Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

 X.A.                              






.                    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ON LINE
Μιλήσαμε με το Γιάννη Χαραλαμπίδη για τα τρέχοντα 
οικονομικά θέματα...
Από την πανδημία και την πίεση στις μεταφορές, ως τα γεωπολιτικά παιχνίδια που ανεβάζουν τις τιμές των καυσίμων και τις αυξήσεις στην αγορά, η άνοδος του πληθωρισμού σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με φόντο τα "σκληρά" νομίσματα, όπως το ευρώ, αλλά και τα εθνικά, όπως η ιδιόμορφη περίπτωση της τουρκικής λίρας που βυθίζεται σε κρίση.

24 σχόλια:

michele είπε...

Καλή χρονιά σε όλους! Μιση συνεδρίαση έμεινε, να προσέχουμε,να ειμαστε εμβολιασμένοι, να "ακουμε" την επιστήμη, να εχουμε υγεία
Τα υπόλοιπα θα έρθουν

Χρήστος είπε...

Καλημέρα φίλοι του blog,
Χρόνια Πολλά με υγεία και Ευτυχισμένος να είναι για όλους ο Καινούριος Χρόνος!

michele είπε...

ΔΕΗ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ εχουν κινητικότητα σημερα, πολλες φορές στην τελευταια συνεδριασούλα της χρονιας γινονται κατι τρέλες, θυμαμαι Οπαπ και ΓΕΚ παλιοτερα χρονια κλπ

hippy είπε...

Καλημέρα, χρόνια πολλά με υγεία και χαρές με τους δικούς μας ανθρώπους.

Θυμίζω πως σήμερα για το μαγαζί μας είναι ημιαργία, κλείνει 3:20 το μεσημέρι. Μακάρι να μας τύχει κανένα εξτραδάκι Μιχάλη μου, αλλά και να μην έρθει "ψυχή βαθειά". Στην τελική είμαστε επενδυτές και όχι παίχτες χε χε 😎

hippy είπε...

Αυτό το "επενδυτές και όχι παίχτες" ήταν εισαγωγή για να πω τη χαριτωμενιά που μου είπε φίλος χθες

"ο παίχτης έχει κάθε φορά δύο προκλήσεις...σωστό timing εισόδου-σωστό timing εξόδου. Ενώ ο επενδυτής μία...έχοντας το σωστό χαρτί να μείνει ακίνητος"

michele είπε...

Χρόνια Πολλα Ηλία! γι αυτο την ειπα "συνεδριασούλα" ειναι λειψη! Αλλα θυμήθηκα και καποια εξτραδάκια απο παλιά

Ενδιαφερον και πλάκα εχει αυτο το τελευταιο αρθρο της χρονιας του
φιλου Μάνου Χατζηδάκη ο οποιος με ...δουλευει λιγο
στο 33

απο τα https://www.liberal.gr/market/ta-50-1-pragmata-pou-mathame-kai-fetos-apo-tis-agores/420644

hippy είπε...

Πολύ καλός (ο Μάνος). Ως προς το 33 δείξτου τους six packs σου να κλάψει...εναλλακτικά ταπωσε τον σε μια παρτίδα τάβλι 🌺

michele είπε...

Με κοροιδεύει λέγοντας "ανερχόμενος". Τωρα ολα "κατέρχονται" χαχ
στο τάβλι διατηρώ τη φόρμα μου :))

Λευτερης είπε...

Εύχομαι σε όλους σας η νέα χρονιά να είναι η καλύτερή μας σε Υγεία, Οικονομία, Κοινωνία, Οικογένεια. Χρονιά καλή, τυχερή και όμορφη.
Ιδιαιτέρως στον Οικοδεσπότη μας.

Vaggelis είπε...

Καλή χρονιά σε ολους, με ΥΓΕΊΑ (ψυχική κ σωματική) ,γεμάτη καρδια , γεματη αγκαλιές κ γεμάτες τσέπες!!!

hippy είπε...

"Το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Το επιτόκιο μειώθηκε στο -0,46% από -0,43% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,98 φορές έναντι 2,07 στην προηγούμενη δημοπρασία."

Αξιολογώ την είδηση ως σημαντική. Μου ενισχύει την σκέψη ότι η εμφάνιση της "ομικρον" πιθανά να εξαναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επιμηκύνουν το πρόγραμμα ρευστότητος στις αγορές πέραν του Μαρτίου 2022. Εάν γίνει θεωρώ λογικό να επηρρεαστούν και οι μετοχικές αγορές. Συγκοινωνούντα δοχεία είναι με τις ομολογιακές άσε που πολλές μετοχές του ΧΑΑ δίνουν 4-5-7 φορές μεγαλύτερη απόδοση.


Παιδιά, η μεγαλύτερη φιλοδοξία κάθε ανθρώπου είναι ν΄αγαπήσει και ν΄αγαπηθεί. Σας το εύχομαι από ψυχής.

(και μονίμως κερδισμένοι σ΄αυτό το αγώνισμα)

mixalis mixalios είπε...

Καλή χρονιά φίλτατοι. Με υγεία που δεν είναι μια τυπική ευχή στις μέρες μας.
Ελπίζω να μας φεξει φέτος και οι εργαζόμενοι να βγάλουν τόσα λεφτά που να μην χρειάζεται να εργάζονται και οι μη εργαζόμενοι να βγάλουν τόσα που να μην ξέρουν τι να τα κάνουν.

Χρήστος είπε...

Ωραία τα λες Μιχάλη.........Καλή χρονιά με υγεία και χαρές!!

hippy είπε...

Καλησπέρα

Μια και είχα γράψει τις επιλογές για το 2021 στο θέμα ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ...ΣΗΜΑΣΙΑ έκανα και τον απολογισμό τους που είναι αρκετά ικανοποιητικός για τις δικές μου ικανότητες. Μεσοσταθμικά 33,70%. Μια χαρά αφού ο ΓΔ με 10,43% είδε την πλάτη μας.

Εννοείται πως στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο υπάρχει άλλη απόδοση καθώς α) οι μετοχές έχουν διαφορετική στάθμιση β) όλο και κάποια ξεπέτα επιχειρούμε ενδιάμεσα όπως και κάποια κερδοσκοπία στις ΑΜΚ (όσο να πεις ΠΕΙΡ και ΔΕΗ βοήθησαν αρκετά).

Θα υπενθυμίσω την ρήση του Peter Lynch από το βιβλίο του "One Up on Wall Street” πριν συνεχίσω με τις επιλογές για το 2022. "Το να πουλάς τους νικητές σου και να κρατάς τους χαμένους σου είναι σαν να κόβεις τα λουλούδια και να ποτίζεις τα ζιζάνια".

Οπότε συνεχίζω με ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ και συμπληρώνω 12αδα με ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ και ΑΡΑΙΓ.

Η φετινή χρονιά μου φαίνεται πιο δύσκολη γι αυτό και η στρατηγική Ρεχάγκελ (άμυνα). Η απουσία τραπεζικής επιλογής δεν είναι τυχαία, είναι απόρροια της άμυνας. Για μένα μόνο ξεπέτα.

Κάθε σχολιασμός επί των επιλογών ευπρόσδεκτος. Αυτός είναι κι ο ρόλος της ομάδας άλλωστε.

Μιχάλη ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία 🌺

hippy είπε...

Σύντομη αιτιολόγηση των επιλογών

ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΜΟΗ επειδή είναι πολλά τα λεφτά στην πράσινη ενέργεια. Θεωρώ τη ΔΕΗ το απόλυτο κυβερνητικό χαρτί => παίζει επίθεση (πιθανολογώ ότι με το γεμάτο ταμείο θα είναι νικήτρια στις άδειες ΑΠΕ που θα δημοπρατηθούν φέτος)...παίζει και άμυνα λόγω των μεγάλων funds που μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και την πιθανότητα εκλογών φέτος όπως κάποιοι υποστηρίζουν βλέποντας παραιτήσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία προκειμένου να μπορούν να πολιτευτούν. Πιθανολογώ επίσης σεναριολογία εισόδου στον MSCI για ΜΥΤΙΛ τον προσεχή Μάιο. Τα περιθώρια διύλισης στα ψηλά τους για την ΜΟΗ.

ΟΠΑΠ μονοπώλιο, καλό management και πολύ μεγάλο μέρισμα (περί το € 1). Εμπιστοσύνη από τους Τσέχους που σταθερά αυξάνουν το ποσοστό τους μέσω επανεπένδυσης μερίσματος.

ΑΔΜΗΕ είναι επιλογή με ορίζοντα 5ετίας για μένα. Με επενδυτικό πρόγραμμα που θα υπερ τριπλασιάσει το μέγεθος του. Το οποίο προσωρινά επηρεάζει τα οικονομικά του καθώς ήδη κάνει αποσβέσεις σε έργα που θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν το 2023-24 χωρίς να εισπράττει. Σημαντικό μέρισμα.

ΚΟΥΕΣ επειδή τον λένε Φέσσα, ξέρει να αγοράζει εταιρείες στα πρώτα βήματα και να τις πουλάει στην ωριμότητα. Πρώην πρόεδρος ΣΕΒ με διασυνδέσεις παντού. Φιλοδοξία εισόδου στον 25άρη.

ΜΠΕΛΑ και ΦΡΛΚ επειδή πιστεύω ότι η πανδημία θα ξεθυμάνει μέχρι τον Απρίλιο. Οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους δεν έχουν το εύρωστο ταμείο (περίπου 500 εκ. για την ΜΠΕΛΑ!!!) ούτε το "πρόσωπο" τους στις τράπεζες. Οι καταναλωτές θα επιστρέψουν "πεινασμένοι". Ο Βακκάκης που κατέχει μόνο το 20% της εταιρείας έχει να φοβάται και μετοχικό πόλεμο-επιθετική εξαγορά. Ξεκινούν από χαμηλά. Ειδικά ο ΦΡΛΚ με κεφαλαιοποίηση 200 εκ. όταν η θυγατρική ΑΕΕΑΠTrade Estates εκτιμήθηκε πάνω από 180 εκ.

ΟΛΠ η τουριστική κανονικότητα θα βελτιώσει σημαντικά κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα. Παρομοίως και για την ΑΡΑΙΓ που αγαπούν και στηρίζουν οι βασικοί μέτοχοι.

ΕΥΔΑΠ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σαχίνης έλυσε το γόρδιο δεσμό με το κόστος του αδιύλιστου νερού έως το 2040 επ΄ωφελεία της εταιρείας που θα πληρώνει 40% λιγότερο απ΄όσο πλήρωνε μέχρι το 2013. Έχει και ταμείο για Όσκαρ (2,91 ευρώ ανά μετοχή)


❤️🎄!!❤️🎄!!❤️🎄

hippy είπε...

Το "ξεθύμασμα" της πανδημίας το πιθανολογώ στατιστικά. Με 40,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τεστ ημερησίως (που πιθανότατα θα αυξηθούν), τα πραγματικά λογικά θα είναι πάνω από 100,000. Συνεπώς σε 60-70 μέρες θα έχουμε κολλήσει όλοι από την "όμικρον". Οι εμβολιασμένοι ελπίζω ανώδυνα. Φτάνει να μην υπάρξει άλλη μετάλλαξη.

austin είπε...

Καλη χρόνια να έχουμε! Με υγεία και χαρά. Ένα καλύτερο 2022.

manos είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία και τύχη σε όλους

elpsa είπε...

Καλή χρονιά!!! Ευτυχισμένο το 2022
Με υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους μας..

Lorac είπε...

Καλησπέρα φίλοι παίκτες και επενδυτές! Εύχομαι ολόψυχα μια καλύτερη χρονιά από την περσινή σε προσωπικό αλλά και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο! Εκτιμώ ότι φέτος θα έχουμε ένα πρώτο εξάμηνο με αρκετά σκαμπανεβάσματα λόγω εξωγενών προκλήσεων και επιδράσεων, όπως για παράδειγμα οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής, αλλά και λόγω σημαντικών αποφάσεων/δράσεων που πρέπει να υλοποιήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες. Σε επίπεδο ΕΕ αναμένω σημαντική μάχη νοτίων με βόρειους με επίκεντρο το νέο σύμφωνο σταθερότητάς και ευελπιστώ σε κάτι παραπάνω από τον "ελάχιστο κοινό παρονομαστή" που συνήθως επιλέγεται ως ευρωπαϊκή λύση.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο προσδοκώ μια σημαντική βελτίωση στο τρίγωνο "εξασθένησης covid - αύξηση ζήτησης- κανονικοποίηση προσφοράς". Επίσης, αναμένω τις θετικές επιδράσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης και τη βελτίωση του τουρισμού για τη χώρα μας. Επομένως, ψάχνω ένα χαμηλό σημείο εισόδου ή επαναγοράς σε επιλεγμένες εταιρίες κατά την πρώτη περίοδο, ακόμα και τράπεζες (για κάτι παραπάνω χρονικά από ένα βραχυπρόθεσμο trade) και στη συνέχεια επιλεκτική ενίσχυση όσο προχωράει η χρονιά σε αυτές τις εταιρίες που κάνανε την κρίση ευκαιρίa και ιδίως αυτές που αναμένεται ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

Με ενδιαφέρον η επιλογή-σκέψη Hippy για ΑΔΜΗΕ, Πολύ σωστή η παρατήρηση περί επενδυτικού προγράμματος/αποσβέσεων. Αν στα διοικητικά ήταν σε καλύτερο "πλαίσιο" και εννοώ χωρίς πολλούς-πολλούς κινέζους μέσα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση όσο προχώραγε η χρονιά, στη λογική ότι ολοκληρώνει τις επενδύσεις και πλησιάζει η ώρα των απολαβών.

Τέλος, να προσθέσω ότι φέτος -αν το παρατηρήσατε- δεν έχω κάνει καμιά αναφορά για το συνηθισμένο January Effect. Προτιμώ τις πρώτες μέρες να κρατήσω μικρό καλάθι. Διαβάζω και κάτι περίεργες δηλώσεις του Έλον του Μάσκ στο twitter και σκέφτομαι ότι πριν δούμε "πόσος" θα είναι τελικά ο παγκόσμιος φόρος στις εταιρίες τεχνολογίας που αποφάσισαν στο G-8 & G-20 το περασμένο καλοκαίρι, το "Αόρατο Χέρι" της Αγοράς θα ρίξει 2-3 προληπτικά σφαλιαρίσματα.

hippy είπε...

Καλημέρα

ονομαστική αύξηση μισθών => πληθωρισμός και αύξηση φόρου εισοδήματος.

πληθωρισμός 4,5% και μέσο επιτόκιο 10ετούς ΟΕΔ 1,5% => μείωση αγοραστικής δύναμης 3%. Εάν αυτό συνεπώς διατηρηθεί για όλη τη 10ετία στο τέλος της το κράτος θα έχει καθαρό όφελος 30% που θα έχει μειώσει το χρέος (σε πραγματική αγοραστική δύναμη) κλέβοντας ισόποσα την περιουσία του καταθέτη.

Μόνη άμυνα κατά τη γνώμη μου είτε αγορά ακινήτου* (ή μετοχές ΑΕΕΑΠ) είτε μετοχές εταιρειών που ενσωματώνουν τον πληθωρισμό στο τζίρο τους (αυξάνοντας τις τιμές προϊόντων-υπηρεσιών) και δίνουν μεγάλο μέρισμα. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν αρκετές στο ταμπλό.

* (θυμόμαστε τη ρήση των παππούδων μας "κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη"...ήταν η εποχή της δραχμής και του διψήφιου πληθωρισμού)

Christos C. είπε...

Κυριε Ηλια,

Καλημερα,

Αν επιτρέπεται τι ποσοστό του χαρτοφυλάκιού σας έχετε στις BNB και BNP;
Μ’ αυτές τις επιλογές μπορούμε να παίξουμε Αμυντικά;
Έχω ανοίξει μικρές θέσεις προ δίμηνου και στις δυο.

michele είπε...

Καλημέρα και καλη εβδομάδα σε όλους και κυρίως καλη χρονια! Υπετοχες οι τοποθετήσεις Ηλια και Lorac
Για λογους καταγραφης, ανεβαζω νεα αναρτηση με τις δικες μου εκτιμήσεις
για το 2022

Του χρόνου θα δουμε και τις δικες μου και των φίλων, πως πηγαμε!

michele είπε...

Ανέβηκε, παμε επάνω!