Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


NANTIA ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΒΕΡΤΙΓΚΟ...


Υπάρχει ένας υπεραπλουστευτικός τρόπος για να περιγράψεις τον μετεκλογικό μετεωρισμό του ΚΙΝΑΛ: η κατάσταση μυρίζει Ποτάμι.

Η κατάσταση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με βουλευτές να εξωτερικεύουν δημοσίως τις διαφορές τους έναντι αυτού που οι ίδιοι υποψιάζονται ως στρατηγική της ηγεσίας, δεν θα δικαιολογούσε την παρομοίωση με το εκλιπόν κόμμα του Κέντρου.

Η αναλογία στοιχειοθετείται από κάτι πιο προχωρημένο: Οι διαφωνούντες διαφωνούν και ως προς το αντικείμενο της διαφωνίας. Αν ρωτήσεις, ας πούμε, τον Χάρη Καστανίδη, μπορεί να σου πει ότι πρόβλημα είναι «η διαβολική επίθεση εναντίον (των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ) που πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ». Αν ρωτήσεις τη Νάντια Γιαννακοπούλου, το πρόβλημα είναι «η φημολογία για μορατόριουμ και για προοπτικές δήθεν συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ένας νομίζει ότι το κόμμα κινείται πολύ αντισύριζα. Και η άλλη ότι κινείται πολύ φιλοσύριζα. Το χειρότερο είναι ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Εχουν δίκιο γιατί, ανάλογα με τη συγκυρία, η ηγεσία εφαρμόζει επιδεικτικά το δόγμα των ίσων αποστάσεων, πότε αποστασιοποιούμενη από την κυβέρνηση και πότε αποστασιοποιούμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η πιο πρόσφατη κίνηση του εκκρεμούς έφερε το ΚΙΝΑΛ από τη συναινετική στάση στα ελληνοτουρκικά και στην προεδρική εκλογή, στο συνοικέσιο Φλαμπουράρη - Γείτονα.

Ούτε η μία ούτε η άλλη χειρονομία είχαν χαρακτήρα «στρατηγικής» μετατόπισης για τη Χαριλάου Τρικούπη. Συντηρούν, ωστόσο, την εικόνα ενός κόμματος που ετεροκαθορίζεται – ψάχνει τη θέση του παλινδρομώντας ανάμεσα στους δύο μεγάλους πόλους.

Το προηγούμενο του ποταμικού βέρτιγκο αναβιώνει στον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές υποκύπτουν σε αυτές τις δυνάμεις. Δεν είναι μόνον ο Καστανίδης και η Γιαννακοπούλου. Υπάρχουν και άλλοι, πολύ εμπειρότεροι και λιγότερο εκδηλωτικοί, που δεν περιμένουν το εκκρεμές να κινηθεί. Κινούνται οι ίδιοι.

Ο κύκλος της ηγεσίας προσπαθεί είτε να αποσιωπά είτε, όταν δεν τα καταφέρνει, να υποβαθμίζει τις βουλευτικές αποκλίσεις χρεώνοντάς τες σε προσωπικές ή εσωκομματικές ατζέντες. Αυτές οι ερμηνείες θα ήταν πιο πειστικές αν η πηγή της εσωστρέφειας ήταν μία. Εδώ όμως τα στελέχη φαίνεται ότι διαφοροποιούνται με τόση ευκολία επειδή βρίσκουν χώρο. Επειδή κινούνται σε στρατηγικό κενό.

Είχε φανεί και πριν από τις εκλογές ότι οι «ίσες αποστάσεις» δεν είναι στρατηγική.

Είναι μη στρατηγική. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί αυτοτελής πολιτική ταυτότητα όταν η μόνη αγωνία είναι η διατήρηση της οργανωτικής αυτοτέλειας ενός μηχανισμού.


Η τροπή που παίρνουν τα πράγματα επιβεβαιώνει εκείνους που έλεγαν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν ταλανίζεται από τους δύο μεγάλους. Ο διπολισμός βρίσκεται εντός του: η βάση του είναι τόσο αντισύριζα όσο αντιδεξιά είναι η ηγεσία του.

www.kathimerini.gr  Μιχάλης Τσιντσίνης

8 σχόλια:

klvnivths είπε...

Iδες για mig....να πάρουμε ???

Lorac είπε...

Επικίνδυνο να καταρρεύσει ο εναλλακτικός κεντρο-αριστερός πόλος του ΚΙΝΑΛ, καθώς πολλοί λόγω αντιδεξιάς κουλτούρας θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στον συριζα. Φυσικά το σενάριο δεύτερης (τρίτης) φοράς αριστερά, σε σύντομο χρονικό διάστημα (<7ετών) είναι εφάμιλλο τιτανικού ή Πομπηίας.

cornelsen είπε...

@Lorac
Να ευχαριστείς τον καλό θεό που υπήρξε ο τσιπρο-συριζα για να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο όταν αποτύγχανε το 2ο. Και που το έφερε εις πέρας αφενός φτιάχνοντας το μαξιλάρι που καθαρίζει τον δρόμο μέχρι το 2030 και αφετέρου έρριξε τα επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα και από του 2004

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...

Καλησπέρα

φίλε Lorac εκτιμώ ότι το εάν κυβερνήσει 4-6-12 χρόνια η φιλελεύθερη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς, από το πόσο καλά θα κάνουν τη δουλειά τους. Προσωπικά εύχομαι να είναι διαβασμένοι κι αποτελεσματικοί. Αλίμονο, δεν είμαστε ιδεοληπτικοί, έχουμε παιδιά και ζούμε στην Ελλάδα.

Είναι σαφές (σε μένα) ότι με το πυροτέχνημα Τσίπρα "να ελέγξουμε όλες τις δομές της εξουσίας" προσπάθησε να επαναφέρει την παπαριά-δικαιολογία της Περιστέρας "εμείς θέλουμε αλλά οι άλλοι δεν μας αφήνουν". Παπαριά με την οποία δικαιολογούν (και συγχωρούν) τα λάθη των κυβερνήσεων τους οι δεξιοί "ασχέτως κυβέρνησης τα τελευταία 40 χρόνια κυβερνά η αριστερά". Σάμπως και στο μπλογκ δεν το γράφουν κάθε λίγο και λιγάκι?

Τα μηνύματα του Δεκεμβρίου 2019 δεν ήταν καλά. Μακάρι να ήσαν τυχαία και παροδικά, μακάρι να αποδειχτούν καμπανάκι για την κυβέρνηση. Προσωπικά (ως προς τις οικονομίες της οικογένειας) καλού κακού "ψάχνομαι" λίγο και σε ξένες μετοχές. Φάρμακα, ενέργεια, υποδομές, καταναλωτικές οι βασικές επιλογές μου.

hippy είπε...

https://www.protagon.gr/apopseis/o-aleksis-diavazei-bety-44341999093

mixalis mixalios είπε...

@ cornelsen
Καλός Θεός και ΣΥΡΙΖΑ δεν συνδυάζονται. Εκ του αποτελέσματος δεν μπορώ να ευχαριστώ τον Θεό (τον ευχαριστώ για άλλα πράγματα) επειδή ο Τσίπρας έφερε ένα ακόμα μνημόνιο και όχι ένα τέταρτο. Γιατί ο Τσίπρας δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Απλά μας τελείωσαν. Έφερε ένα τρίτο και ευτυχώς δεν έφερε και τέταρτο. Απλά οι δεσμεύσεις του τρίτου μας ακολουθούν. Εδώ πάει το ευτυχώς γιατί μόνοι μας δεν θα κάναμε τίποτα.Μόνο οι δεσμεύσεις έναντι των θεσμών (άλλη παπαριά και αυτή) θα μας κρατήσουν πιθανά εντός τροχιάς. Στη ίδια λούμπα θα πέφταμε.
Ο Τσιπρας δανείστηκε τελευταία φορά για τη χώρα του με σχεδόν 4% ενώ ο Μητσοτάκης με 1,5% και με αρνητικά στα έντοκα. Και οι δύο είχαν αναδιαμορφωμένο χρέος και περίσσευμα (μαξιλάρι).

michele είπε...

Ευχαριστουμε Γιαννη Cornelsen το Θεο που ηρθε ο Τσιπρας και σωθηκε η Ελλαδα, την επομενη φορα δε που θα ελεγξει τους "αρμούς της εξουσιας" θα υποκλιθουμε κιολας!!

Ρε δεν πατε καλα το εχω πει εγω! Και επειδη σου εχω και εκτιμηση Γιαννη δεν απαντω σοβαρα γιατι θα ειμαι πολυ καυστικος και δεν θελω