Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΣΠΑΤΑΛΗ...


Ο χρόνος είναι σχετικός. Τις τελευταίες ημέρες μετράμε μια δεκαετία που στα ελληνικά πράγματα βάρυνε σαν αιώνας. Στην άλλη όχθη του Αιγαίου, ο χρόνος ακινητεί. Ο Ερντογάν έχει ήδη κυβερνήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τρία χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι ο Μουσταφά Κεμάλ.

Πριν από λίγο καιρό θα ακουγόταν υπερβολικό: Από τις αντοχές του Ερντογάν, από την ευχέρεια που θα έχει να αναπτύξει τον επεκτατισμό του και την αξίωση της περιφερειακής δύναμης που παρεμβαίνει παντού, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, θα κριθεί και η δεκαετία της ελληνικής ανάκαμψης.

Μπορεί πλέον να φανταστεί κανείς μια περίοδο ετεροκαθορισμού των ελληνικών προτεραιοτήτων από την πίεση που δέχεται εξ Ανατολών. Μπορεί να φανταστεί μια Ελλάδα αναγκασμένη να υπερεπενδύει πάλι στους εξοπλισμούς και στη φύλαξη των συνόρων της – χωρίς να υπολογίζει κανείς και το μη οικονομικό κόστος. Το κόστος δηλαδή που επιφέρει η κυριαρχία της εθνικής ανασφάλειας στη δημόσια σφαίρα.

Για να τα φανταστεί κανείς όλα αυτά, δεν χρειάζεται καν να πιστέψει στο χειρότερο σενάριο. Αρκεί ο Ερντογάν να διατηρήσει ζωντανές τις απειλές. Αρκεί να διατηρήσει τη μαύρη έλξη που ασκεί σε ένα μέρος του ελληνικού πολιτικοδημοσιογραφικού συστήματος – ως ο χρήσιμος εχθρός που δικαιώνει προϋπάρχοντες ιδεασμούς.

Οι αντοχές του Ερντογάν είναι συνυφασμένες με την αντοχή που θα δείξει ο Τραμπ στην εκλογική δοκιμασία που τον περιμένει τον προσεχή Νοέμβριο. Ο Τούρκος πρόεδρος οφείλει, ώς έναν βαθμό, το πρόσφατο εκτόπισμά του στην ασυλία που του εξασφαλίζει η προσωπική του σχέση με τον Τραμπ· και, εξίσου, στις ρωγμές που ανοίγει η αλλόκοτη αμερικανική πολιτική των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ακόμη τέσσερα χρόνια Τραμπ σημαίνει τουλάχιστον εμπέδωση του κενού, που έχει σπεύσει να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα. Σημαίνει ότι το γκρίζο σενάριο, μιας Ελλάδας που σπαταλιέται στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, δεν θα περιλαμβάνει καν το τελευταίο καταφύγιο που υπήρχε στο παρελθόν.

Η περιγραφή αυτή παραείναι μοιρολατρική, για να είναι αληθινή. Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να συρθεί από τις δυνάμεις που δεν ελέγχει. Δεν είναι καταδικασμένη να κυνηγάει τα γεγονότα.

Αντιθέτως. Στους τελευταίους μήνες φαίνονται τα σημάδια μιας διπλής ωρίμανσης: Πρώτον, ένα πιο ώριμο κλίμα εσωτερικής συζήτησης για τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, που προστατεύει τη χώρα από ζημιογόνες παρορμήσεις.
Δεύτερον, μια πιο ψύχραιμη προμελέτη διπλωματικών αντίβαρων, που ήδη αντιστρέφει τους όρους του ανταγωνισμού, βγάζοντας την Αθήνα από ρόλο του ακί-νητου στόχου που απλώς αντιδρά στις προκλήσεις.

Ηδη η ελληνική διπλωματία δημιουργεί γεγονότα τα οποία η ερντογανική Τουρκία καλείται να κυνηγήσει.


Μιχάλης Τσιντσίνης   www.katihimerini.gr 

7 σχόλια:

Άχθος είπε...

Οι δύο (πρώην τέσσερεις) εναπομείναντες γέροντες επιμένουν.

https://www.tovima.gr/2020/01/05/politics/apokleistiki-synenteyksi-tsipra-epaneklogi-paylopoulou-tora-kai-amesos-symvoulio-arxigon/

Καλημέρα σας.

Froufrouni είπε...

Ωραίος ο Τσιντσινης. Καλή Χρονιά με υγεία και ο,τι επιθυμεί ο καθένας περισσότερο εύχομαι. 😊

ΑΡΤ είπε...

http://www.rthess.gr/article/102784/a-georgiadis-opoios-pratiriouchos-tychon-anebase-tis-times-logo-tis-dolofonias-souleimani-einai-kleftis-

SCALPER είπε...

https://www.protagon.gr/galleries/mia-aneipwti-tragwdia-swste-ta-zwa-tis-afstralias-44341973378#id_4

austin είπε...

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/01/05/iranian-mps-chant-death-america-parliament-overqassem-soleimani/

Όμορφα πράγματα... Ο Τραμπ νομίζω κορύφωσε με το πώς διαχειρίστηκε την κατάσταση. Και ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν την εξέλιξη.

ΑΡΤ είπε...

Τιμες καυσιμων Διυλιστηριου
"Τιμες προιοντων προς εταιρειες εμποριας χωρις φπα "
31/12/19 1,17360€
01/01/20 1,19859€
https://www.popek.gr/index.php/el/times-kafsimon/home#

ΑΡΤ είπε...

Σε εφαρμογή του αρθρου 29 του νομου 4546 του 2018 που τροποποιει το αρθρο 15Α του νομου 3054/2002 απο 1/1/2019 η βενζινη που καταναλωνεται στην εγχωρια αγορα για χρηση στις μεταφορες αναμιγνυεται υποχρεωτικα ειτε με αυτουσια βιοαιθανολη ειτε με βιοαιθερες που παραγονται απο αλκοολες βιολογικης προελευσης .

Η συμμετοχη της αυτουσιας βιοαιθανολης και της αλκοολης που χρησιμοποιειται για την παραγωγη βιοαιθερων επι του ενεργειακου περιεχομενου του τελικου μειγματος βενζινης αυξανεται απο 1% που ηταν για το ετος 2019 σε 3,3% για το ετος 2020 και τα επομενα ετη .

Σε εφαρμογη των ανωτερω απο 1/1/2020 οι τιμες ΕΛΠΕ ολων των αμολυβδων βενζινων αναπροσαρμοζονται προς τα πανω περιπου 30 ευρω ανα κυβικο .