αλλά και της κοινωνίας. "

Νομίζω ότι άθελα του κάνει λάθος ο κ. Χωμενίδης. Όταν το 1967 η χούντα κατέλησε τη δημοκρατία το 1967 ήταν ενός έτους. Κι όταν πήγε στα τσακίδια το 1974 ήταν στην 2α δημοτικού. Δεν ένιωσε λοιπόν την πίεση απ΄την σκιά του αστυφύλακα στο δρόμο ("και οι τοίχοι έχουν αυτιά" τυχαίο?), τη λογοκρισία στο τι θα δείς και τι θ΄ακούσεις (απαγορευμένη ταινία το "strawberry statement" γιατί ενοχλούσαν τον αμερικανό πρέσβη οι αναφορές στο Βιετνάμ, απαγορευμένο το "Άξιον Εστί" του Ελύτη ήμαρτον)...νομίζω αυτές ήσαν κυρίως οι μνήμες που ξεσήκωναν τον κόσμο, όσο τουλάχιστον ήσαν νωπές, και όχι οι κόκκινες του εμφυλίου.

Ως προς την "μαζική παραίσθηση" (αριστερή, κεντρώα, δεξιά) ότι μπορούμε να ζούμε με δανεικά για όλη τη ζωή (δική μας, παιδιών, εγγονιών) δίχως διάθεση επιστροφής δεν θα διαφωνήσω. Αυτό όμως, η εύκολη ζωή εις βάρος αγνώστων που δουλεύουν και παράγουν είναι ενδόμυχη επιθυμία σχεδόν όλων. Θυμάμαι στην παλιά ταινία "Μια ζωή την έχουμε" την καλλονή της εποχής Μπιμπί (Υβόν Σανσόν) να λέει στον Κλεώ (Δημήτρης Χορν) "δηλαδή εάν σου έλεγαν πως κάπου μέσα στην αχανή Κίνα θα πεθάνουν τρεις χιλιάδες μανδαρίνοι κι εσύ θα κερδίσεις τρια εκατομύρια δεν θα δεχόσουν?". Απίστευτη αναλγησία ήδη από το 1958 και τους έλληνες να στοιβάζονται στα υπερωκεάνια για την Αμερική και στα λεωφορεία για τη Γερμανία

hippy είπε...

Θεωρώ πάντως απολύτως ασήμαντο να ασχολούνται στα ΜΜΕ με τέτοια θέματα όταν ο πρωθυπουργός θα παλεύει στην Αμερική με τα θηρία.

mixalis mixalios είπε...

Δεν νομίζω ότι ασχολούνται τόσο τα ΜΜΕ όσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί που ο κάθε ένας μας βγάζει το άχτι του, την ασημαντότητα του , κοπιαρει κάτι που διάβασε κάπου αλλού και περνιέται για έξυπνος. Μεγάλη παγίδα τα φεισμπουκια, είτε σε σχέση με το τι διαβάζεις είτε με το τι γραφεις και πως εκτιθεσαι.
Και τέλος πάντων καταλήγεις να έχεις άποψη για κάποιον συγγραφέα του οποίου βιβλίο δεν έχεις διαβάσει είτε για κάποιον σύνθετη του οποίου τα τραγούδια δεν μπορείς να κατανοήσεις!

austin είπε...

Καλησπέρα!

Αρχικά ένα σχόλιο για τα γεωπολιτικά... Κανένα άγχος στο Αμέρικα για τον θάνατο του στρατηγού που είναι λίαν περίεργο.

Στο παραπάνω σχόλιο του Χιππι, στο οποίο εν μέρει συμφωνώ, έχω μόνο να προσθέσω το εξης:

Όπως είναι λογικό, σε κάθε νοήμονα και νουνεχη άνθρωπο οποιοδήποτε απολυταρχικο-χουντικο καθεστώς τον ενοχλεί και το καταδικάζει με κάθε τρόπο.

Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που είναι υπέρμαχοι (δεν τους χαρακτηρίζω, αλλά σίγουρα δεν τους επικροτώ) και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που έζησαν την χούντα, δεν την αντιμαχοντουααν, έκαναν τουμπεκί, κοίταξαν την δουλειά τους.

Αν ακούσουμε και τους μεν και τους δε, είτε συμφωνούμε μαζί τους είτε διαφωνούμε, βγαίνει ένα συμπέρασμα. Κάποιοι τομείς "λειτουργούσαν ρολοι" επί χούντας.

Και είναι ντροπή, ΝΤΡΟΠΉ, ένα δημοκρατικό πολίτευμα, και ένας υποτιθέμενα ανεπτυγμένος λαός, που απευχθανοταβ την χούντα να επιτρέπει συμπεριφορές (σε εκείνους τους τομείς που δούλευαν ρολοι) που τυχαινουν σύγκρισης με εκείνα τα σκοτεινά χρόνια.

Αντί λοιπόν, να λέμε για αριστερά και δεξιά, πρέπει να σκεφτόμαστε πως δεν θα αφήνουμε χωρο σε κανέναν τραμπούκο να μας λεει τα "δήθεν θετικα" του τραμπουκισμού του.

michele είπε...

Καλό απογευμα σε όλους, να εχουμε μια καλή χρονιά οριζοντίως και καθετως.
Ο Χωμενιδης μια χαρά τα λέει. Η οικογένεια του υπήρξε αριστερη, χωρος απ τον οποιον προέρχεται και ο ιδιος και ηξερε φυσικα οτι το κείμενό του θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο μακαριτης Θανος, εξαιρετος μουσικος με μεγαλο εργο, ηταν βαθιά "κοκκινος" με πλειστες οσες δηλώσεις.
Η Ελλαδα δεν υπηρξε μονο θύμα της χούντας, αλλα υπηρξε και θύμα της βαθιας αριστερης νοοτροπίας που κληρονόμησε απο τους ηττημένους του εμφυλιου.
Και αν εμεινε πισω, εμεινε και απ αυτο σε θεματα νοοτροπίας και καρεκλοκενταυρισμου.

Ολα θα αλλαξουν βεβαια, οι επόμενες γενιές θα ειναι απαλλαγμένες απο τη λαιλαπα αυτη.
Και ας μην εχουν διαβασει το "Ευτυχως που ηττηθηκαμε σύντροφοι" του Τάκη Λαζαρίδη

hippy είπε...

Κανένας τομέας δεν λειτουργούσε καλά επί χούντας Austin...ούτε καν ο στρατός που υποτίθεται ότι ήταν το αντικείμενο τους...και η ανυπαρξία του φάνηκε στην επιστράτευση...ούτε στολή αγγαρείας, ούτε άρβυλα δεν είχαν να δώσουν στους επιστρατευόμενους...

Δεν είμαι ο καταλληλότερος να κρίνω τα κείμενα Χωμενίδης οπότε θα πω απλά ότι βρίσκω "σπιρτόζικα" ...στο συγκεκριμένο είναι προφανές ότι επιζητούσε να "ταράξει"...έτσι κάνει το χρονικό άλμα και συνδέει το στρατευμένο ποίημα-τραγούδι "έτσι πρέπει να γίνει" του 1975 με το Jeep Grand Cherokee που παράγεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Jeep από τον Απρίλιο του 1992. Και το οποίο βέβαια αγοράστηκε κατά κόρον απ΄τους "αριστερούς" χα χα χα του Κολωνακίου (μέχρι να κυκλοφορήσει το Porsche Cayenne)...αλήθεια ξέρουμε τι αυτοκίνητο καβαλάει ο Χρήστος?

Πάντως ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω πως οι δαρμένοι, εξόριστοι, κυνηγημένοι, αποκλεισμένοι απ΄το δημόσιο τουλάχιστον μέχρι το 1982 κομουνιστές ευθύνονται για την αφασική αδελφότητα των τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας συμπατριωτών...και αν "οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η (αριστερή) νοοτροπία μένει" τότε τι στην ευχή τις θέλουμε τις εναλλαγές στην εξουσία? Ας έμενε ο κουρασμένος Κουκουβού της Ραφήνας να ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας με τις εμμονές του (πλάτες στον Τσίπρα, χολή στον Σαμαρά)

https://el.wikipedia.org/wiki/Jeep_Grand_Cherokee

(δεν αγαπώ τα εμφυλιακά κείμενα, θα προσπαθήσω να μην ξανακατρακυλίσω σε τέτοιο)

mixalis mixalios είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά πιθανά και για άλλη μια φορά οι γεωπολιτικές αναταράξεις αποτελούν την ευκαιρία για είσοδο των καθυστερημένων (αν και είναι νωρίς ακόμα να το πει κανείς αυτό)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Η εξουσία δεν έχει ιδεολογία μόνο δικαιολογία ...

Ο διαχωρισμός των πολιτών ενός κράτους σε δύο κατηγορίες είναι ένας εύκολος τρόπος για κάποιους ώστε να καρπόνωνται τις εξουσίες που θεωρούν ότι τους ανήκουν, ώστε να εκμεταλεύονται τους υπόλοιπους.

Είναι κατάλοιπο μεσαιωνικών αντιλήψεων όπως το ότι πχ ο γιός του συμβολαιογράφου πρέπει να γίνει συμβολαιογράφος.
Ένα Κράτος που λειτουργεί με διχαστικούς όρους με αριστοκρατίες και απλούς δεν μπορεί να έχει ενότητα τρώει τις σάρκες του και στην πορεία αποσυντίθεται.

Το να κοιτάζουμε λοιπόν στις προηγούμενες σελίδες τις ιστορίας και να στοχοποιούμε τους μεν ή τους δε για τα σημερινά δινά παραβλέπει το σημαντικότερο που δεν είναι άλλο από το έλλειμα που φαίνεται στην παιδεία μας με την ευρήτερη έννοια.

Έλλειμα παιδείας είναι η κοντόφθαλμη και εύκολη κριτική...που ξεκινά ας πούμε από το... εκτελέστε τον κλέφτη Τσοχατζόπουλο αφήνοντας ανοικτές τις διαδικασίες που φτιάχνουν Τσοχατζόπουλους και καταλήγει σε προσωποποιήσεις του κακού σε ιδεολογίες που κανονικά θα έπρεπε να είναι σημεία διαλόγου εφαρμογής στην όποια πραγματικότητα.

Σχετικά με την Ιστορία πάντως από μικρός Θεωρούσα ότι η Ελλάδα θα ήταν σε άλλη μοίρα αν τελικά στην ψηφοφορία που είχε γίνει στην Αμερική για την επίσημη γλώσσα της είχε επικρατήσει η Ελληνική :)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

...δεν μπορώ να το κρύψω, αισθάνομε λίγο hippys :)

austin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...

Τι να πω...προσυπογράφω κάθε παράγραφο Κύριε Πασπαλιάρη...και τι εξαιρετική διατύπωση...πάντως αυτό το τελευταίο για την γλώσσα στις ΗΠΑ δεν ξέρω εάν είναι αληθές ή μύθος....εννοείται ότι θα επιθυμούσα το πρώτο.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

:) εντάξει είναι λίγο σαν τα ομόλογα του Σώρα ή ότι οι αριστεροί - δεξιοί φταίνε για τα δεινά μας χαχα