Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με LIBERAL MARKETS

ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ 
του
MICHELE*

Όσο ταχεία είναι η εξάπλωση του ιού και προκαλεί τον παγκόσμιο φόβο για την υγεία και την οικονομία απανταχού της γης, τόσο γρήγορες και ίσως και συντονισμένες είναι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά από την ύφεση που αυτή θα προκαλέσει. Το αν και κατά πόσο η προσπάθειες του damage control που επιχειρείται θα ευοδωθούν είναι εξαρτώμενο από πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τον χρόνο περιορισμού του κορωνοϊού που θα ανοίξει το δρόμο στην επιστροφή της "κανονικότητας". 
Λίγοι εμπλεκόμενοι σ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θυμήθηκαν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από διαβουλεύσεις προχώρησε στη δημιουργία νέων δεικτών με στόχο την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητάς τους.  Κάποιοι δείκτες καταργήθηκαν όντας παρωχημένοι, κάποιοι άλλοι υπέστησαν αλλαγές και δημιουργήθηκαν καινούργιοι με κριτήριο την ανάδειξη εταιρειών με ικανοποιητική ρευστότητα σε συνδυασμό με την κεφαλαιοποίησή τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νέος  δείκτης ATHEX Select Plus, που ως βασικά κριτήρια έχει την ελάχιστη ευρεία διασπορά >15%  και την μέγιστη συμμετοχή 10%( capping) στην σύνθεση του δείκτη. Εξαιρούνται οι μετοχές με αθροιστική μέση κεφαλαιοποίηση μικρότερη από 80% και μεγαλύτερη από 96% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Ο υπολογισμός του δείκτη ξεκίνησε την Δευτέρα 23 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης τις 2000 μονάδες .Το σύμβολό του είναι ASIP.
Eπιλέγουμε τέσσερις εταιρείες  του δείκτη με ικανοποιητική ρευστότητα και χαμηλό σχετικά ρίσκο δεδομένης της επερχόμενης ύφεσης που το μέγεθός της θα εξαρτηθεί  αφ΄ ενός μεν από το χρόνο που θα διαρκέσει η κρίση, αφ΄ ετέρου από τα ειδικά χαρακτηριστικά που τις καθορίζουν.
1) ΑΔΜΗΕ: Στο εννεάμηνο του 2019 παρουσίασε αυξημένα κέρδη  σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018 στα 64,3 εκατ.€ με καθαρό δανεισμό στα 88,8 εκατ.€ και χρηματικά διαθέσιμα 566 εκατ.€. Ίσως παρουσιαστούν προβλήματα κυρίως με την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική "Αριάδνη Interconnection", αλλά όσον αφορά την λειτουργία της τα έσοδα δεν θα επηρεαστούν. Η κεφαλαιοποίηση της έχει υποχωρήσει στα 450 εκατ.€.
2) ΕΧΑΕ : Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών  στο εννεάμηνο του 2019 διαμορφώθηκε σε 67,2 εκατ € έναντι 57,4 εκατ.€ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο  του 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 17,0%. Παρά το γεγονός της πτώσης των τιμών η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας. 
Στο εννεάμηνο του 2019 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΧΑΕ μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,9εκατ.€  εκ. έναντι 2,3 εκατ.. το εννεάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 157%. Μηδενικός δανεισμός και επιστροφή κεφαλαίου 0,11€ ανά μετοχή συν το μέρισμα 0,05€ ανά μετοχή.
3) ΔΕΗ : Ενδεχομένως θα υπάρξουν καθυστερήσεις πληρωμών και βραδύτητα στην υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Γι αυτό το λόγο η εταιρεία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης και βελτίωσης της εξυπηρέτησης που εκτιμώνται στα 35 εκατ.€. Λόγω κάμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα υπάρξει μειωμένη ζήτηση και γι αυτό κύρια προτεραιότητά της είναι η διατήρηση των ταμειακών ροών. Επωφελείται όμως από την εξοικονόμηση ενέργειας και φαντάζει ελκυστική μετά την "βουτιά" των τιμών φυσικού αερίου και τα χαμηλότερα κόστη CO2.Αναμένει 200 εκατ.€ από την εξόφληση παρελθόντων ετών τιμολογίων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
4)  ΣΑΡΑΝΤΗΣ : Ικανοποιητικό management, μικρός καθαρός δανεισμός στα 26,3 εκατ.€ και πολύ καλά αποτελέσματα στο εννεάμηνο από την εταιρεία. Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,01% στα 266,82εκ € , έναντι των 244,7εκ € του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν βελτίωση και ανήλθαν στα 91,95 εκ €, αλλά και οι πωλήσεις στο εξωτερικό που συμμετέχουν κατά 65,54% στο σύνολο πωλήσεων του Ομίλου παρουσίασαν άνοδο κατά 10,62%. Θα υπάρξει μείωση των προϊόντων ομορφιάς  αλλά τα προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού κυκλοφορούν σε ευρεία κλίμακα.


         Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η μελέτη και επιλογή εταιρειών με αμυντικά χαρακτηριστικά, με αντισώματα στην   επιδημιολογική επέλαση και με καλύτερη θέση εκκίνησης για την "επόμενη ημέρα" καθίσταται επιτακτική. Είναι αντίδοτο στη μεταβλητότητα και όσο η ανάληψη ρίσκου βρίσκεται ακόμα μακριά, υπάρχουν μετοχές που αξίζουν της προσοχής μας.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της παρουσίασε η εταιρεία για το 2019 , αφού ενισχύθηκε κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθε στα 30,7 εκατ.€. Ο όμιλος βελτίωσε και την μετά φόρων κερδοφορία από 1,1 εκατ € σε 1,3 εκατ. € ενισχυμένη κατά 22%. Σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων απορρόφησαν οι εξαγωγές που ανήλθαν στα 15 εκατ.€ και που αντιπροσωπεύουν το 49% του συνολικού τζίρου, ενώ η διεύρυνση των συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρίες στον τομέα παραγωγής προϊόντων για τρίτους συνέβαλαν αποφασιστικά στην βελτίωση των μεγεθών.
Η πανδημία που συνεχίζεται και εκτός της υγείας πολιορκεί και τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την Παπουτσάνης, αλλά πρέπει να επισημανθεί, ότι υπάρχουν τομείς που  μέσα στην κρίση θα αποβούν ελκυστικοί, διευκολύνοντας την δύσκολη ανθρώπινη καθημερινότητα. 
Οι τομείς δραστηριότητας της εταιρείας αφορούν : 1) Τα επώνυμα προϊόντα προσωπικής φροντίδας  με οριακή αύξηση στις εντός Ελλάδος πωλήσεις και μικρή μείωση στις πωλήσεις του εξωτερικού. Φαίνεται ότι η ζήτηση στην κατηγορία αυτή, θα ενισχυθεί σημαντικά καθώς για μεγάλο διάστημα, η προσωπική υγιεινή θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της ζωής μας.  2) Ξενοδοχειακά προϊόντα: Κατηγορία άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό που ενδέχεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό να  παρουσιάσει αξιόλογη μείωση .Το ποσοτικό ερώτημα δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί, καθώς εξαρτάται από το βαθμό επηρεασμού του τουρισμού και κυρίως τη διάρκεια της κρίσης. Η κατηγορία αντιπροσωπεύει το 30% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
3)  Προϊόντα Τρίτων (  Βιομηχανικές πωλήσεις- private label). Σημαντική κατηγορία που το 2019 εμφάνισε ιδιαίτερη βελτίωση με αύξηση των πωλήσεων κατά 73%  και που αντιπροσωπεύει το 38% του συνολικού κύκλου εργασιών. Αναμένεται ότι και αυτή η κατηγορία θα ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της, δεδομένης της καταναλωτικής αύξησης σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής.
4) Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών: Λόγω της τεχνογνωσίας της εταιρείας σε αυτά τα ειδικά βιομηχανικά προϊόντα, ο κλάδος συνεχίζει επί τετραετία να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης ( 16% μεταξύ 2018 και 2019) αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Είναι εύλογο ότι και αυτή η κατηγορία θα ενισχυθεί σημαντικά.
Εν μέσω  κρίσης η εταιρεία θα υποχρεωθεί να αυξήσει την παραγωγή της σε κάθε είδος σαπουνιού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που  ξαφνικά δημιουργούνται. 

Σε ένα δύσκολο για όλους 2020, λόγω και της ιδιαιτερότητας της υγειονομικής κρίσης και των προϊόντων που παράγει και διαθέτει η εταιρεία, φαίνεται ότι θα ανταποκριθεί, βελτιώνοντας τα μεγέθη της κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία.

* ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ΤΟΥ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ"

23 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2016109/oikonomiko-programmagigas-eishgeitai-o-syriza.html

Πως λέμε πίτα γίγας?

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

τώρα με το ευροομόλογο...λεφτά υπάρχουν!
Τα στατιστικά στοιχεία της Γερμαμανίας πως βγαίνουν?
Υπάρχουν κάποιοι κοινοί αποδεκτοί κανόνες που δέχονται και τηρούν όλα ή κάποια από τα κράτη, για την αναφορά κρουσμάτων?
Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ έχει δώσει κάτι? Ο ΠΟΕ? Ή κάποιος άλλος?
Γιατί έχω την εντύπωση ότι έχουν δανειστεί τα Greek Statistics και δηλώνουν ότι ναναι.
Για τους Γερμανούς υπάρχουν δύο εργαλεία καταμέτρησης των κρουσμάτων Κορονοιού.
1. Νοσοκομεία.
2. Διαγνωστικά Τέστ.
Τα οποία μετρούν δύο διαφορετικά υποσύνολα των πραγματικών κρουσμάτων του Κορονοιού.
Το πρώτο υποσύνολο αναφέρεται σε κάποιο ποσοστό απο τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν νοσοκομείο.
Το δεύτερο αφορούν ένα μέρος των κρουσμάτων που είναι (εφόσων κυκλοφορούν) ασυμπτωματικά.
Με λίγα λόγια βάζοντας στον ίδιο κουβά τους ασυμπτωματικούς με τους συμπτωματικούς «αραιώνουν» το αποτέλεσμα με τον ίδιο ανάλογο τρόπο που ο Αλογοσκούφης ήθελε να ανεβάσει 25% το ΑΕΠ λόγω μαύρης οικονομίας!
Όταν βάλουμε το πρώτο και το δεύτερο μαζί κάνουμε το Γερμανικό θαύμα δηλαδή …
Μικρό ποσοστό θνησιμότητας.
Δυστοιχώς δεν βλέπω να γίνεται συζήτηση για το θέμα το οποίο πέρα απο το καθαρά επιστημονικό του μέρος έχει και επιπτώσεις στην οικονομία!

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

German Uber Alles...

Η Θετική διαφήμιση που κάνει η Γερμαμανία με τον παραπάνω τρόπο έχει και ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στην γενική αντίληψη ότι η Γερμαμανία είναι σίγουρη χώρα και διαχειρίζεται τις κρίσεις αποτελεσματικότερα από τα άλλα κράτη.

Με λίγα λόγια αν θέλεται να σώσεται τα λευτά σας ελάτε στην Γερμαμανία να τα καταθέσεται με αρνητικά επιτόκια!

Στην συνέχεια εμείς οι Γερμαμανοί επειδής ειμαστε και γεναιόδωροι θα τα δανείσουμε στους Ιταλούς (με κάποιο αμελητέο επιτόκιο και μικρές δεσμευσεις ώστε μακροπρόθεσμα και εφόσων έχει τελειώσει η κρίση να πάρουμε τα "λευτά μας?" πίσω!

Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με τους χαβαλέδες Ιταλούς Έλληνες κτλ θελουν δεν θέλουν θα είναι υπο τις οδηγίες και την κρίση μας.
Έχουν λεει παραλίες ...αλλά μάλλον δεν κοιτάζουν καλά τον Χάρτη ... οι παραλίες είναι δικές μας.

Γερμαμανία Uber Alles λοιπόν να φαν και τα χρωστούμενα από τους δύο παγκόσμιους που ανεπιτυχώς κάναμε ...

Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε εμείς είμεθα Γερμανοί ...οι άλλοι ....

Κάπου έχω ξεφύγει στο σκεπτικό μου, οπότε είναι ευπρόσδεκτες και άλλες απόψεις (οι αντίθετες είναι γόνιμες).

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

απο ορθογραφικής άποψης βγάζει μάτι το κείμενο αλλά ...όπως και παλαιότερα έχω πεί ...δυσλεκτικός με διάσπαση προσοχής :)

hippy είπε...

Νομίζω ότι ευρωομόλογο, δηλαδή ένα ομόλογο που εγγυώνται όλοι (και οι Γερμανο-Ολλανδο-Αυστριακοί) και εάν οι νότιοι βρεθούν σε αδυναμία να πληρώσουν στη λήξη του να το κάνουν μόνο οι βόρειοι (για να μην χαλάσει η πιστοληπτική τους εικόνα) δύσκολο να εκδοθεί.

Αντίθετα νομίζω είναι πολύ ευκολότερο να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να πάρει το βάρος η ΕΚΤ (και όχι ο ESM επιθυμούν οι ισχυροί καθώς θα συνοδεύεται από κάποιο χαλαρό (?) μνημόνιο)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Επίσης φίλε Μιχάλη δυστοιχώς οι πολιτικές μας κάστες ...θεωρούν επιτυχία την διαχείρηση..είναι αυτιστικές και δεν έχουν στρατηγική αντίληψη πέρα από το κυνήγι των ψηφοφουλακίων.

Με τις υγείες μας λοιπόν.

Αντιπολίτευση με προγράμματα γίγας και υποτιμητική ή και κάποιες φορές και υπονομευτική προπαγάνδα.

Κυβέρνηση που προσπαθεί να διαχειρηστεί την καθημερινότητα και να έχει μικρό πολιτικό κόστος και πάει λέγοντας.

Όταν τα Ελληνικά κόματα βγούν από τον κύκλο της εσωστρέφειάς τους πετάξουν επιτέλους τους λαικιστές αθυρόστομους που πετάνε λάσπη και σκόνη και καθύσουν σε ένα τραπέζι τουλάχιστον για κάποια σοβαρά να βγάλουν μια κοινή στρατηγική για βασικά θέματα όπως Παιδεία, Στρατός, Διακυβέρνηση του κράτους λάφυρο από τα κόματα και Εξωτερική στρατηγική.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Όντως είναι πιο πιθανό το σενάριό που αναφέρεις Ηλία.

Ωστόσο θα παραμείνει το ηθικό του θέματος ...

"Ο πόνος σου, κέρδος μου"

Το οποίο θα αρχίσει κάποια στιγμή να λειτουργεί πολύ μα πάρα πολύ αρνητικά για την Ευρώπη.

hippy είπε...

Ο σεισμός στην οικονομία λόγω της επιδημίας μάλλον θα είναι αρκετά εντονότερος απ΄ότι είχαν προβλέψει. Και θα χτυπήσει κυρίως αυτόν που παράγει βιομηχανικά προϊόντα και όχι τον αγρότη. Είναι λοιπόν λογικό ότι η Αγγελική πρέπει να βρει και να δώσει λύση. Νομοτελειακά νομίζω αυτό θα γίνει.

Ως προς την δύναμη...αυτήν την προσφέρουν τα όπλα...που τα έχει ο Γάλλος.

hippy είπε...

Έχω αυξήσει μέσα μου την πιθανότητα διάσπασης της ΕΕ την προσεχή επταετία σε 15%. Και για άμυνα αγοράζω γερμανικές μετοχές και τον δείκτη (RWE, BAYN, LHA, DAXEX GY etc). Μικρό το ενδεχόμενο της διάσπασης αλλά εάν γίνει το νεομάρκο = 1,5 νοτιοευρώ με το καλημέρα. Και κλααααμα οι Φρίτσηδες

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Αυτό είναι το θετικό σενάριο...ωστόσο το αρνητικό που το βοηθά ο υποβόσκων άλλα διακριτός εθνικισμός τους είναι να οδηγηθούμε πάλι σε μεσοβέζικες λύσεις

Δάνεια - Χρωστούμενα - Δεσμεύσεις.

και εσωτερική διαχείρηση υπεράσπισης για τον καθένα ανάλογα των δυνάμεών του.

Δηλαδή 500δις θα ρίξει στην οικονομία της η Γερμανία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της και εμείς 2 οι Ιταλοί 20 και πάει λέγοντας.

Το άσχημο σενάριο είναι η Γερμανία να ταμπουρωθεί στο ηθικό προκάλημά της και να κερδίσει από την κρίση ότι μπορεί περισσότερο.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Ηλία το 15% μπορεί να είναι και αρκετά αισιόδοξο.

Κοίτα τι έχουμε κερδίσει στην ΕΕ

1. Κοινό σκληρό νόμισμα.
2. Ελεύθερη διακίνηση Αγαθών.
3. Περιορισμούς στη διακίνηση και εργασία.
4. Αυτόνομα Τραπεζικά συστήματα.
5. Διαφορετικά επιτόκια δανεισμού.
6. Διαφορετική Εργατική νομοθεσία (εξαίρεση οι υπερχρεωμένες).
7. Διαφορετικά Επιτόκια δανεισμού.
8. Διαφορετικούς όρους παροχής πρώτων υλών (πχ φυσικό αέριο από Ρωσία).
9. Σε περίπτωση κρίσεων δεν ισχύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να προσθέσεις μερικά αρνητικά ακόμα ...

Εν κατα κλείδι αυτή η λυκοφωλειά είναι για κάψιμο.

Θα καεί είτε
1.Πρόσθετα βήματα ενοποίησης.
2.Διάσπαση.

Οπότε ναι σε βρίσκω αρκετά αισιόδοξο :)

michele είπε...

Το εχω ξαναπει οταν ηταν να μας πεταξουν απ εξω.Το project Ευρωπη ειναι 60 χρονων και θα συνεχισει να υπαρχει.Καθως ειναι ο χωρος του πλανητη με υψηλο εισοδημα και ταυτοχρονα τις υψηλοτερες κοινωνικες δαπανες απο οποιοδηποτε αλλο μερος του πλανητη. Η πανδημια θα επιταχυνει-αναγκαστικα βεβαια- τα προσθετα βηματα ενοποιησης.
Οσον αφορα την Ελλάδα θα καταλαβουν σιγα σιγα ολο και περισσοτεροι οτι η πολιτικη και οι πολιτικοι θα πρεπει να αντιμετωπιζονται με διαφορετικο οπτικο πρισμα απ οτι παλιοτερα. Φυσικα η πεποιθηση αυτη θελει χρονο για να εμπεδωθει απο τους πολιτες και φυσικα σωστες κινησεις απο τους κυβερνωντες. Οτι η Ελλαδα μπορει να αλλαξει τροπο διακυβερνησης το αποδεικνυει τους τελευταιους μηνες ειτε με τον Εβρο ειτε με την αντιμετωπιση της πανδημιας. Πρεπει προφανως να αλλαξουμε και εμεις και οι πολιτικοι, πρωτα αυτοι.

hippy είπε...

Μιχάλη μήπως να μαζευόμαστε εννέα φίλοι του μπλογκ να εισηγηθούμε λύση μέσω επιστολής στον Σόιμπλε?

Τώρα, το θέμα είναι «οι πληττόμενες χώρες της ΕΕ να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα, με τους κατά το δυνατόν ίδιους και χαμηλούς τόκους για την καταπολέμηση της κρίσης. Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Το Ταμείο Διάσωσης αποκλείεται να το δεχτεί ο Ιταλός καθώς σημαίνει "μνημόνιο". Συνεπώς έρχεται στα λόγια μας για Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΕΚΤ...βρε μήπως μας κρυφοδιαβάζει ο Βόλφγκανγκ?

ΑΣΧΕΤΟ

Μια και αναφέρεσαι σε εταιρείες Μιχάλη μεταφέρω μια πρόταση που έκανα στου κ. Τάκη

Ανάμεσα στις στις (λίγες) εταιρείες στις οποίες οι μηχανές δεν έπαψαν να δουλεύουν απ΄την επιδημία είναι η Cenergy. Και θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο φουλ για όλο το έτος λόγω των υπογεγραμμένων συμβολαίων.

Ο κλάδος είναι hot. Τα αποτελέσματα του 2019 είναι super. Βέβαια πολλές εταιρείες του ΧΑΑ έχουν καλά αποτελέσματα το 2019 ωστόσο θα υποχρεωθούν σε σημαντική μείωση το α΄εξάμηνο του 2020...πχ ΟΠΑΠ (έχω μεγάλη θέση) που η διοίκηση στην ενημέρωση αναφέρει περήφανα 623 εκ. ρευστότητα ξεχνά όμως να αναφέρει τα 200 εκ του ομολογιακού που προπλήρωσε στις 23/3. Αντίθετα για την Cener το 6μηνο πιθανολογώ θα είναι καλό (και το έτος). Δεν έχω θέση λόγω της κακής διαγωγής των Στασινοπουλαίων, δεν την συστήνω σε κανέναν, αλλά προσωπικά θα μπω.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3438746/cenergy-xronia-rekor-to-2019-me-auxisi-48-sta-ebitda-sta-90-2-ek-euro

mixalis mixalios είπε...

Και μόνο ότι την αναφέρεις εσύ καλέ μου Hippy είναι λόγος σοβαρός για να τη δούμε σχολαστικότερα. Εχω μικρή θέση από εποχής ΣΩΛΚ στα 1.14 αλλά τη βλέπω πάνω πάνω στο χαρτοφυλάκιο μου εξαιτίας του ονόματός της οπότε την προσέχω. Λόγω Στασινοπουλέων ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να αυξήσω θέση αλλά με προβλημάτισες θετικά. Από την άλλη κάνω μουαγιεν με αυτόν τον τρόπο που ξέρω ότι δεν προτείνεις αλλά είπαμε έχω περίπου 23 χρόνια μπροστά μου για να μάθω... (Καλά του 53?)

hippy είπε...

Για πληρέστερη ενημέρωση μεταφέρω και την άποψη του κυρίου Τάκη από τον οποίο ζήτησα σχολιασμό


"Τάκης Μορφονιός4 Απριλίου 2020 - 9:12 μ.μ.

Άιντε για χατίρι σας κύριe hippy ας κάνω ένα σχόλιο για την Cenergy.

Δηλαδή του κυρίου Στασινόπουλου του έφταιγε η χώρα, η υψηλή φορολόγηση και δεν ξέρω τι άλλο και πήρε τις εταιρίες του και τις πήγε στο εξωτερικό;
Για να κουνήσει το κεφάλι του ... αριστεροδέξια να δει να ακούσει να κουδουνίζει.
Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι τις εταιρίες του τις κάνει αποικίες χρεών ... και επειδή κάποιες εταιρίες του, όπως ΧΑΛΚΟΡ, απο τα πολλά χρέη σχεδόν μηδένισαν σκέφτηκε τις συγχωνεύσεις και τις αποδράσεις στο εξωτερικό για να πάρει μερικές ανάσες.

Cenerga (πρώην αγαπημένες εταιρίες Σωληνουργία Κορίνθου και ΕΛΚΑ)
Που κολλάω!!
Δάνεια 538,646 εκατ. ευρώ (448,873 εκατ. το 2017) ... ταμείο μόλις 65,203 εκατ. (69,443 εκατ. το 2007).
Καθαρός δανεισμός στα 480 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια είναι στα 202 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας του γιγαντιαίου τραπεζικού δανεισμού τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ. Αποσβέσεις πάνω απο 20 εκατ. ευρώ.

Άρα για να υπάρχει πιθανότητα η εταιρία να βγάλει κέρδη θα πρέπει να εμφανίσει EBITDA 50 εκατ. ευρώ και άνω.

Και για να εμφανίσει EBITDA 50 εκατ. θα πρέπει οι πωλήσεις να πάνε στα 800 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή κύριε Hippy να κάνει πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ για να εμφανίσει μερικά κέρδη ''κουτσουλιές''.

Εμένα δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω και μου θυμίζουν Αμερικανιές ... γεμίζουμε χρέη τις εταιρίες, αντί να μηδενίζουμε τα δανεικά.

Το πιθανό είναι ότι όταν ξαναφτιάξει η χρηματιστηριακή κατάσταση η μετοχή, απο όποιον πάτο βρεθεί να ανακάμψει και να δώσει κέρδη ... όμως η εταιρεία βαραίνει όλο και περισσότερο και αν δεν αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία των εταιριών Στασινόπουλου τότε οι τιμές στόχοι είναι το ΜΗΔΕΝ, όχι τώρα, αλλά σε ένα ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.


(εγώ βέβαια ξερό κεφάλι ανατολίτικο (από την σμυρνιά γιαγιά) από Δευτέρα και σε τιμές <0,70 θα τολμήσω)

hippy είπε...

Φίλε Μ&Μ κι εγώ ψιλοντρέπομαι όταν λέω το 1953....αλλά σάμπως κι αν δεν το αναφέρω θα πάψει να υπάρχει?

mixalis mixalios είπε...

Επειδή η δουλειά μου έχει να κάνει με κόσμο όταν έρχονται κάτι φοιτητριούλες με χρονολογία γέννησης που γράφει 2 μπροστά παθαίνω σοκ....Ας είναι! Εχουμε όμως εμπειρία/ες που δεν έχουν οι άλλοι, κάτι έχουμε κι εμείς (εκτός από χρόνια)!

mixalis mixalios είπε...

Πάντως εν μέσω πανδημίας συνεχίζει να πάιρνει έργα αν και δεν ξέρουμε την αξία τους...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2015401/elka-anelave-thn-promhtheia-ypovryhion-kalodion-st.html

Όσο όμως παίρνει δουλειές τόσο έχει ανοιχτό ορίζοντα

mixalis mixalios είπε...

ο 2019 ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να αυξήσει το συγκρίσιμο EBITDA από τα 60,9 στα 90 εκατ. ευρώ, να ανεβάσει τα καθαρά του κέρδη από τα 6,8 στα 20,1 εκατ. ευρώ και παράλληλα να αποκλιμακώσει τον καθαρό του δανεισμό από τα 473 στα 414 εκατ. ευρώ.

«Πήγαμε τόσο καλά στο μέτωπο των λειτουργικών ταμειακών ροών, έτσι ώστε όχι μόνο χρηματοδοτήσαμε από αυτές τις επενδύσεις μας (53 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον μειώσαμε σημαντικά και τον καθαρό μας δανεισμό. Παράλληλα, βελτιώσαμε τη σχέση μακροπρόθεσμων/βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και τους όρους του δανεισμού μας» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Χμ ..και το επόμενο βήμα είναι η Κεντρική τράπεζα δεδομένου ότι δεν διαθέτει τα κεφάλαια που χρειάζονται για το εγχείρημα είναι να τυπώσει Χρήμα :)

1 τρισ ευρω πχ για να είναι στρογγυλό και να μην πάμε στα άκρα της Αμερικής.

Έρχεται λοιπόν Χρήμα από το ελικόπτερο?
Αυτό θα ήθελα να δω πως θα το διαχειριστούν...χαχαχα

Αλήθεια τι γίνεται με το δολάριο vs euro?
Πως θα συμπεριφερόταν ο χρυσός ή τα μη νομίσματα?
Λέμε τώρα...

Μιχάλη ξέρεις ότι θα ήθελα να συμφωνήσω με το θέμα της αλλάγής που έχει φέρει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όντως είναι ορατή η προσπάθειά του να παγώσει λίγο το θεριό ...(κόμα) ωστόσο έχει ακόμα πολύ δρόμο μα πάρα πολύ δρόμο.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

σόρρυ ήταν λίγο άσχετος ο χρόνος ...το blog προχώρησε βλέπω.

Πάντως το 53 ήταν καλή χρονιά φαίνετε μακάρι να είχαμε μισή από την οξύνειά σου, αγαπητέ Ηλία.
Γιατί για μένα ο άνθρωπος μόνο για αυτό θα έπρεπε να είναι υπόλογος :)

mixalis mixalios είπε...

Βασίλη το κόμμα υποτάσσεται στον αρχηγό όταν ο τελευταίος έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Και μέχρι τώρα ο πρώην κούλης (με κ μικρό) και νυν Κυριάκος τα πάει εξαιρετικά. Όποιος δεν το καταλαβαίνει από το κόμμα απλά θα είναι δικό του πρόβλημα. Πoιος αμφισβητεί τον αρχηγό που σε αυτές τις συνθήκες έχει double score?

Όσο για την ηλικία συμφωνώ τα μάλα

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μιχάλη Μιχαλίο μακάρι...

καλά αυτός ο ΟΟΣΑ έγραψε πάλι...
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2016153/katarreysh-aep-eos-35-vlepei-gia-thn-ellada-o-oosa.html

-25 η Αμερική? μάλλον πρέπει να διαβάσω αυτούσιο το κείμενο.