Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με LIBERAL MARKETS
ΣΑΒΒΑΤΟ  15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ  ΚΑΙ 
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 
μέρος 2ο
by
Michele *
Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στην ιστορία με θέμα το χρηματιστήριο, είχε τίτλο " Η σύγχυση των συγχύσεων" ( Confusion de Confusiones) από τον Joseph de La Vega και διαπραγματεύτηκε την Ιστορία του Χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ. (1602)
Το βιβλίο αυτό, που βγήκε στο σφυρί στην online δημοπρασία του οίκου Sotheby's  "Σπάνια Βιβλία και Χειρόγραφα" τον  Δεκέμβριο του 2018, είχε ένα σημαντικό απόσπασμα : «Αν το έπαιρνε κανείς κατά γράμμα, δεν θα έπρεπε να μιλάει για την “ψυχολογία του χρηματιστηρίου”, επειδή το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία.»
Πράγματι, σ' αυτήν οφείλονται περισσότερο κατά μεγάλο ποσοστό οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες διακυμάνσεις αν και είναι επίσης αληθές ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τιμές καθορίζονται από τα τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών.
Ξεκινώντας από την αρχική πράξη, σαν δέσμευση του κάθε επενδυτή με κάποιον αντισυμβαλλόμενο, στην συνέχεια της εξέλιξης των τιμών, το άτομο καταλήγει να ενταχθεί  σε ένα μεγαλύτερο περιβάλλον που δεν είναι απαραίτητο να είναι ορθολογικό.
Έτσι ο επενδυτής ξεκινά να συμμετέχει σε ένα μεγαλύτερο πλήθος αποκτώντας τις πεποιθήσεις του και ταυτιζόμενος με αυτό.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση με τους άλλους, ανταλλάσσουν επιχειρήματα αλλά προς την ίδια κατεύθυνση, συνήθως την αισιόδοξη, διαβάζουν  τα μέσα που αναφέρονται στις επιλογές τους θετικά και συχνά αδιαφορούν για τις "αντίθετες" απόψεις καθώς αλληλοεπιβεβαιώνονται  και απολαμβάνουν μια επενδυτική "ασφάλεια". Κανένας δεν αισθάνεται μόνος.
Στην περίπτωση βέβαια κατά την οποία η επιλογή αποδειχθεί λάθος, μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές προκειμένου να απομακρυνθούν συναισθηματικά από την αρχική επιλογή. 

Το κατά πόσον ο παράγοντας "ψυχολογία"  επηρεάζει τις τιμές, γίνεται εμφανές όταν στην αγορά μπορεί να κυριαρχούν κάποιες αρνητικές ειδήσεις ή γεγονότα, είτε εταιρικής μορφής, είτε εξωγενείς , αλλά το κοινό εκτιμώντας με αισιοδοξία το μέλλον, διακατέχεται  από συναισθηματική ευφορία  και πιστεύει στην παροδική επίδρασή τους. Οι ειδήσεις "καίγονται" και το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση των αντίστοιχων θετικών.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν επηρεάζονται οι τιμές από τις ειδήσεις, αλλά από την αντίδραση των επενδυτών σε αυτές.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα LIBERAL MARKETS οικονομικό ενθετο του "Φιλελεύθερου" στις 8 Φεβρουαρίου 

5 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Ομόλογα: Τι συμβολίζει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων κάτω από το 1%

https://m.naftemporiki.gr/story/1560829

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλησπέρα,

Λευτέρη το sharing που κάνεις είναι πάντα ενδιαφέρον.

Σχετικά με το άρθρο ήθελα να ξερα ποιός είναι ο αρθρογράφος...
«Η κρίση που είχε ξεσπάσει το 2009 θα μπορούσε να επαναληφθεί. Τίποτε δεν έχει γίνει για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Αλλά η αγορά εμφανίζεται σίγουρη ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει»
Αυτά που λέει και ο φίλος μας ο Σόιμπλες τα Πελατάκια και το Πελατειακό σύστημα εξουσίας.

Λευτερης είπε...

Κώστας Μουτζούρης: Ζυγίσματα

https://www.kathimerini.gr/1064847/opinion/epikairothta/politikh/kwstas-moytzoyrhs-zygismata

Λευτερης είπε...

Ευχαριστώ Βασίλη

klvnivths είπε...

Ιδέες για mig....