Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012


Χ.Α.Α.  Live    
                                                                                     
                                                                                                                                                                  
                                                     Σχόλια γιά τή συνεδρίαση online..

ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ...


Από μακριά η Ελλάδα μοιάζει με ένα καράβι σε τρικυμία που βαδίζει προς την  ξέρα- σχεδόν την αγγίζει. Καράβι ακυβέρνητο. Οι παλιοί καπετάνιοι βρίσκονται άλλοι κλειδωμένοι στο αμπάρι με τα ποντίκια, κι  άλλοι έχουν γίνει ήδη τροφή για τα σκυλόψαρα. Το πλήρωμα αλαλάζει – άλλοι βρίζουν και άλλοι κάνουν πάρτι στη φουρτούνα- και ψάχνει για νέους καπετάνιους. Ο επικρατέστερος είναι αυτός που όχι μόνο δεν θέλει να αποφύγει την ξέρα, αλλά υπόσχεται να συγκρουστεί μαζί της μια ώρα αρχύτερα.


Τι άλλο μπορεί να είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;  Πρόγραμμα ο Θεός να το κάνει, εδώ που τα λέμε. Τα προγράμματα έχουν ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, τεκμηρίωση και ρεαλισμό, βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και επιδιώκουν εφικτές λύσεις. Δεν τάζουν τον ουρανό με τα άστρα.  Εδώ έχουμε απλώς μια διακήρυξη προθέσεων. Το εύπεπτο περιτύλιγμα των πάντων, δηλαδή του τίποτα. Όταν υπόσχεσαι τον παράδεισο, το πιθανότερο είναι να φτάσεις στην κόλαση.


Αν επιχειρήσει κάποιος να αναλύσει ένα προς ένα τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ  απλώς θα χάσει την ώρα του. Περιέχονται διακηρύξεις, προθέσεις, συνθήματα και μαξιμαλισμοί που δεν έχουν συνοχή, λογική και ορθολογική βάση. Εξαντλούνται σε γενικότητες, με εμφανή πρόθεση να κολακεύσουν αυτιά. Υπόσχονται το γενικό, το αόριστο και το απλησίαστο επειδή δεν μπορούν –δεν είναι και εύκολο άλλωστε- να  αναδείξουν το ειδικό, το συγκεκριμένο, το εφικτό. Δεν φέρνει και ψήφους αυτό άλλωστε.


Συνεπώς αν έχει αξία να αξιολογήσει κανείς κάτι σε αυτό το πρόγραμμα είναι η γενική πολιτική επιλογή που αποτυπώνει. Και αυτή η επιλογή είναι εκτός τόπου και χρόνου για ένα λόγο: στηρίζεται αποκλειστικά στην καταγγελία του Μνημονίου.
Αλλά έτσι δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι φυσικά το Μνημόνιο. Είναι ότι χωρίς ανάπτυξη και πόρους, η χώρα χρεοκοπεί. Η οικονομία δεν παράγει, η διοίκηση δεν λειτουργεί, το πολιτικό σύστημα δεν εμπνέει, το κράτος καταρρέει, η διεθνής θέση κλονίζεται. Αυτό είναι το πρόβλημα και επ’ αυτού ζητούνται λύσεις. 


Το Μνημόνιο προβλήθηκε ως μια λύση. Δεν ήταν. Όχι μόνο γιατί επέβαλε θυσίες. Άλλωστε καμιά λύση δεν μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα χωρίς θυσίες- εκτός από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ίσως. Αλλά γιατί δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα επιδείνωσε τα πράγματα σε πολλούς τομείς. Άρα το Μνημόνιο είναι μια κακή λύση. 


Στο σύνολο του; Όχι. Γιατί στο Μνημόνιο περιλαμβάνονται δυο κεφάλαια που είναι περισσότερο από αναντικατάστατα. Το ένα είναι η δανειακή σύμβαση- άσχετα αν ο ΣΥΡΙΖΑ την αποσυνδέει. Χωρίς αυτά τα λεφτά η ελληνική οικονομία παύει να υπάρχει. Και το δεύτερο είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων  που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει στη χώρα από χρόνια, για να μπορεί να λειτουργήσει ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.


Άρα λοιπόν το Μνημόνιο είναι κακή λύση ως προς τα μέσα που χρησιμοποιεί για να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Και ως προς αυτά τα μέσα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν  μπορεί η αναθεώρηση των μέσων, να καταργήσει τους στόχους και να ακυρώσει την τρέχουσα  χρηματοδότηση της οικονομίας. Αν συμβεί αυτό μιλάμε απλώς για μια χώρα εκτός Ευρώπης. 


Και όμως αυτό ακριβώς υπόσχεται – αντικειμενικά - ο ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τα ξερά, όπως είναι τα αναποτελεσματικά μέτρα πολιτικής που απέλαβε το Μνημόνιο, να ρίξει στη φωτιά και τα χλωρά, όπως είναι η δανειοδότηση της χώρας και η δραστική μεταρρύθμιση των εσωτερικών λειτουργιών της.


Συνεπώς το πρόβλημα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό το έκαναν κι άλλοι και πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν και αυτούς αντιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν τους ανέθεσε κιόλας να του γράψουν το πρόγραμμα. 


Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα λίγο πριν την πρόσκρουση στην ξέρα  καταστρέφει και τα τελευταία σωσίβια. Γιατί τι άλλο είναι η θεωρία ότι το  δόγμα «ανήκουμε στη Δύση είναι παρωχημένο» και η πρόθεση αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ- πέρα από το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από την  Ευρωζώνη. Πέντε γραμμάρια μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή να ανήκουμε στο πουθενά.


Γ.ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  www.protagon,gr

28 σχόλια:

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.Συμφωνια εργασιας κλειστηκε και επεσαν και οι προκαταβολες.Ολα καλα δοξα τω Κυριω.Θα σας παρακολουθω λιγο πιο αραια φιλοι μου και θα σας γραφω.Φευγω για δουλεια.Και παλι καλη σας ημερα.

Γεράκι είπε...

Kαλημέρα στην παρέα..μπραβο Νίκο..τουλαχιστον εσυ δεν χρειαζεται να περιμένεις τις εκλογες..Καλη δουλεια..(πάνω απο ολα)!!!
Η Ασία πάνω
Nikkei 225
8,537 +155 +1.85%
Hang Seng
18,443 +184 +1.01%
Shanghai
2,423 +1 +0.04%
S&P ASX
4,100 +8 +0.20%
Sensex
16,282 +261 +1.63%
GlobalDow
1,720 +5 +0.30%

όπως κ ο Αμερικάνος ελαφρα πανω απο χτες..Ειναι η σειρά μας τωρα να κάνουμε πιθανο μια τεχνικη αντιδραση γιατι τπτ παραπανω δεν φαινεται ακομα να υπαρχει.
Καλη συνέχεια...

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα.Χαιρετιζω το deal του Νικολα.Παντα τετοια για ολους.Hawk γινεται μια αντιδραση,χρειαζοταν αμεσα τεχνικα εδω που τα λεμε,ο ογκος δεν ειναι πολυ καλος αλλα μας ενδιαφερουν οι τιμες.Πολυ καλοι και οι ξενοι γενικως

michele είπε...

Double top σχεδον και για τα spreads ,τα οποια υποχωρουν κατα 77 μον.Καλη η αντιδραση της Ισπανιας +2,02%

michele είπε...

Eξαιρετικη η κινηση του ΦΡΛΚ,επισημανθηκε την καταλληλη στιγμη..ανεβαινει κι ο ΟΠΑΠ πανω απο 4,14 εν οψει αποκοπης την Παρασκευη του μερισματος.2 μετοχες απο τον 20 αρη ΚΥΠΡ και ΕΛΠΕ οι αδυναμοι κρικοι

michele είπε...

Στις 2792 μον το spread ,υποχωρει κατα 137,2 μον.

μπαρμπαλιας είπε...

καλο μεσημερι...
δεν βλεπω συμμετοχη...που ειναι οι παιχτες;;;


Μικ θα τα πουμε...ενδιαφεροντα...

Νικολα καλη συνεχεια,γερα...

μπαρμπαλιας είπε...

Αλ. Τσίπρας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε.

αιμις τα λαιγαμαι...
τοσες φορες ,αφου εχει και το Φωτόπλο της ΔΕΗ ,κολωνα και πισωστηριγμα

Γεράκι είπε...

τι εγινε ρε παιδια? μετανάστες φύγαμε? ο mr. Clinton δήλωσε οτι η Ευρωπη εχει 30 με 50 ημέρες για φτιάξει την κατάσταση..ευθυγραμμισμένος με τον Σώρο κ αυτος..περιεργο?...Κάτι γίνεται μέσα..αλλα δεν ψαρώνουμε..εξω πολυ καλύτερα..

michele είπε...

Οι εξελιξεις προ των πυλων,αρκετα θα ξερουμε στη συνοδο κορυφης που θα γινει μετα τις εκλογες μας

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

κάτι ..

michele είπε...

τι Κωστα??

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

περισσότερο

michele είπε...

482,64 να περασουμε ,θα παμε παλι προς τα υψηλα ημερας

michele είπε...

ΟΤΕ και ΔΕΗ κινουνται σημερα ,ενδιαφερον και ο Μυτιλ στο +10% ειμαστε ηδη στο ΦΡΛΚ,αδυναμη η ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

για την ΓΕΚ θέλουμε άλλες 2 ώρες

michele είπε...

Δεν βιαζομαστε Κωστα, σημερα το παιζουν λαου λαου το παραμυθι

Γεράκι είπε...

σημερα πηγα να τα κάνω σκ... με την DBK..αλλα τελικα το έσωσα με 0 ζημια..η nbg επανέρχεται κ ειναι φυσιολογικο..καλη ημερα για long σήμερα , ασχετα εαν τωρα μαζευουν, για την ECL k QSFT στις οποιες ειμαι μεσα..(δεν εχουν ανοιξει ακομα premarket)...για να δουμε τι λεει η συνεχεια..

Γεράκι είπε...

οι επενδυτες δεν ακουν αυτα που θελουν απο τον Ντραγκι..και φυσικα πετάνε ολα τα πρωινα κερδη τους...

Γεράκι είπε...

πουλάνε λες κ ακουνε τον Αλέξη πάλι..απογοήτευση σε όλα τα τερματικα...

michele είπε...

Θελανε και μειωση επιτοκιων,αλλα δεν νομιζω οτι ηταν στο προγραμμα

Γεράκι είπε...

τα ακουνε γερα , η ECB, απο το bloom..χαχα...εδω ο κόσμος πνίγεται κ η ECB ειναι παντελως ανίκανη να πραξει αποτελεσματικα..χεχεχε

Γεράκι είπε...

ναι για πρωτη φορα ενα 30% εκτιμήσεων περίμενε μειωση αν κ επίσημα ηδη ειχαν πει οτι δεν θα υπάρχει..αυτο προεξοφλουσαν..το καλυτερο σενάριο..ωραια ατακα..."ECB IS DO-NOTHING BANK"!!!!!!!!

michele είπε...

εχουν αλλο στυλ οι Αμερικανοι Ηawk ,το ξερουμε..καποια μερα θα γινονται κι εδω αυτα..

Γεράκι είπε...

οι μέσα ομως βλέπω οτι στράβωσαν ακομα περισσότερο..

michele είπε...

Παιζει ρολο η ΕΕΕΚ σημερα για να μπορουν ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΤΙΤΚ ,ΦΟΛΙ.ΕΥΔΑΠ να ειναι απο 4%-10% πανω

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπερα και απο εμενα σε ολη την παρεα.Ο ψυχολογικος δεικτης ειναι το Α και το Ω αυτες τις μερες και εσεις βοηθατε να μην πεφτει.Οσο για τους αλλους δεικτες αστα να πανε χαχαχα.Michele κρατα γερα.ΟΤΕ μου φαινεται η εχει πολυ καλη συμπεριφορα σημερα και τεχνικα νομιζω εχει δωσει σημα.Τελος συγχαρητηρια στον νικο για την δουλεια του αλλα και στον hawk για τις αναλυσεις του.

michele είπε...

Νασαι καλα Γιαννη,μεχρι τις εκλογες θα πηγαινουμε ετσι,περπατωντας με φοβο ..Μετα θα δειξει αναλογα και με το αποτελεσμα