Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

 X.A.                              





.                    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ON LINE
XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΝΤΙΒΑΡΟ 
ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ...
Υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας  για το υψηλό κόστος ενέργειας και την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα 30ετίας, τα επενδυτικά assets υφίστανται ιδιαίτερα μεγάλες πιέσεις. Μετοχές, ομόλογα, πολύτιμα μέταλλα, εμπορεύματα κινούνται πτωτικά αντιδρώντας στο φάσμα της ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μετοχές με ιδιαίτερα καλά θεμελιώδη, χαμηλό δανεισμό και ικανοποιητικά κέρδη μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις επενδυτικές ανησυχίες. [Διαγράμματα]




55 σχόλια:

hippy είπε...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΕ γιατί δεν φτιάχνεις ένα δικό σου μπλογκ ή ένα ιστολόγιο στον capital να γράφεις ότι θες και να ξανακάνουμε τη "γνώμη" χρηματιστηριακή?

Ομοίως κύριε Vlaso.



ArTaXiA είπε...

Όταν ξαναγίνει η "Γνώμη" χρηματιστηριακή θα μας γράφεις για τον ΟΛΠ και την ΑΣΚΟ της θυγατέρας και για τα ΑΣΤΑΚ που αγοράζεις με τη ρευστότητα που έσφιξες;

Άσε ρε Χίππαρε, περισσότερη πλάκα τώρα.

Στήσε να πάρεις κανέναν ΕΛΛΑΚΤ να βγάλεις πεντακόσια τοις εκατό δεκαετισιοποιημένο και μετά έλα μας κουνηθείς ξανά πόσο ΕΠΕΝΔΥΤΑΡΑΣ ΕΙΣΑΙ.

Χαϊβάνια όλοι σας. Χάνετε και από το ΧΑΑ και από την πρωθυπουργάρα και δεν ξέρετε πως να το διαχειριστείτε!

hippy είπε...

Βρε Γιανάκη, πετάξου μέχρι το τυροπιτάδικο στη γωνία να μου πάρεις μια ζαμπονοτυρόπιτα. Πάρε και μια δικιά σου...κερνάω.

ArTaXiA είπε...

Α ρε Χίππαρε!

Έγινες ακριβώς όπως εκείνοι που κορόϊδευες.

Έχεις τον οίκτο μου!

(Σβήσε μερικά σχόλια ακόμη, κατά τα λοιπά, ΕΓΩ ΕΚΤΙΘΕΜΑΙ!)

hippy είπε...

Καλά, τσάκο ένα 10ευρο για νά΄χεις να ψωνίσεις τυπόπιτα και για αύριο.

hippy είπε...

"τυρόπιτα" ντεεε

streetboy είπε...

Ο/Η ArTaXiA είπε...
Όταν ξαναγίνει η "Γνώμη" χρηματιστηριακή θα μας γράφεις για τον ΟΛΠ και την ΑΣΚΟ της θυγατέρας και για τα ΑΣΤΑΚ που αγοράζεις με τη ρευστότητα που έσφιξες

Εσύ τι θα μας γράφεις; Για αχαστα συστηματακια και πανσέληνους;Και θα παρακαλάς μπας και βρεις κανένα πελατακο να σε κάνει διαχειριστή στα λεφτά του; Ούτε καθαρίστρια για το σπίτι δεν κάνεις ρε κακομοίρη....
ΟΥΣΤ από δω ΠΑΠΑΡΑ!!

ArTaXiA είπε...

Εσύ καραγκιόζη, ξαναπέρνα από το Α.Τ. Αλίμου, αλλά να το γράψεις μισή ώρα πριν, να προλάβω να έρθω, κι αν δεν περάσεις το βράδυ εκεί να μη με λένε ArTaXiA.

Έχε και το στυλό μαζί σου. Όλο και κάπου θα χρειαστεί να το βάλεις.

ArTaXiA είπε...

@streetboy

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το "άχαστο" συστηματάκι δεν ήταν δουλεμένο σωστά και ζητώ συγγνώμη. Τώρα τελειοποιώ ένα καλύτερο πάνω στα άρθρα του "Μονόδρομου".

Σήμερα, για παράδειγμα ανέβασε τέσσερις προτάσεις ως "αντίβαρο σε πόλεμο και πληθωρισμό". Ωραία λέξη το "αντίβαρο" Του αρέσουν αυτές οι λέξεις του ποιητή; Να θυμήσω για ακομα μια φορά την "υπέρβαση" και την "δυναμική επαναφορά"; Πουθενά στο κείμενο δεν αιτιολογήθηκε γιατί οι συγκεκριμένες επιλογές προστατεύουν από τον "πόλεμο". Αλλά δε βαριέσαι, Liberal είναι δεν είναι το Econometrica.

Οι προτάσεις ήσαν:

ΟΠΑΠ
ΕΧΑΕ
ΙΝΤΚΑ
ΓΕΒΚΑ

Κοίτα τώρα να δεις τι έγινε.

Με κλείσιμο ΓΔ στο +0,19%

Ο ΟΠΑΠ πήγε καλά +1,51%
Η ΕΧΑΕ ΕΧΑΣΕ 0,83%
Η ΙΝΤΚΑ ΕΧΑΣΕ 2,09%
ΚΑΙ Η ΓΕΒΚΑ ΕΧΑΣΕ 2,56%.

Αν τις αγόραζες και τις 4 κατά 1/4, "τα αντίβαρα στον πόλεμο και πληθωρισμό", θα είχες απώλειες 1% στο χαρτοφυλάκιο σου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ;
ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΕΙΚΤΗΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ;

Τι να σου κάνουν οι Πανσέληνοι και ο "αγοράζω χαρτιά του εικοσιπεντάρη" μπροστά σε τέτοιες επιτυχίες;

mixalis mixalios είπε...

Βρε Art μπράβο σου για την κριτική. Έχεις καταπληκτικά επιχειρήματα και τους κρίνεις όλους εκ των υστέρων. Δεν είναι και λίγο. Καμία πρόταση έχεις να κάνεις για να σε (επί) κρίνουμε κι εμείς? Ή απλά να χουμε να λέμε και να βρίζουμε υπό το "φως" της ανωνυμίας?

ArTaXiA είπε...

Κρίνω όσους με κρίνουν.

Αν δεν θέλεις να σε κρίνω, να είσαι ταπεινός, μην παριστάνεις τον ξερόλα και να έχεις ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Και με τη λέξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ εννοώ, πραγματικά, όχι τι σου λέει το κόμμα, οι φίλοι σου στο καφενείο, οι κωλοφυλλάδες και τα πληρωμένα report των χρηματιστηριακών.

Όταν βλέπεις τον πληθωρισμό να τσιμπάει στο 4% από πέρισυ το καλοκαίρι, μη μου γράφεις για "μονόδρομος οι 950 μονάδες" και τι ωραίες που είναι οι τράπεζες. Μη μου λες τι ωραία τα καταφέρνει η κυβέρνηση, όταν όλοι ξέρουμε πως ο Μητσοτάκης είναι από τους χειρότερους πρωθυπουργούς που έχουν περάσει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, χειρότερος ίσως και από τον Παπαδήμο.

Μην ψάχνεις δικαιολογίες, "ο Αλέξης", "ήρθε ο Covid", "είχαμε lockdown", "ο πόλεμος". Και άλλες οικονομίες είχαν ανάλογα, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Όταν η απόδοση του ομολόγου πέφτει κοντά στο μηδέν, μην μου έρχεσαι να πανηγυρίσεις "τι ωραία που τα κατάφερε ο Μωυσής", ενώ ουσιαστικά αγόραζε η ΕΚΤ μέσω το PEPP, γιατί έχω καλό μνημονικό και τώρα που η απόδοση πετάει ωσάν χαρταετός, θα σε ρωτήσω τι συνέβη "δεν τα καταφέρνει πλέον καλά ο Μωυσής";

Και όταν σου επισημαίνω πως λες ΒΛΑΚΕΙΕΣ, η αγορά δεν είναι για πάνω, δεν μπορείς να έρχεσαι και να με μέμφεσαι, αποκαλώντας με "μυρωδιά" γιατί μετά η αγορά σε τσακώνει, σε ξεβρακώνει και σου χώνει τη "μυρωδιά" και διάφορα άλλα στην κ@λοτρυπίδα να στρώσεις χαρακτήρα.

Οπότε, φίλε Mixalios, σε τούτη τη ρημαδοζωή, πληρώνονται όλα!

mixalis mixalios είπε...

Art κανείς δεν μπορεί να είναι κριτής των πάντων. Αλλά αν θέλει καποιος να είναι πρέπει να παίζει τίμια. Με απλά λόγια, οποιος γράφει σε ένα μέσο εκτίθεται (με την έννοια ότι κάνει προβλέψεις που πιθανα να πέσει έξω) και προφανώς θα κάνει λάθη. Αλλά εγώ που θέλω να κρίνω καταγράφω τον σχολιαστή και με την πρώτη στραβή του την λέω. Και από την άλλη εγώ είμαι safe, δεν κάνω καμιά προβλεψη/εκτίμηση και λογικά δεν πέφτω ποτέ έξω.
Στα πολιτικά δεν βγάζεις άκρη. Εσύ λες ότι ο Μητσοτάκης είναι ο χειρότερος και άλλος ότι είναι καλύτερος. Αλλος γουστάρει Σαμαρά, άλλος Γιανη κι άλλος Κουτσουμπα. Τις χοντράδες ας κόψουμε. Μαλακιες μπορούμε να λέμε.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Απο την ημέρα που εμφανίστηκε ο στουρνος ΒΛΑΣΟ-ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ με 3-4ονόματα..χαλασε το μπλογκ.
Το θεμα ειναι οτι ορισμένοι είστε ισαποστάκιδες.
Ευθύνη Μεγάλη φέρουν οι έχοντες την γόμα.
Δεν εχω κανενα πρόβλημα να ξεκινήσουν να σβήνουν και εμένα μετα απο δέκα χρόνια σχεδον παρουσίας...
Το οτι όμως αφηνουν εναν αλήτη να μας βρίζει που εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο είναι δική τους ευθύνη.
Σήμερα αυτος ο ΑΛΗΤΗΣ ο ΒΛΑΣΟ υπαινίχθηκε οτι ειμαι και Ναρκέμπορας.
Κανενας σας δεν μίλησε..
Εγω του εχω υποσχεθεί οτι θα του γαμησω και τα κουτάλια που τρώει...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

eter V.10 Μαΐου 2022 - 10:50 μ.μ.
Κουραδόμαγκες που απειλούν με Αστυνομικά Τμήματα και δεν εμφανίζονται είναι για χέσιμο από όλους μας. Χρησιμοποιώ λέξεις που καταλαβαίνουν και επαναλαμβάνω να ξεκουμπιστούν από εδώ μέσα πριν το φυσάνε και δεν κρυώνει για τα διάφορα «καλά» που πουλάνε.

hippy είπε...

Χαίρετε

Νομίζω ότι ο Μιχάλης με την επιλογή των 3/4 από τις μετοχές σκόπευε σε άμυνα και όχι σε επίθεση. Σε διακράτηση και όχι trade. Δεν γνωρίζω το beta τους, πιστεύω όμως πως θα είναι μικρότερο της μονάδας.

Οπότε όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν καθημερινά την οποιαδήποτε επιλογή, δίχως να την αφήνουν να "ωριμάσει", μόνο και μόνο για να πληγώσουν, αδικούν τον εαυτό τους. Εμείς οι υπόλοιποι δεν επηρεαζόμαστε, έχουμε σκέψη και κρίση.

hippy είπε...

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω


https://www.youtube.com/watch?v=88BaaiHPU-o

ArTaXiA είπε...

hippy είπε...

"Δεν γνωρίζω το beta τους, πιστεύω όμως πως θα είναι μικρότερο της μονάδας."

Μη χαλιέσαι, ούτε εκείνος που τις πρότεινε το γνωρίζει. Ωστόσο, το άρθρο δεν μιλάει για "αμυντικές μετοχές". Ομιλεί για μετοχές "αντίβαρο στον πληθωρισμό και τον πόλεμο". Προκύπτει αυτό από το περιεχόμενο του άρθρου;

ΟΧΙ!

Τώρα, εσύ Χίππαρε, μαθηματικός άνθρωπος και συνταξιούχος, κάθησε βγάλε ένα beta, έτσι για το "χρηματιστηριακό το blog" που κόπτεσαι.

Και αν πιστεύεις πως η ΙΝΤΚΑ έχει beta μικρότερο της μονάδος, δύο τα τινά: Είτε δεν είχες ποτέ σου ΙΝΤΚΑ, ή δεν ξέρεις τι είναι το beta.

Λιγότερο γλείψιμο, περισσότερη ουσία, κι όλα θα πάνε καλά!

mixalis mixalios είπε...

Τελικά σε αυτό το blog κάποιοι προσπαθούν μόνο να πιαστούν από κάτι που δεν ειπώθηκε πολύ σωστά ή δεν είναι ακριβώς έτσι ή θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Όχι κάνοντας εποικοδομητικη κριτική αλλά κατά βάση προσβαλοντας τον άλλον. Δεν ακούγεται πολύ έξυπνο και σίγουρο όχι δημιουργικό

hippy είπε...


"Νομίζω ότι ο Μιχάλης με την επιλογή των 3/4 από τις μετοχές σκόπευε σε άμυνα και όχι σε επίθεση".


10 χρόνια με ξέρεις βρε μπαγάσα....όταν λέω 3 στις 4 αμυντικές ποια λες να εξαιρώ? Την ΕΧΑΕ ή τον Κρεμμυδά?


Σου΄χω και κάτι από χθες. Λες

"Όταν ξαναγίνει η "Γνώμη" χρηματιστηριακή θα μας γράφεις για τον ΟΛΠ και την ΑΣΚΟ της θυγατέρας και για τα ΑΣΤΑΚ που αγοράζεις με τη ρευστότητα που έσφιξες;"

"Στήσε να πάρεις κανέναν ΕΛΛΑΚΤ να βγάλεις πεντακόσια τοις εκατό δεκαετισιοποιημένο και μετά έλα μας κουνηθείς ξανά πόσο ΕΠΕΝΔΥΤΑΡΑΣ ΕΙΣΑΙ."

α) Με ποια από τις επιλογές διαφωνείς και γιατί? Πως γίνεται να διαφωνείς και με τους "αισιόδοξους" του all in και με τους "μετρημένους" που σφίγγουν τη ρευστότητα?

β) Να σου θυμίσω ότι γνωριστήκαμε προ 10ετίας όταν έγραψες στο Capital απαξιωτικά για πελάτες σου που περιφρονούσαν το σίγουρο 3%. Σου έγραψα ότι προσωπικά καθόλου δεν το περιφρονώ και πως εκείνη την περίοδο αγόραζα ΣΕΛΜΑΝ για την ΔΠ. Μου απάντησες πως αυτήν ακριβώς εννοούσες. Άρα τι σου ξυνίζει στον Ελλάκτωρα? Για να μην θυμηθώ την περσινή σου επιλογή ΧΑΟΥΣΜΟ.

Δεν δίνω μία πια για την κριτική από τον οποιοδήποτε...ωστόσο προτιμώ την καλοπροαίρετη.

mixalis mixalios είπε...

Εγώ πάντως Ηλία αγόρασα κάποια στο 1. 682 και θέλω να αγοράσω κι άλλα για να έχει νόημα. Γιατί το 3% σε ένα σεβαστό ποσό μπορεί να σου εξασφαλίσει τις καλοκαιρινές διακοπές.

hippy είπε...

ΑΣΧΕΤΟ

Πιστεύω πως αν ψάξουμε στο μπλογκ μας (και στου Τάκαρου) θα βρεθούν πάνω από 5 αναφορές του στυλ "σφίγγουμε τη ρευστότητα", "πουλάμε μετά το Πάσχα πριν οι εταιρείες κόψουν μέρισμα (ΕΛΛΑΔΟΣ) κλπ. Ο βασικός λόγος είναι ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω πως μπορεί ν΄ανθίσουν οι αγορές σε περίοδο περιορισμού ρευστότητος από τις κεντρικές τράπεζες.

Σε τούτη τη φάση και μέχρι να ολοκληρωθεί και η περίοδος του υπερπληθωρισμού (18-24 μήνες?) έχουμε τρεις-κατά τη γνώμη μου-επιλογές.

α) προσπαθούμε να βρούμε τις μετοχές που με trade θα νικήσουμε την αγορά (η πιο δύσκολη επιλογή γιατί κολυμπάμε αντίθετα)

β) αγοράζουμε ένα ομόλογο με μεγάλη απόδοση (πχ ΔΕΗ με πάνω από 5% ίσως και 6% εάν συμπεριλάβουμε την "ρήτρα αειφορίας 0,50%).

γ) Διακρατούμε το χρήμα και κυνηγάμε τα "μικρά αλλά εύκολα" στην αγορά...πχ η ΑΜΚ των ΕΣΥΜΒ έδωσε καθαρά περίπου 4% στο σύνολο του κεφαλαίου, η ΔΠ της ΕΥΠΙΚ άλλα 3%, η ΔΠ του Ελλάκτωρα άλλα τόσα προσεχώς και ίσως δούμε το Φθινόπωρο ευκαιρία με ΑΜΚ στην ναυαρχίδα όπως έγινε πέρσι στην τενεκεδοπειραιώς (το ΤΧΣ ψάχνει ευκαιρία να απεμπλακεί). Όλα μεν μικρά, το άθροισμα τους όμως καλούτσικο.

Ωστόσο είμαστε και λίγο μετοχολάγνοι. Οπότε (σε ότι με αφορά) θεωρώ ότι ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ είναι safe επιλογές. Επίσης θεωρώ τους Κινέζους πολύ καλούς επιχειρηματίες (μετά τους Εβραίους εννοείται). Οπότε δεν έχω πρόβλημα να συνεταιριστώ μεσομακροπρόθεσμα μαζί τους (2-4 χρόνια) κι ας γράφει ότι θέλει το ταμπλό


ΥΓ οι δημόσιες προτάσεις των ΕΥΠΙΚ και ΤΡΑΣΤΟΡ εκκρεμούν περισσότερο από 3 μήνες στα γρανάζια του δυσκίνητου κράτους-κεφαλαιαγοράς. Πιθανολογώ πως θα κοντεύουν Χριστούγεννα όταν γίνει η αντίστοιχη του Ελλάκτωρα.

hippy είπε...

Επαναφορά στο ορθό


Πιθανολογώ πως θα κοντεύουν Χριστούγεννα όταν θα ολοκληρωθεί η αντίστοιχη του Ελλάκτωρα.

hippy είπε...

Οπότε μάλλον για χειμερινές διακοπές στον Άγιο Μορίκιο σε κόβω φίλε Μιχαλιό (Ελβετία).

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Peter V.10 Μαΐου 2022 - 9:49 π.μ.
Βρε παπάρα μερικοί ξενυχτήσαμε στη κλειστή για να πάρουμε το Bitcoin στα $30κ. Δες που είναι τώρα.

Τωρα ειναι...
Τωρα ειναι...
$28.500

hippy είπε...

Καλημέρα

Οπλαρχηγέ ο κύριος Vlaso έφυγε...εσύ θα συνεχίσεις να μανουριάζεις? Γιατί δεν ασχολείσαι καλύτερα με το τρίτο? (μαγαζί)

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα κύριε hippy..

hippy είπε...

Καλημέρα, καλή συνέχεια 🔆

austin είπε...

Η μεγάλη ληστεία δια χειρός Citabel και Blackrock στα crypto και μάλιστα στο 4ο μεγαλύτερο project.

Οι αγορές κλυδωνίζονται όπως λέει παραπάνω ο Hippy.

Οι πρώτες "πτωτικές διαθέσεις" σε ναύλα έρχονται από Ισπανία.

Η ζήτηση παραμένει ψηλά ακόμα, αλλά μου μοιάζει σαν κύκνειο άσμα.

Βουρ για ύφεση. Χοντρή. Νομίζω αυτό δείχνει και η εικόνα των αγορών!

Ο θεός βοηθός. Το έκτρωμα γενικώς είναι μεγάλο, τα δόντια ακόμα μεγαλύτερα

hippy είπε...

Η έγκαιρη διάγνωση είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι η σωστή αντιβίωση. Δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα της θεραπείας το μαθαίνεις εκ των υστέρων.

Σε ότι με αφορά μικρά βήματα και βλέπουμε. Ακόμη κι εκεί που υπάρχει ένδοξο παρελθόν (πχ ΕΕΕ).

austin είπε...

Hippy μέχρι χθες "γκρίνιαζα" και έκανα κάποιες κινήσεις.

Από σήμερα βλέποντας τις καφρίλες και βλέποντας ότι πιο πολύ έχουν πέσει μέσα οι συνομοσιωλόγοι παρά οι λογικοί, αρχίζω και την δράση πιο εντατικά.

Κατ εμέ, όλα θα κριθούν από δύο πράγματα
1) Θα έχουμε μικρές διακοπες ρεύματος το καλοκαίρι?
2) Πως θα πάνε οι σοδειές

hippy είπε...

1) με πρωθυπουργό τον Κυριάκο OXI...νομίζω ότι οι υπουργοί του μια χαρά ρολλάρουν (με τελευταία ανακάλυψη τον εργασιομανή-αποτελεσματικό Πλεύρη)

2) τα λιπάσματα ακρίβυναν πολύ ωστόσο δεν υπήρξαν ελλείψεις....λες ο μεγαλοδύναμος να επιτεθεί με ανάποδο καιρό στη χώρα? (συνήθως μας αγαπάει)


Αν κάνεις πολύ παρέα με το θηρίο-λένε οι σοφοί-αρχίζεις και του μοιάζεις. Πρόσεχε.

Οι αγορές κινούνται by the book. Μειώνεται η ροή χρήματος => πιέζονται οι αποτιμήσεις (ασπιρίνες τα μεγάλα μερίσματα αν ανοίξουμε το χρονικό παράθυρο). Που στην ευχή βλέπεις τις καφρίλες και που τους συνομοσιωλόγους? Όλοι κερδοσκόποι είμαστε (κι εσύ κι εγώ). Την ασφάλιση με το μέτρο την πούλησες? Οι γκουρουδιές είναι που σου χαλάνε τη διάθεση (και τη σωστή κρίση).

austin είπε...

Εμείς εδώ λογικά δεν θα έχουμε καμία έλλειψη, απλά ακρίβεια αν δεν πάνε στην μεσόγειο και όχι μόνο καλά τα πράγματα.

καλά τα πράγματα σημαίνει καιρός, αλλά σημαίνει και πόσα φυτέματα έχουν γίνει.

Το γάλα σήμερα που μιλάμε, δεν καλύπτει την ζήτηση τυριού που έρχεται (αν όλα μείνουν ίδια) αφού μικροί κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν αντέχουν τα έξοδα.

Λογικά πάλι δεν θα υπάρξει έλλειψη, αφού θα πάνε σε σκόνη γάλακτος ή κάποια άλλη ενναλακτική (βλέπε vegan trend και πως αρχίζουν οι πρώτες φωνές να λένε για την κατανάλωση κρέατος και πόσο κακή είναι).

Το θέμα στα παραπάνω είναι
1) που θα φτάσουν οι τιμές
2) Αν υπάρχουν ελλείψεις στην Αμερική και βόρεια Ευρώπη, τι ντόμινο ξεκινάει.

Όσο για το θηρίο.. Το ερώτημα είναι ποιος είναι το θηρίο αυτό στις μέρες μας και γιατί?

Ποτέ δεν συμπάθησα ας πούμε τον Trump ο κυριότερος λόγος, γιατί έκανε ένα μανιπιουλάρισμα τότε τις αγοράς με τις δηλώσεις τους και κατά δεύτερον γιατί όντως έλεγε απίστευτα γελοία πράγματα.

Μετά χριστό προφήτης, όποιος θέλει να λέγεται "λογικός" και αντικειμενικός ΣΙΓΟΥΡΑ ήταν καλύτερος από τον Μπάιντεν.

Οπότε ναι.. ποιο είναι τελικώς το θηρίο δεν ξέρω. Απλά ξέρω, ότι η πίεση στην ανθρωπότητα είναι τεράστια. Και απορώ γιατί τόση μανία να τα μαζέψουν όλα.

austin είπε...

α και by the way.. αφού πάνε by the book (καμία μομφή σε σένα, έχεις πει άλλωστε, δεν παίζεις σορτ) γιατι δεν βγήκαμε να πούμε ΣΟΡΤΤΤ να βγάλουμε και τίποτα?

hippy είπε...

Δεν είμαι παίχτης. Δεν σορτάρω. Ωστόσο προ 10ημέρου στο FB του Μιχάλη πιθανολόγησα πως θά΄ταν μικρό το ρίσκο στο σορτάρισμα του πετρελαίου ή της ΕΤΕ την ημέρα ανακοίνωσης εισόδου στον MSCI (σήμερα) εάν μπει εννοείται. Τώρα βέβαια, μετά από τόσο ξύλο, προφανώς και ΔΕΝ το συστήνω.

Δεν μου απάντησες όμως? Τα μίλια τα έδωσες ή θα τα κάνεις λεμονάδα?

Εχω την άποψη πως εάν μια εταιρεία πάρει την κάτω βόλτα 9 στις 10 φορές δεν γλυτώνει το αναπόφευκτο. Θα τα σφάξει τα καημένα τα ζωντανά (μικροεπενδυτές εν προκειμένω)

austin είπε...

Α δεν το έπιασα ότι με ρώτησες κάτι τέτοιο.

Ναι με πήρε η κάτω βόλτα εκεί. Μου άρεσε το project, μετά την ανακίονωση είπα να περιμένω, αλλά τελικά ήταν μέγα λάθος.

Αν και φαινομενικά ήταν καλη η τιμή που πήρα, τελικώς κουβά γερό. Τώρα έλεγα να περίμενα την λεμονάδα.

hippy είπε...

Μάθημα 1ο (και μοναδικό-από το μακαρίτη Τζόννυ Μαρκόπουλο)


Όταν μπαίνω σε μια μετοχή σκοπεύω στο κέρδος. Δέκα μερόνυχτα να έχω σκανάρει το χαρτί, εάν η επιλογή μου ακολουθήσει αντίθετη πορεία, σημαίνει ότι κάπου λάθεψα. Στην εταιρεία? Στο management? Στο timing? Στην τάση της αγοράς? Μικρή σημασία έχει. Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζω.

Στο πρώτο -5% ρωτάω στον καθρέφτη:

-"Πες πως δεν την είχες αγοράσει, τώρα στην τρέχουσα τιμή θα την αγόραζες?"

Εάν μου απαντήσει ΟΧΙ, την πουλάω επιτόπου. Εάν μου απαντήσει ΝΑΙ συνεχίζω να την διακρατώ. Αν όμως υποχωρήσει επιπλέον 5% την πουλώ δίχως δεύτερη σκέψη. Διότι εάν φτάσω να χάνω 50% μετά πρέπει να κερδίσω 100% για να βγω στεγνός απ΄την κερδοσκοπία.

Πρωτοάκουσα αυτή την προσέγγιση από τον μακαρίτη Τζον Μαρκόπουλο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στον Flash961 τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 90. Νέος κι εγώ, με σημαντικές ζημιές στο χαρτοφυλάκιο. Δεν με βοήθησε να τις αποσβέσω, αυτό το έκαναν αργότερα οι κατασκευαστικές με τις εγγυητικές επιστολές, το 1993. Με βοήθησε ωστόσο να διατηρήσω τα κέρδη των παχιών αγελάδων που στις αγορές κάποια στιγμή έρχονται ΠΑΝΤΑ.

Βέβαια έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα. Απαιτεί πειθαρχία. Τη σημαντικότερη και σπανιότερη αρετή σε ένα παίκτη.

austin είπε...

Πολλά like.

Το θέμα είναι ότι πέρασα σε άλλο στάδιο, περισσότερο του long term λιγότερο του παίχτη. Η εργασία μου είναι πολύ απαιτιτική, εδώ μπαίνω γράφω ξελαγράρω και συνεχίζω.

Το παίχτης δνε μου ταιριάζει. Τo long term ακόμα λιγότερα αφού την διακράτησα. χαχα

austin είπε...

https://www.ot.gr/2022/05/11/partners/financial-times/o-prostateytismos-sta-trofima-trofodotei-ton-pagkosmio-plithorismo-kai-tin-peina/

Εδώ η ανάλυση. Γιατί εδώ φωνάζω εγώ καιρό. Βάλε και κάτι δηλώσεις Gates αυτές τις μέρες.. το θεριό ποιο είναι δεν ξέρω! Όντως.. δεν ξέρω...

hippy είπε...


Καλημέρα,

δεν έχω άποψη για το θέμα, η Αμερική μου πέφτει πολύ μακριά κι εγώ μικρός για να κρίνω, επειδή όμως κάποιοι εκθειάζουν τον Τραμπ ποστάρω το συγκεκριμένο για να αυξήσουν τις γνώσεις τους. Ότι δηλτηναδή υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις.

Θα μου πεις βέβαια εδώ πολλοί μιλάνε κολακευτικά για την οικονομική πολιτική της χούντας. Άπειρη η ανοησία του πλήθους.


"η δραματική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ έχει αρχίσει, σύμφωνα με τα αμερικανικά media, να αποκαλύπτει το φιάσκο της οικονομικής πολιτικής του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» είχε ξεκινήσει ένα επικίνδυνο και αλλοπρόσαλλο δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, της Ε.Ε. και άλλων χωρών στο όνομα υποτίθεται της μείωσης των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος."

https://www.mikrometoxos.gr/se-katastasi-neyrikoy-klonismoy-vriskontai-oi-amerikanoi-analytes/

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...


Ο hippy είπε...
Θα μου πεις βέβαια εδώ πολλοί μιλάνε κολακευτικά για την οικονομική πολιτική της χούντας. Άπειρη η ανοησία του πλήθους.

Απ.
Δηλαδη τι να πει κύριε hippy το σημερινό και το χθεσινό οικονομικό κατεστημένο...που εδω που τα λεμε μια χαρά δουλίτσες έκαναν και με την χούντα..οπως την λέτε..
Τι καλά ηταν τότε και θελουμε ξανα;
Ας τα δουμε πιο απλά..
Εσας σε τι σας έβλαψε;ή τους γονείς σας;
Ερώτηση κάνω...
Και μην μου πείτε για ξερονήσια και τέτοια γιατι θα γελάσω..

hippy είπε...

"Κρείττον του λαλείν το σιγάν"

ΟΠΛΑΡΧΗΓΕ, ΔΕΝ έζησες τη χούντα, ΔΕΝ δικαιούσαι να έχεις άποψη. Και μόνο το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η πυρκαγιά που άναψαν στην Κύπρο φτάνει.


Εννοείται ότι μπορώ να πω δεκάδες. Το εαν και πόσο γελάς δείχνει την ασχετοσύνη σου στο θέμα και γενικότερα στα πολιτικά.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλά..ουτε την επανάσταση του 1821 έζησα..αλλα αποψη έχω..
Επισεις ουτε τον Χριστό είδα..αλλά τον πιστεύω..
Οπότε το άσχετος στο επιστρέφω με ολη την σημασία της λέξης.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Τωρα.. αν εσυ δεν γνωρίζεις ποτε εγιναν τα γεγονότα της Κύπρου πρόβλημά σου.
Εσυ είπαμε..τον κουλη και ξερό ψωμί..και οταν πινεις και κάνα κρασί να πετας και κανένα επαναστατικό του Άρη για ξεκάρφωμα..
Ασε μάς βρε όμορφε...

hippy είπε...

"Τωρα.. αν εσυ δεν γνωρίζεις ποτε εγιναν τα γεγονότα της Κύπρου πρόβλημά σου"


Δίδαξε με βρε Οπλαρχηγέ...εσύ που έχεις άποψη για όλα. Εμπρός, μάθε με

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Εχω άποψη..κυριε hippy..
Ούτε να σε διδάξω επιθυμώ..ουτε τίποτα..
Απλα σου απαντησα στο ίδιο ύφος που με σχολίασες ειρωνικά...
Μπορεις να γράφεις οτι θες..φτανει να μην με προκαλείς όπως πιο πανω..
Ο hippy ειπε..
Το εαν και πόσο γελάς δείχνει την ασχετοσύνη σου στο θέμα και γενικότερα στα πολιτικά.

austin είπε...

Βεβαίως φταίει ο Τραμπ. Ποιος άλλωστε να έφταιγε ο τωρινός? Όπως για το αυξημένο ρευμα που πληρώνουμε τωρα φταίει ο Συριζα και η αριστερά εν γένει. Έτσι δεν είναι/ακούστηκε στα μέσα?

Όπως για τους δασμούς έφταιγε ο τραμπ, δεν είδα να αναφέρει παρακάτω ποιος φταίει για το αέριο και το πετρέλαιο.

Δεν ακούω από αναλυτές να λένε κάπου, ε και το αλτσχαιμερ εξπρές, που χαιρετάει το κενό κανει και κατι λαθαρες...

Η ας πουμε να πει κάποιος.. ξέρετε, κάφρος ο πουτιν, αλλά τι μας φταίει ο απλός πολίτης και ο καλλιτέχνης που κόβονται ταξιδιωτικοί προορισμοί και κόβονται παραστάσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια αν ρώταγες Ρώσους δεν τον θέλανε τον πουτιν.

Σα να λέμε δλδ ότι επειδή ο Τσιπραε ψηφίστηκε και τα κανε σκατα φταίνε ΟΛΟΙ οι πολίτες. Άσε που η Αμερική εχει μπει σε πολλές περισσότερες χώρες, δεν μπλέξαμε κανεναν απλό πολίτη και καλλιτέχνη. Και πολυ καλα κάναμε.

Δυο μέτρα και δύο σταθμά. Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου παλι δικά μου.
Αφηγήματα πολλά που αλλοιώνουν τον απλό πολίτη.
Αδιαφορώ και για τον τραμπ, και για τον μπαιντεν και για το μητσοτσκη και για όποιο πανω σε καρέκλα. Λεφτα παίρνει και αυτογελοιοποιουνται με δασιτριχα στήθη.

Με νοιάζει ότι τα βάζουν με τον απλό πολίτη. Με μανια όμως... χθες ο Ρώσος, μετά ο Ευρωπαίος εξαιτίας του Ρώσου δήθεν, πιο πριν ο Ιρακινό γιατί δήθεν είχε χημικα οπλα και έπεται γενικά και συνέχεια.


hippy είπε...

Η ιστορία είναι καταγραφή γεγονότων οπλαρχηγέ. Δεν επιδέχεται προσωπικές απόψεις. Και κατέγραψε ότι το δράμα της Κύπρου προκλήθηκε από την ηλιθιότητα των χουντικών πραξικοπηματιών. Η "ειρωνεία" που αναφέρεις απαντούσε στα "ξερονήσια" που προαναφέρθηκαν. Τέλος πάντων. Δεν μ΄ενδιαφέρει να κάνω συζήτηση. Γράψε ότι θες. Δεν θα απάντήσω.

hippy είπε...

Να πιστεύει ότι μπορεί να κρίνει τα πάντα όλα στον πλανήτη ένας 35άρης με όση πληροφόρηση φτάνει στην μικρή του χώρα κρύβει πολύ αμετροέπεια austin.

austin είπε...

Ok, αν δεν μπορώ να κρίνω αν γίνεται ένα λάθος από κάποιον, νομίζω λέγεται ανοησία όχι έπαρση.

Εδώ μιλάμε ότι τα μέσα όλα έχουν πέσει πάνω πχ στον τραμπ και ΔΙΚΑΙΩΣ αφού έλεγε κάτι χαζομάρεσ, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κακό σχόλιο για το ραμολί.

Αυτό λέγεται αμετροέπεια?? anyway.. ζούμε σε δύσκολους καιρούς.. όπως είπα, χέστηκα για τους κεβερνώντες. Με νοιάζει ότι ο κόσμος κάτω δεν βγάζει άκρη, δυσκολεέυται να επικοινωνήσει κτλ κτλ.

hippy είπε...

Όταν χαρακτηρίζω τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως "αλτσχάιμερ" και "ραμολί" απαξιώνω-υποτιμώ τα εκατομμύρια των αμερικανών που τον ψήφισαν. Θεωρώ επίσης ότι ΕΓΩ έχω ορθότερη άποψη και κρίση από αυτόν, τον πρόεδρο. Η πρώτη πρόταση δείχνει, κατά τη γνώμη μου, αμετροέπεια. Η δεύτερη έπαρση.

Όταν αποκαλώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μωυσή και Κούλη απαξιώνω-υποτιμώ τα εκατομμύρια των ελλήνων που τον ψήφισαν.Θεωρώ επίσης ότι ΕΓΩ έχω ορθότερη άποψη και κρίση από αυτόν.Η πρώτη πρόταση δείχνει, κατά τη γνώμη μου, αμετροέπεια. Η δεύτερη έπαρση.

Θεωρώ ότι στο βάθος δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο αλλά μόνο θυμός. Επειδή δεν είμαι ευχαριστημένος με τις αποδόσεις μου στην αγορά. Στην εργασία (δικαίως εν μέρει, ήμουν άτυχος λόγω πανδημίας) και στο χρηματιστήριο. Αυτό όμως πιθανολογώ θα βελτιωθεί με το χρόνο εάν είμαι εργατικός (διαβάζω ιστορία της αγοράς, ισολογισμούς) και μελετώ τις αιτιολογημένες απόψεις των εμπειροτέρων.


(ο 40ρης που εφηύρε  τον όρο "αλτσχάιμερ" στο μπλογκ του κ. Τάκη χάνει 50-75% στις 7 από τις 8 επιλογές του και κάτι ψιλά στην όγδοη (ΑΒΝΒ) ...εκ του αποτελέσματος προφανώς και δεν αξίζουν οι απόψεις του...με την αλαζονεία της ηλικίας θεωρεί πως δεν φταίει αυτός (που δεν έχει στρατηγική διαχείρισης απωλειών) αλλά η πολιτική του Biden).

manos είπε...

Καλησπέρα κύριε hippy πως βλέπετε την κουες εδώ που είναι τωρα

hippy είπε...


Κλασική περίπτωση buy the rumor, sell the fact κύριε Μάνο. Δεν έχω θέση πια στην ΚΟΥΕΣ ούτε και σε καμιά άλλη του κλάδου.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο η ΕΚΤ σταματά να αγοράζει ομόλογα και ξεκινά να ανεβάζει τα επιτόκια. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο σε ένα τέτοιο περιβάλλον περιορισμού ρευστότητας κύριε Μάνο τα χρηματιστήρια να κινηθούν ανοδικά. Πιο λογικό νομίζω είναι να βλέπουμε μόνο ανοδικές φωτοβολίδες.

Οι περισσότερες από τις εταιρειες πληροφορικής, παρά τις όποιες διορθώσεις του ΧΑΑ είναι κοντά στα ψηλά τους. Φυσιολογικό καθώς περιμένουμε πολλά έργα στον κλάδο. Ωστόσο ζούμε στην Ευρώπη της υπερβολικής πολυφωνίας και του extend and pretend. Οι τυχόν καθυστερήσεις φέρνουν εκνευρισμό και ο εκνευρισμός πωλήσεις. Μ΄αυτά και μ΄αυτά δεν θα την αγόραζα. Εάν είχα θα περίμενα μια φωτοβολίδα προς τα €5,50 για να την πουλήσω.

manos είπε...

Ευχαριστώ πολύ κύριε hippy

austin είπε...

Όταν χαρακτηρίζω τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως "βαψομαλλιά" και "γελοίο" απαξιώνω-υποτιμώ τα εκατομμύρια των αμερικανών που τον ψήφισαν. Θεωρώ επίσης ότι ΕΓΩ έχω ορθότερη άποψη και κρίση από αυτόν, τον πρόεδρο. Η πρώτη πρόταση δείχνει, κατά τη γνώμη μου, αμετροέπεια. Η δεύτερη έπαρση.

Σοβαρά τώρα.. δεν καταλαβαίνεις τον συσχετισμό??

Ότι πολύ απλά ο σημερινός πλανητάρχης ΔΕΝ θα μπορούσε να είναι πλανητάρχης, αν ο προηγούμενος δεν ήταν αυτός που ήταν και έγινε ότι έγινε?

Επίσης, το να κατηγορούμε μόνο το παλιό, ενώ τώρα έχει άλλος την σκυτάλη (για αυτό και η σύγκριση με τον Τσίπρα) ήταν το point μου. Αλλά για κάποιο λόγο ήθελες να πεςι για έπαρση, όταν τις περισσότερες φορές, είτε βάζω ερωτήματα, είτε αμφισβητώ αυτά που θέλουν να μας μοιράσουν και κάποιες φορές, λέω δεν ξέρω.. απλά αναρωτιέμαι.

hippy είπε...

Άλλο βαψομαλιάς (που ισχύει), άλλο αλτσχάιμερ που δεν ισχύει. Άθελα μου πάτησα κάπου που πονάς. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να κρίνουμε ανθρώπους που αντικειμενικά είναι σημαντικότεροι από εμάς και να τους βγάλουμε β΄ποιότητος? Λέω, δεν ξέρω...απλά αναρωτιέμαι.

Η συζήτηση δεν είναι δημιουργική. Αποσύρομαι.