Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ...


Κοντά σε συμβιβασμό βρίσκονται οι ευρωπαικές κυβερνήσεις αναφορικά με τον τρόπο στήριξης της οικονομίας των κρατών-μελών που έχουν ανάγκη. Τα σχέδια για έκδοση ευρωομολόγων παραμένουν στο συρτάρι, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις πάνω στις οποίες επιχειρείται να υπάρξει σύγκλιση είναι μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ΕSM, χωρίς όρους μνημονιακού τύπου.

Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις, σε συνδυασμό με την παραπάνω, όπως εγγυήσεις από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρησεις, αλλά και χρηματοδότηση δράσεων για την απασχόληση μέσω του σχήματος που παρουσιασεη Κομισιόν, ύψους 100 δισ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση την προσεχή Τρίτη το Eurogroup καλείται να επιλέξει την βέλτιστη λύση στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης των κρατών μελών τη Ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες του Νότου με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία θα επιθυμούσαν σφόδρα την έκδοση corona bond, ενός ευρωομολόγου το οποίο θα λειτουργούσε ως «φάρμακο» απέναντι στις συνέπειες από τον κορονοϊό στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Ομως οι ισχυροί του Βορρά και κυρίως Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο..

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδξος, ότι τελικά θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μην στηρίζεται σε έκδοση ευρωομολόγου. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η λύση αυτή θα περνά μέσα από τον ESM. Δηλαδή ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει τις χώρες που θα το ζητήσουν, σχεδόν το σύνολο δηλαδή των μελών της Ευρωζώνης, με χαμηλό επιτόκιο μακροχρόνια δάνεια (π.χ δέκα χρόνια). Οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι χώρες έναντι του ESM, δεν θα είναι μνημοναικού τύπου, όπως έχει δεσμευτεί και ο επικεφαλής του Κλ.Ρέγκλινγκ.  

Βέβαια τα χρήματα που έχει διαθέσιμα ο ESM είναι 410 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα διατεθούν στο σύνολό τους. Επίσης τα ποσά ίσως και να μην επαρκούν αν κάνουν χρήση των κεφαλαίων όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια ο ESM θα αναγκαστεί να δανειστεί από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες. 

Όλα τα παραπάνω είναι για την ώρα σενάρια και μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νότος αυτή την φορά προσέρχεται αποφασισμένος να πάρει το μέγιστο των επιδιώξεών του και είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβεί σε σοβαρές υποχωρήσεις. 


Από την άλλη πλευρά η Γερμανία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν. Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού που θα γέρνει προς τον Νότο και όχι προς τον Βορρά, αυτή την φορά είναι πιο πιθανό παρά ποτέ.

Θανάσης Παπαδής  www.liberal.gr

13 σχόλια:

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Η πληροφορία από το άρθρο είναι ότι όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι και την Δευτέρα - "πιθανά"- να αποφασιστεί τι θα επιλέξουν.

Σε συνέχεια και της χθεσινής συζήτησης…
Ανάλογα με την επιλογή, θα καταλάβουμε και ποιό είναι το σχέδιο της Γερμανίας για την Ευρώπη.

Θυμίζω το σχέδιο του καλού Σόιμπλε.
Δύο νομίσματα, κράτη πυρήνα, δορυφόροι κτλ.

Αν πάνε στη μεσοβέζικη που… δεν βγαίνει, το κάνουν μόνο και μόνο για να έχουν ανοικτό το ενδεχόμενο του σχεδίου του Σόίμπλε.

Κάμω λάθος?

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Οπότε μάλλον μια ασφαλής στρατηγική για όσους έχουν θέση στο ΧΑΑ είναι...αν τη Δευτέρα πρωί ανέβει να προσπαθήσουμε να πάρουμε λίγη ρευστότητα πίσω.
Βέβαια δεν αποκλείωνται και οι εκπλήξεις ...αλλά και πάλι έκπληξη θα είναι :)

hippy είπε...

Για να δούμε. Θ΄αποφασίσουν ή θα κλωτσήσουν το τενεκεδάκι μερικά μέτρα πιο πέρα.

Δύσκολη η δουλειά του τρειντερά αλλά όλοι την ζηλεύουν Βασίλη χα χα

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Ωπ με τσάκωσες ... έχεις δίκιο Ηλία.
Αν κοιτάξει κανείς και τα αποτελέσματά μου ...
Πολύ δίκιο:))

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μετά τη προσγείωση :)

Για να αλλάξω θέμα.
Μιχάλη πολύ ωραίο το σημερινό τραγούδι...

hippy είπε...

Δεν την ήξερα την κυρία. Πραγματικά εξαιρετική φωνή.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Αυτός ο Κίσιγκερ ρε παιδιά ...είναι φαινόμενο.

Εντάξη η ηλικία του αλλά και που τα έχει 500!

Περι αυριανών σεναριών πάντως υπάρχει περίπτωση και το Dax να έχει καλό θέμα.

Πραγματικά ζούμε περίεργη εποχή αναγάγεται σε ένα μεγάλο "milestone".

austin είπε...

https://www.mikrometoxos.gr/poios-klados-einai-kinoymeni-ammos-o-no-1/

Την Καλημέρα μου. Οντως πολυ δυσκολη γενικοτερα κατάσταση. Υποτιμήθηκε από εμενα αρχικως

Λευτερης είπε...

Ο συγγραφέας του σημερινού άρθρου μας γράφει αυτό που θα επιθυμούσε να γίνει, διότι αυτό που πιστεύω να γίνει, (ναι μεν θα λειανθούν οι γωνίες), δεν θα είναι ευρωομόλογο. Και τούτο διότι οι ηγέτες μας είναι πολύ κατώτεροι των παγκόσμιων σημερινών περιστάσεων

Λευτερης είπε...

https://www.reporter.gr/Apopseis/Apo-thesews/Grhgorhs-Nikolopoylos/428846-Peftoyn-oi-maskes-filwn-kai-hgetwn

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Οπότε αύριο θα είναι το στοίχημα ...Ευρωομόλογο.
- Και αν σου κάτσει?

$-$
@-@ αν δεν κάτσει

Έτσι είν για να υπάρχει λίγο αγωνία.
Αύριο Προπό λοιπόν
15% Ναι
70% Όχι αλλά συμφωνούμε σε ημίμετρα και βλέπουμε
15% δεν βγάνουμε άκρη

hippy είπε...

Expand and pretend φίλε Βασίλη. Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα δηλαδή.