Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ 
ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ;


Συχνά διαβάζουμε ότι οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Για παράδειγμα, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οι τράπεζες σήμερα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης στο οικονομικό πρόβλημα του κορονοϊού.

Αυτό σίγουρα το κατάλαβε, αν και με κάποια μικρή χρονική καθυστέρηση και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Christine Lagarde η οποία κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη χαμηλό. Πράγματι, η Lagarde αρχικά (στις 12 Μαρτίου) είχε δηλώσει, μάλλον άκομψα, ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να «κλείνει» την διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης (εννοούσε την Ιταλία η οποία δοκιμάζεται τα «μέγιστα» από το κορoνοϊό) και των Γερμανικών ομολόγων. Την συγκεκριμένη δήλωση ακολούθησε «έκρηξη» στην απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου το οποίο κατέγραψε αύξηση κατά 58 μονάδες βάσης στο 1,76% μέσα σε μία ημέρα. Ανάλογη, δυστυχώς, «πίεση» δέχθηκε και το κόστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων.

Βέβαια, η Lagarde αμέσως ανασκεύασε σημειώνοντας ότι δουλειά της ΕΚΤ είναι να αποφύγει την Ευρωζώνη πολλαπλών ταχυτήτων με την μορφή μεγάλων και παρατεταμένων αποκλίσεων στο κόστος δανεισμού των μελών της. Και, βέβαια, ακολούθησε και το πακέτο στήριξης 750 δισ ευρώ (ECB announces €750 billion Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) ) της αγοράς δημοσίων και ιδιωτικών ομολόγων, αλλά και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Και τούτο παρά το γεγονός ότι, ακόμα και σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν την «τιμή» να αξιολογούνται, από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ως ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στο να μειωθεί το κόστος δανεισμού για το 10ετές ελληνικό από το 4% περίπου στα μέσα Μαρτίου κοντά στο 2% σήμερα.

Παρά ταύτα, οι δείκτες χρηματοοικονομικού stress οι οποίοι λαβάνουν υπόψιν τις κινήσεις στην αγορά μετοχών και ομολόγων βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Μόνο τον Φεβρουάριο (τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία), οι τιμές των συγκεκριμένων δεικτών υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο μάλιστα, οι τιμές θα ανεβούν περαιτέρω. Κάτι που συνηγορεί στις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η ύφεση θα είναι βαθειά και το χρέος θα εκτιναχθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Η ύφεση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η ΕΚΤ παρενέβη δραστικά με νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Εκείνο που όμως δεν έχει συζητηθεί είναι για ποιο λόγο η ΕΚΤ δε θα έπρεπε να αφήσει το κόστος δανεισμού των ιταλικών ομολόγων να εκτροχιασθεί. Βέβαια, σε όρους ΑΕΠ, η Ιταλία είναι η τρίτη, σε ισχύ, οικονομία της Ευρωζώνης (μετά την Γερμανία και την Γαλλία). Συνεπώς, οι όποιες αρνητικές (χρηματο)οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία μπορούν να λειτουργήσουν ως επίδραση-ντόμινο στην λοιπή Ευρωζώνη. Εδώ λοιπόν, πρωτεύοντα παράγοντα στο αρνητικό ντόμινο παίζουν τα Ιταλικά ομόλογα για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την Μεγάλη Βρετανία. 

Πιο συγκεκριμένα, το ντόμινο θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών και του βαθμού έκθεσής τους στο ιταλικό (δημόσιο και ιδιωτικό) χρέος. Τι εννοώ ακριβώς; Στο γράφημα που ακολουθεί, παρουσιάζω στατιστικά στοιχεία για το πόσο εκτεθειμένες είναι οι γερμανικές, γαλλικές, ολλανδικές, ισπανικές, ιρλανδικές, βρετανικές, πορτογαλικές και ελληνικές τράπεζες σε ιταλικό χρέος. Η πηγή των στοιχείων μου είναι η Bank of International Settlements.


Από το γράφημα, αντλούμε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:

1.Οι γαλλικές τράπεζες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση σε ιταλικό χρέος. Πράγματι, το 10,2% του χαρτοφυλακίου των γαλλικών τραπεζών βρίσκεται σε ιταλικό (δημόσιο και ιδιωτικό) χρέος. 

2.Τις γαλλικές τράπεζες ακολουθούν οι πορτογαλικές τράπεζες οι οποίες, μάλιστα, ενίσχυσαν σημαντικά την έκθεση τους σε ιταλικά ομόλογα από το 2% το 2012 (όταν, δηλαδή, ο Draghi δήλωσε ότι θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να διασωθεί το ευρώ) στο περίπου 9,5% στα τέλη του 2019. 

3.Οι γερμανικές τράπεζες έχουν πολύ μικρή έκθεση, της τάξεως του 3,9% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου, σε ιταλικά ομόλογα. Οι δε ολλανδικές τράπεζες έχουν έκθεση σε ιταλικό χρέος κάτω από το 2%. Εδώ υπενθυμίζω ότι οι γερμανικές (και ολλανδικές) αρχές εναντιώνονται με σφοδρότητα στην έκδοση (ευρω)κορονο-ομολόγων. Εναλλακτική λύση, αποτελεί η έκδοση ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης την οποία δύσκολα θα αρνηθούν Γερμανοί και Ολλανδοί καθώς αυτό το ομόλογο θα αποπληρώσει ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις του κάθε μέλους της Ευρωζώνης. Θα επανέλθω σε αυτό σύντομα.

4.Οι λοιπές τράπεζες της Ευρώπης έχουν, και αυτές, μικρή έκθεση σε ιταλικά ομόλογα. Όμως, θα πρέπει να σημειώσω ότι οι ελληνικές τράπεζες διπλασίασαν την έκθεση τους σε ιταλικό χρέος από το 2% πριν την χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009, στο περίπου 4,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους στα τέλη του 2019.

5.Παρεμπιπτόντως, η κατοχή ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Πράγματι, πρόσφατη εργασία μου με τους συναδέλφους Θεολόγο Δεργιαδέ και Θεόδωρο Παναγιωτίδη από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας δείχνει ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό χρέος είναι αμελητέα καθώς αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,20% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου.

Από τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι, μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, η Γαλλία, η Πορτογαλία αλλά και (βέβαια) η Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα «ευάλωτες» σε πιθανή έκρηξη του ιταλικού κόστους δανεισμού το οποίο θα δυσχεράνει τα μέγιστα την αποπληρωμή δανείων τόσο από το ιταλικό κράτος όσο και από τον ιταλικό ιδιωτικό τομέα. Πόσο μάλλον στην σημερινή οικονομική συγκυρία κατά την οποία η Ιταλία (και όχι μόνο) δέχεται διπλό, οικονομικό και υγειονομικό (από τον κορονοϊό) σοκ.


Είχε λοιπόν δίκιο ο Mark Carney που «έβλεπε» τις τράπεζες σήμερα ως μέρος της λύσης στο οικονομικό πρόβλημα του κορονοϊού. Αυτό πράγματι ισχύει. Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω, η αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία θα ελάμβανε χώρα ελλείψει νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, σίγουρα θα έφερνε, και πάλι τις τράπεζες, στο επίκεντρο του προβλήματος.

Κώστας Μήλας. www.liberal.gr


Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

3 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Η μεγάλη ευκαιρία να αναγνωριστούμε ως χώρα σοβαρή

https://www.kathimerini.gr/1075431/opinion/epikairothta/politikh/h-megalh-eykairia-na-anagnwristoyme-ws-xwra-sovarh

Λευτερης είπε...

ENTSO-E: Νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με Αφρική και Ευρώπη

Αναλυτικά, στο νέο κατάλογο των έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται συνολικά 174 έργα από τα οποία τα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

-Δύο προτάσεις για διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η πρώτη (Greece Africa PowerInterconnector) προβλέπει την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει την περιοχή MERSA MATRUH με τον Αθερινόλακκο (Λασίθι) και προωθείται από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια» του ομίλου Eunice. Η δεύτερη ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes και προτείνεται από την Elica του ομίλου Κοπελούζου.

-Η πρόταση για τη διασύνδεση Ελλάδας - Λυβύης (Λινοπεράματα - Τομπρούκ), που είχε περιληφθεί και στο δεκαετές του 2018 από την GREEN POWER 2020.

-Η «Κυκλαδικά Μελτέμια» προωθεί και το Southern Aegean Interconnector, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με Κρήτη και Αττική με επίκεντρο τη νήσο Λέβιθα.

-Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τις διασυνδέσεις της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου και Αττικής και τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας (έργα του ΑΔΜΗΕ που είναι υπό κατασκευή) καθώς και τον EuroasiaInterconnector που έχει εν τω μεταξύ απενταχθεί από τη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI).

Οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας περιλαμβάνουν την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ένα νέο έργο της Eunice για εγκατάσταση μπαταριών ιόντων λιθίου στην Πτολεμαίδα, ισχύος 250 μεγαβάτ. Και στις δύο περιπτώσεις ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών καθώς η «πράσινη» ενέργεια θα μπορεί να αποθηκεύεται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης ή / και υψηλής παραγωγής για να καταναλωθεί σε ώρες αιχμής.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ, το ελληνικό δεκαετές πρόγραμμα να περιλαμβάνει αναφορά στα έργα που εντάσσονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ENTSO, ώστε να καταγράφονται τυχόν αντικρουόμενες απόψεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας, Το όνομά μου είναι Ute Schmidt, είμαι από το Βερολίνο, Γερμανία. Θέλω να μοιραστώ μια απλή μαρτυρία για το πώς πήρα ένα δάνειο από τη Susan Benson (Sunshine Financial Group, Inc).

Ήμουν σε οικονομική κρίση και χρειαζόμουν δάνειο 105.000 ευρώ για προσωπικούς λόγους, δοκίμασα σχεδόν όλες τις τράπεζες στην πόλη μου και μερικές άλλες εταιρείες δανεισμού για δάνειο και οι αιτήσεις μου απορρίφθηκαν για κάποιους λόγους που τους γνωρίζω καλύτερα και μετά αποφάσισα να δοκιμάσω ξανά, είδα μια ανάρτηση σε ένα από τα φόρουμ δανείων από τη Susan Benson και ήρθα σε επαφή μαζί της για βοήθεια, θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα άτομο που μπορώ να εμπιστευτώ, παίρνω την καλύτερη απόφαση για μένα και την οικογένειά μου, ευτυχώς για μου χορηγήθηκε ένα δάνειο με επιτυχία, ακόμη και με ή χωρίς ασφάλεια, και το πιο εκπληκτικό μέρος από όλα είναι ότι δεν υπήρχε πιστωτικός έλεγχος και η εξυπηρέτησή της είναι γρήγορη, αξιόπιστη και αξιόπιστη.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού επιτοκίου, της ανεπαρκούς ασφάλειας, του λόγου χρέους προς εισόδημα, του χαμηλού πιστωτικού αποτελέσματος και πολλών άλλων λόγων. Εάν χρειάζεστε οικονομική βοήθεια για να λύσετε την οικονομική σας κατάσταση και δεν ξέρετε με ποιον τρόπο να πάτε και πού να στρίψετε, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με τη Susan Benson μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να την στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 & Λήψη απάντησης σε μια στιγμή.

Η εταιρεία της παρέχει κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, τόσο εξασφαλισμένο όσο και ακάλυπτο δάνειο, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, και επίσης θα είστε σε θέση να δανειστείτε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και να έχετε την ευκαιρία να εξοφλήσετε από 1 έως 30 χρόνια. Αν μπορεί να με βοηθήσει, πιστεύω ότι μπορεί να σας βοηθήσει επίσης. Επικοινωνήστε μαζί της σήμερα για περισσότερες πληροφορίες μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή Στείλτε το μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 & Λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.