Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ...



Ηταν η όγδοη προσφυγή του στην Δικαιοσύνη από το 2008. Αυτήν την φορά ο Marcus Kerber, δικηγόρος, καθηγητής οικονομικών και ιδρυτής του think tank Europolis θεωρεί, ότι πέτυχε μία μικρή "προσωπική νίκη". Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με την απόφαση της 5ης Μαίου εκτιμά ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα οφείλει να δικαιολογήσει σε διάστημα 3 μηνών το πρόγραμμα εξαγοράς δημοσίου χρέους των χωρών της ευρωζώνης, που ξεκίνησε το 2015. Σε συνέντευξη του στο Le Point στις 14/5/20 ( η ανάρτηση περιέχει μόνο ένα μεγάλο απόσπασμα ) ο Marcus Kreber, θιασώτης του πιό άκαμπτου Ordoliberalism, εξηγεί την καμπάνια του κατά του κοινού νομίσματος και της μεταφοράς πόρων μεταξύ των κρατών. Επιμένει ότι το ευρώ δεν έχει μέλλον διαχωρίζοντας, ωστόσο, σαφώς την θέση του από ανάλογες θέσεις της γερμανικής ακροδεξιάς.

Le Point : Για εσάς, το ευρώ δεν είναι πλέον βιώσιμo. Θέλετε τον θάνατό του ...

Ναι, το ευρώ δεν είναι βιώσιμο χωρίς τεράστιες μεταφορές πόρων μεταξύ κρατών. Αυτές οι μεταφορές προετοιμάζονται στις Βρυξέλλες. Μιλάμε για γιγαντιαία ποσά. Όλα αυτά θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς του γερμανικού κράτους, ποσά που αντιστοιχούν στο 1/4 του τρέχοντος δημοσίου χρέους! Βρισκόμαστε σε μια «στιγμή Χάμιλτον», από το όνομα του Αμερικανού προέδρου που ομοσπονδιοποίησε το χρέος των αμερικανικών πολιτειών μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Με πρόσχημα την κρίση του κορονοιού, οι Βρυξέλλες προσπαθούν το ίδιο πράγμα. Το ερώτημα είναι αν το γερμανικό κοινοβούλιο θα το καταπιεί. Θα συνειδητοποιήσουν οι γερμανοί ότι η ευρωζώνη οδηγεί σε αυτοκτονία τα γερμανικά οικονομικά ; Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Είτε βγαίνουμε ειρηνικά από το ευρώ , το οποίο έχει αποδειχθεί μη ρεαλιστικό και επικίνδυνο παρά τα ευγενή κίνητρα της δημιουργίας του ή συνεχίζουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση που μας πάνε οι ελίτ των Βρυξελλών, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται αυτό το σύστημα επειδή τους δίνει δύναμη . Η κυρία Μέρκελ βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα δίλημμα. Το 2010, είπε ότι «εάν το ευρώ αποτύχει, η Ευρώπη θα αποτύχει». Εγώ δεν το πιστεύω αν και είμαι μεγάλος οπαδός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εχθρός της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς. Το ευρώ έχει γίνει αντικείμενο διαίρεσης μεταξύ των Ευρωπαίων.

Γιατί είστε τόσο εχθρικός στις μεταφορές πόρων μεταξύ κρατών της ζώνης του ευρώ, όταν η Γερμανία έχει επωφεληθεί πάρα πολύ από αυτήν τη νομισματική ένωση ;

Αυτή η ιστορία σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη της Γερμανίας από το ευρώ είναι καθαρή προπαγάνδα την οποία αρνούμαι. Οι αποφάσεις για την αμοιβαιοποίηση των χρεών αγγίζουν την καρδιά της Δημοκρατίας : εάν ένας λαός δεν μπορεί πλέον να αποφασίσει για το χρέος του, αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοδιάθεσής του και της δημοκρατίας του. Η γερμανική δημοκρατία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τις Βρυξέλλες με το πρόσχημα της σωτηρίας του ευρώ ή της Ευρώπης. Είναι πολύ πιο πολύτιμη από ένα νομισματικό σχέδιο !

Μήπως με την προσφυγή σας καταφέρατε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκατε ;

Το τελευταίο πρόγραμμα εξαγοράς χρέους της ΕΚΤ, ισοδυναμεί με αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους από την πίσω πόρτα ! Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν το γνωρίζει. Η συζήτησή του στο Κοινοβούλιο θα ήταν πολύ χρήσιμη. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν εάν το γερμανικό κοινοβούλιο υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Είναι πιθανόν, όπως το φοβάμαι άλλωστε, τα κόμματα να μην θέλουν την κατάρρευση του ευρώ. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα το ψηφίσουν, μπορεί και οι Χριστιανοδημοκράτες, μπορεί και οι Φιλελεύθεροι. Οι Πράσινοι είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην Ευρώπη, δεν τίθεται καν συζήτηση για το τι θα ψηφίσουν ! Θα υπήρχε μόνο η ακροδεξιά να πει όχι. Κι έτσι θα την άφηναν να σιγοβράζει στο ζουμί της.

Απο τον B.G. PETRAKIS 

14 σχόλια:

hippy είπε...

Καλημέρα

το κοινό νόμισμα βοηθά τους βόρειους καθώς το μάρκο, το φιορίνι κλπ θα είχαν αυξημένη ισοτιμία δυσκολεύοντας τις εξαγωγές Γερμανίας, Ολλανδίας. Το κοινό χρέος πάλι βοηθά τους νότιους καθώς δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Δύσκολο ν΄αποφασίσουν μεσοπρόθεσμα στην ΕΕ κάποια δυναμική κίνηση πολύ περισσότερο που είναι κυρίαρχη η αναβλητικότητα από τη γέννηση της. Δύσκολο όμως να χωρέσουν και δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη όπως λέει ο λαός.

Θεωρώ ότι είναι καλό για κάθε συνετό-νοικοκύρη επενδυτή να έχει ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του σε καλές ξένες μετοχές (15-20%). Προσωπικά προτίμησα κυρίως Γερμανία καθώς στο μικρό σενάριο διάλυσης της ΕΕ (πιθανότητα <15% κατά τη γνώμη μου) το νεομάρκο θα ανατιμηθεί πάνω από 40% σ΄ένα μήνα με αντίστοιχη θετική επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο. Βασικές επιλογές SAP, RWE, ΒΑΥΝ

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Κάτι έχει η μεταφραση...το ordoliberalism είναι λάθος λείπει το p.
ortho Ortholiberalism κάτι λέει.

Λευτερης είπε...

Η ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης

https://www.kathimerini.gr/1077472/opinion/epikairothta/politikh/h-anagkh-epanekkinhshs-ths-eyrwphs?fbclid=IwAR2MbrColUfeH4OC3Mwnz4vqkySNXFxSFryiib0jQ1bEOz0LfKhHLfhDWi8

austin είπε...

Την Καλημέρα μου!

https://www.mikrometoxos.gr/17-amp-18-5-edo-se-thelo-kavoyra/

austin είπε...

https://www.mikrometoxos.gr/autohellas-pali-kala-me-tetoia-choli-poy-vgazoyn/

michele είπε...

Καλησπέρα σε ολους. Δεν συμφωνω με τις αποψεις του καθηγητη, αλλα ειναι ενδιαφερουσα η συνεντευξή του, στη βαση και της αποφασης του Συνταγματικου Δικαστηριου της Καρσλρούης που περιπλεκει καποια πολιτικα, νομικα και οικονομικα θεματα σε σχεση με τη δραση της ΕΚΤ.
Πιστευω οτι θα ξεπεραστει το θεμα αυτο, αλλα απο νομικη αποψη ηταν πολυ ενδιαφερον γεγονος.

michele είπε...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ordoliberalism
Εδω η εννοια του Ordoliberalism Βασιλη

michele είπε...

Σε σχεση με τον Πετροπουλο που εχω αναφορα στο χθεσινό φυλλο του Liberal Markets και που αρεσε στον Art.
Παντα σεβομουνα την εταιρεια και τη διοικηση, αλλα η αληθεια ειναι οτι..κοροιδευα λιγο την αγορα ιδιων που συχνα εκανε ο ιδιοκτητης ( 200 τμχ, 300 τμχ κλπ)
Βασικος μου σκοπος ειναι η αναδειξη καλων εταιρειων που δεν γνωριζει το ευρυ κοινο. Το κυριο αρθρο του χθεσινου φυλλου το αφιερωσα στον Καρελια, κειμενο 700+ λεξεων.
Δεν εχω κι εξαρτησεις εγω, γραφω επαγγελματικα στο δισελιδο που εχω την ευθυνη.Θελω να πω στην βαση των στοιχειων που υπαρχουν,χωρις ..παρασκηνιακα δεδομενα :)

michele είπε...

Η αληθεια ειναι και εδω μαλλον θα συμφωνησω με τον Art ειμαι επιφυλακτικος λιγο με τη συγκεκριμενη εταιρεια το τελευταιο διαστημα.Ιδωμεν.
Ολες αυτου του τυπου οι εταιρειες, θα πρεπει και να κοιταξουν λιγο την εμπορευσιμοτητα τους, το market making κλπ

SCALPER είπε...


Μιχάλη καλησπέρα.

Νομίζω πως ένα αφιέρωμα...στην αναδιοργάνωση του κλωστ/κού τομέα ...θα είχε εξαιρετικό

ενδιαφέρον.....!!!!!

Frances είπε...

Πραγματικά δηλαδή τι σύγκριση ήταν αυτή ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΟΤΟΕΛ.

Πάντως νομίζω μας έχει διαφύγει τελείως η μακροπρόθεσμη ενοικίαση mini van σε μεγάλες εταιρείες της ΟΤΟΕΛ, χώρια ότι έχει αποκλειστική αντιπροσωπεία σε πόσες μάρκες, ενώ εμπορεύεται άλλες πόσες. Πολύ κουβέντα ήδη γίνεται για κίνητρα για να αλλάξει ο στόλος, οπότε μιλάμε για άμεση ωφέλεια του κλάδου.

michele είπε...

Scalper το εχω στα υποψιν, θελει και ψαξιμο αυτο

Λευτερης είπε...

Φέντερερ: Νο 1 όλων των εποχών

Με αφορμή την αναστολή του tour, η ομάδα του Tennis Channel τα έβαλε κάτω και κατέταξε τους 10 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

Στην κορυφή της λίστας, η ομάδα του Tennis Channel, αποτελούμενη από τους Brett Haber, Tracy Austin, Jimmy Arias και Prakash Amritraj, τοποθέτησε τον Roger Federer, που την τελευταία δεκαετία είναι σταθερά πρώτος στα σημαντικότερα ρεκόρ του αθλήματος.

Συνοψίζοντας, έχουμε:

1) Roger Federer
2) Rafael Nadal
3) Rod Laver
4) Novak Djokovic
5) Pete Sampras
6) Bjorn Borg
7) Ivan Lendl
8) Jimmy Connors
9) Andre Agassi
10) Ken Rosewall

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

:) Ordoliberalism από το order και όχι από το ortho.
https://carnegieendowment.org/files/Ordoliberalism_Nov22.pdf
είναι ενδιαφέρον βιβλιαράκι για αυτούς που έχουν χρόνο.