Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ- ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ
"HELICOPTER MONEY" ?


Πολλαπλά σενάρια εξετάζουν οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων κρατών του κόσμου για να προλάβουν μια νέα παγκόσμια ύφεση η οποία αν δεν αποτραπεί θα πάει πολλά χρόνια πίσω την οικονομία, ενώ η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ άρχισε να… ρίχνει λεφτά από το ελικόπτερο. Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και ο Τζερόμ Πάουελ της Fed να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη δεν χρειάζεται κάποια έκτακτη πρωτοβουλία, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Είναι τέτοιος ο πανικός που έχει σπείρει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη που μέχρι και η Γερμανία φέρεται να ετοιμάζεται να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας της. Ειδικά στην Ευρώπη, ο κορονοϊός έρχεται να προστεθεί στα αμέτρητα οικονομικά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας και για πολλοστή φορά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να βρουν λύσεις στην οικονομική στασιμότητα και στην απειλή νέας ύφεσης και γι’ αυτό συγκαλείται έκτακτο Eurogroup την Τρίτη.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να κάνουν πολλά για να αποσοβήσουν μια νέα κρίση, ιδιαίτερα στην περίπτωση του κορονοϊού. Όπως έγραψε πολύ εύστοχα αμερικανική ιστοσελίδα, «ξαφνικά οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να… τυπώσει αντισώματα για τον ιό».

Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, για παράδειγμα, για την οποία μίλησε ο Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed, δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην περίπτωση πανδημίας. Χρειάζονται, λοιπόν, πιο δραστικές λύσεις. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η βασική συζήτηση αυτή τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από την προοπτική εφαρμογής μέτρων, όπως μειώσεις φόρων για ιδιώτες και επιχειρηματίες, εγγυήσεις για δάνεια και επιδόματα κ.ά, ενώ στο ακραίο σενάριο της παρατεταμένης ύφεσης είναι πολύ πιθανό να δοθούν ακόμη και μετρητά στους πολίτες, σε πλήρη εφαρμογή του περίφημου «helicopter money».

Σχεδόν κάθε χρόνο μετά την κρίση του 2008-9 επανέρχεται στο προσκήνιο η προοπτική εφαρμογής πιο ακραίων μέτρων ακόμη και από το QE, όπως το «helicopter money», όμως πάντα σε επίπεδο φημολογίας. Είναι ο όρος που εισήγαγε ο Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα που διατίθεται από το κράτος στους πολίτες είτε με τη μορφή απευθείας διάθεσης μετρητών είτε μέσω μειώσεων φόρων και άλλων διευκολύνσεων.

Βέβαια, ενώ κάθε φορά που προκύπτει ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα διάφοροι αναλυτές σπεύδουν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο του «helicopter money», σε κεντρικό επίπεδο η συγκεκριμένη λύση ποτέ δεν έχει φτάσει κοντά στην εφαρμογή της. Ο Μάριο Ντράγκι είχε διαψεύσει ότι είχε τεθεί στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το θέμα μιας τέτοιας προοπτικής αλλά την είχε χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε πάντα στα… συρτάρια του.

Ακόμη και σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι επιδημίες δεν διαρκούν πολύ και περιορίζονται. Το βασικό σενάριο που εξετάζουν η ΕΚΤ, η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες προβλέπει ήπια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κυρίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τη λεγόμενη «V-shape» ανάκαμψη της αγοράς από τον Μάιο και περισσότερο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι το 2020 θα κλείσει με παγκόσμια ύφεση καθώς η πτώση θα είναι σφοδρότερη και η ανάκαμψη αργή.

Στο Χονγκ Κονγκ, πάντως, οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να ρίχνουν… χρήματα από το ελικόπτερο με στόχο να αποσοβήσουν την ύφεση και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Ακολουθούν ορισμένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για να απορροφήσει τους κραδασμούς εξαιτίας του κορονοϊού, αξιοποιώντας μέρος από τα μεγάλα δημοσιονομικά αποθέματα των 140 δισ. δολαρίων που διαθέτει. Συνολικά, το πακέτο μέτρων υπολογίζεται στα 15 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει:

- Απευθείας κατάθεση μετρητών 10.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 1.280 δολάρια ΗΠΑ) για κάθε μόνιμο κάτοικο του Χονγκ Κονγκ άνω των 18 ετών

- Κρατική εγγύηση 100% στις επιχειρήσεις που παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια

- Επιστροφές φόρων προς ιδιώτες (εισοδήματος και ακινήτων), άλλα και άλλων κρατικών τελών, ενώ οι ασθενέστερες ομάδες που κατοικούν σε κρατικές δομές θα πάρουν επιστροφή ένα ενοίκιο.

- Διπλασιασμό του μηνιαίου εισοδήματος για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

- Κατάργηση του τέλους συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις των πανεπιστημίων

- Μείωση του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών


- Παροχή επιδόματος για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κωσταντίνος Μαριόλης  www.liberal.gr

15 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Αυτά στο Hong Kong, ενώ στα καθ' ημάς, η κυβέρνηση δεν φιλοτιμήθηκε ούτε να μειώσει προσωρινά το φόρο στην αιθυλική αλκοόλη, που θέλεις 25€ τα 500ml για απολύμανση, εκ των οποίων τα 20€ είναι ο φόρος.

Δεν πειράζει. Φθηνή στο αλεύρι και ακριβή στα πίτουρα, πάντοτε η πολιτεία στην Ελλάδα. Όταν, θα αυξηθεί η ιατρική δαπάνη πολλαπλάσια από αυτά που θεωρεί πως γλιτώνει με το να μη παρέχει δυο-τρία κίνητρα στον κόσμο να προφυλαχτεί, οινόπνευμα, καμιά μάσκα, αντισηπτικά, θα κληθεί κάποιος αρμόδιος σε κάποιο πάνελ, που θα κατηγορεί ως λαϊκιστές, όσους θα του λένε, όσα γράφω εδώ σήμερα.

michele είπε...

Συμφωνα με τις οδηγιες των ειδικων, το πολυ καλο και συχνο πλύσιμο με σαπουνι των χεριων αρκει.
Να κανουμε το σταυρο μας που με ολα αυτα που συμβαινουν ειτε με το κορωνοιό, ειτε στο Εβρο εχουμε μια επαρκη απ οτι φαινεται οργανωση.
Περιμενα χειρότερα η αλήθεια ειναι.Φαντασου να ημασταν ακομα με τους "εχει η θάλασσα συνορα;"

Lorac είπε...

ArTaXia μήπως μπέρδεψες την αλκοόλη (black label κτλ) με το απλό οινόπνευμα? Που τις είδες αυτές τις τιμές?

ArTaXiA είπε...

https://www.skroutz.gr/s/4455093/Ecofarm-%CE%9F%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%8C-95%C2%BA-500ml.html

Με αυτό απολυμαίνουμε. Το άλλο, είναι "φωτιστικό οινόπνευμα".

Όσο για το "πλύσιμο με νερό και σαπούνι" που αρκεί, μεθαύριο στο μετρό, θα πάρω κι ένα λαβομάνο μαζί μου να πλένομαι.

Lorac είπε...

Άντε να βοηθήσω λίγο, γιατί έχει και ταξικό πρόσημο ο ιός και δεν σε κόβω για ανειδίκευτο εργάτη, εγώ βρήκα εδώ
http://harmanis.eu/

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μιχάλη ωραίο τραγούδι...αλλά προτιμώ το Thunderstruck AC/DC live :)

Lorac είπε...

Μιχάλη μια χάρη γράψε σε παρακαλώ πως λέγανε εκείνον τον συγγραφέα που συζητάγαμε πριν κάποιο διάστημα εδώ, για τον ορισμό του "ηλίθιου" που έδωσε. Νομίζω είχε γράψει σχετικό βιβλίο.
Ξέρεις σχολιάζουμε με κάποιους φίλους αυτό... https://www.liberal.gr/news/na-anoixoun-ta-sunora-zita-i-neolaia-suriza/289497

και θέλω μια επιστημονική εννοιολόγηση!

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Carlo_M._Cipolla ...

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

ναι ωραία ιδέα ...και μετά θα τους βαυτίζαμε ψηφοφόρους..ναιεεεε

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

μπακαλιάρος με ουρά χαχα

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

και τώρα Jt Jn & Lenny Kravitz Borders

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

εννοήται ότι στους νεολαίους του Σύριζα αυτό ταιριάζει καλύτερα απο την εκδοχή της ΜΙΑ

Claudia Klein είπε...

Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου.

Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων.

Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

Unknown είπε...

Γειά σου,

Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω: Email: easyloanfirm2020@gmail.com

Είμαστε πιστοποιημένοι,
αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

Τις καλύτερες ευχές,
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com



3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου

Unknown είπε...

Γειά σου,

Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω: Email: easyloanfirm2020@gmail.com

Είμαστε πιστοποιημένοι,
αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

Τις καλύτερες ευχές,
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com



3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου