Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

KYΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 



Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΕΧΕΙ
ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ
του
MICHELE 


Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού συνεχίζεται έχοντας διευρύνει το στίγμα της στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το υγειονομικό αποτύπωμα είναι σοκαριστικό σε ορισμένες  περιπτώσεις όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία, ο δε ρυθμός μετάδοσης του ιού αυξάνεται ραγδαία και στην μητρόπολη του κόσμου τη Νέα Υόρκη. Οι κυβερνήσεις και οι λαοί συγκλονισμένοι από τις εικόνες θανάτου και τα περιοριστικά μέτρα ( social distancing)  έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και τις επερχόμενες οικονομικές επιπτώσεις. Άλλωστε αυτές σαν πρώτη σκέψη οδήγησαν κάποιους ηγέτες να στραφούν στην επιλογή της ανοσίας της αγέλης για να κυβιστήσουν  λίγες μέρες  αργότερα και να προτιμήσουν και αυτοί την λογική της κοινωνικής αποστασιοποιήσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αποδίδει καρπούς, αν και ο δρόμος είναι μακρύς. Η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγκασε τους υπευθύνους να στραφούν με ταχύτερα βήματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση ενσωματώνοντας δράσεις μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr και συνδέοντας 14 υπουργεία, 32 φορείς και οργανισμούς και τρεις ανεξάρτητες αρχές. Πολλές αυτόνομες νησίδες του κράτους ενοποιήθηκαν σε ένα ενιαίο σύστημα. Αυτή η ταχύτητα μεταβολών προς την Ψηφιακή Διακυβέρνηση φαίνεται ότι θα είναι και το πρώτο μεγάλο όφελος από μια κρίση που χτυπάει στον πυρήνα της ανθρώπινης ζωής, την υγεία.
Η διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  καθώς υπάρχουν έργα πληροφορικής που πρέπει να υλοποιηθούν, ύψους 170 εκατ.€  παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης με απρόβλεπτη τελική κατάληξη. 
Κάποια από τα σημαντικότερα έργα αφορούν την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
* Τη Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος (ERP), προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ.€ για τους φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.
* Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, προϋπολογισμού 13 εκατ.€.
* Τη δεύτερη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud 2ης γενιάς) πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειονότητα των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου για την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών
προϋπολογισμού 15 εκατ.€.
* H Προμήθεια Αδειών Λογισμικού μέσω Εταιρικής Σύμβασης (Enterprise Agreement), το οποίο περιλαμβάνει αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου λογισμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Η διακήρυξη του έργου, προϋπολογισμού περίπου 39 εκατ. €, έχει δημοσιευθεί και αναμένεται η υποβολή προσφορών. 
Yπάρχει φυσικά και πλειάδα μικρότερων, κεντρικών αλλα και περιφερειακών  έργων που βρίσκονται στην αναμονή και αναμένουν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν.
Πολλές επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε έργα του δημοσίου, λόγω της ασυνέχειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί και παρά την εξειδικευμένη γνώση τους στρέφονται συχνά σε έργα του ιδιωτικού τομέα και σε έργα του εξωτερικού. Φαίνεται πάντως  ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος ανάθεσης, εκτέλεσης και αποπληρωμής των δημόσιων έργων στην Ελλάδα. 
 Παρουσιάζουμε τέσσερις μικρότερες εισηγμένες που έχουν παρελθόν, παρόν και  μέλλον με τις δημόσιες συμβάσεις.

* Η Q & R παρέχει σύνθετα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λύσεις τεχνολογίας αιχμής για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο όμιλος παρουσίασε κατά το α΄ εξάμηνο του 2019 πωλήσεις στα 1,244 εκατ.€, κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 102,7 χιλ € και ζημιές -200,4 χιλ € .Εχει ένα σύνολο υποχρεώσεων στα 4,097 εκατ.€ και ίδια κεφάλαια στα 3,93 εκατ.€. Αποτιμάται στα 5,05 εκατ.€.

*SPACE HELLAS
Η εταιρία δείχνει να είναι σε φάση ανάκαμψης και τα αυξημένα αποτελέσματα του α εξαμήνου του 2019 θα διατηρηθούν 
 για όλη την περσινή χρονιά. Οι συμμετοχές της σε κοινοπραξίες ανάληψης έργων είτε στο εξωτερικό ( σύγχρονο σύστημα ταυτοτήτων στο Ισραήλ) ,είτε στο εσωτερικό ( Σύζευξις ΙΙ)  διαφαίνεται ότι θα την ωθήσουν σε καλύτερες μέρες, καθώς έρχονται πολλά έργα στον τομέα της Πληροφορικής, της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και ιδίως αυτό των ταυτοτήτων που έχει ήδη αναγγελθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Κεφαλαιοποίηση στα 24.2 εκ €  ebitda α΄εξαμήνου του 2019, 3,22εκατ. € καθαρός δανεισμός στα 33 εκατ.€ , πωλήσεις που θα ανέλθουν πάνω από τα 60 εκατ.€ για όλο ο 2019. Το μέρισμα το 2018 ήταν 0,06 € /μετοχή.

 *BYTE 
H Byte  δραστηριοποιείται στην ολοκλήρωση συστημάτων, στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, στην ενοποίηση ετερογενών τεχνολογιών και τη δικτύωση. Πρόσφατα και στην προσφορά υπηρεσιών Ασφάλειας μέσα από την δημιουργία Έμπιστης Τρίτης Οντότητας για έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών για Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές. O Όμιλος κατά το α΄ εξάμηνο του 2019 εμφάνισε κύκλο εργασιών 14,88 εκατ.€ ,με ebitda στα 923,3 χιλ .€ και μετά φόρων κέρδη 210,5 χιλ.€.Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν κατά την 30/6/2019 στα 13,33εκατ.€ και ταμειακά διαθέσιμα στα 3,46 εκατ.€. Κεφαλαιοποίηση στα 9,5 εκατ.€.

*NEWSPHONE
 Σημαντικός πελάτης της είναι το Ελληνικό δημόσιο, το δε έργο "ΑΡΙΑΔΝΗ" την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η εταιρεία υπήρξε το πρώτο βήμα στην πορεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Καθοριστική συμβολή στην πορεία αυτή, αποτέλεσε η εμφάνιση των ΚΕΠ, καθώς ανέλαβε τη συλλογή, επεξεργασία και ταξινόμηση της Δημόσιας Διοικητικής πληροφορίας και δημιούργησε την διαδικτυακή πύλη http://www.kep.gov.gr. Ο όμιλος παρουσίασε στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα του Α εξαμήνου του 2019 κύκλο εργασιών στα 10,226 εκ€ μειωμένο κατά 6,09% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρήσης  και καθαρά μετά φόρων κέρδη 194.223,83 € έναντι ζημιών 1.28 εκ€ .Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 21,744 εκ€  ενώ η κεφαλαιοποίησή της προσεγγίζει τα 7 εκατ.€.


Μικρές εταιρείες αλλα με σημαντική παρουσία που έκαναν στροφή στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό,  είναι σίγουρο πως αν πραγματικά αλλάξει η πορεία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα θα στραφούν εκ νέου στις δημόσιες συμβάσεις, ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών τους και εκτοξεύοντας τα κέρδη τους. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα " Liberal Markets" 
στον "Φιλελεύθερο" της 4ης Απριλίου 

1 σχόλιο:

Λευτερης είπε...

ΕΕ: Έρχεται και δεύτερο πακέτο μέτρων - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

http://greekfinanceforum.com/aarticlesfiles/%CE%95%CE%95%CE%88%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%20%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF%20%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD%20-%20%CE%9F%20%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%A4%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7%CF%82.html