Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 1000$..


 Vanessa Caronnier*

 Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, η αφρικανική ήπειρος θα γνωρίσει μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4.8% φέτος, και 5.45 το 2014.

} Προκειμένου να διατηρήσουν αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, πολλά αφρικανικά κράτη θα χρειαστεί να ξεπεράσουν πολυάριθμες προκλήσεις.




Ας πάψει η απαισιοδοξία. Η αφύπνιση της Αφρικής ξεκίνησε! «Το ΑΕΠ της Αφρικής, σε πραγματικές τιμές, διπλασιάστηκε μέσα σε δώδεκα χρόνια» δήλωσε στις 27 Μαΐου ο πρόεδρος της «αφρικανικής τράπεζας ανάπτυξης» (ΑfDB), Ντόναλντ Καμπερούκα (Donald Kaberuka), κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που έχουν αναλάβει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος από τη Ρουάντα, την αναπτυξιακή πορεία υπογραμμίζει ένα εντυπωσιακό συμβολικό στοιχείο: για πρώτη φορά στην ιστορία, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αφρική ξεπέρασε τα 1,000 δολάρια. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο όταν η Αφρική έβγαινε από τη χαοτική δεκαετία 1991-2001, μια περίοδο γεμάτη εμφυλίους πολέμους σε πολυάριθμες αφρικανικές χώρες. Αλλά η σύμπτωση μιας σειράς παραγόντων -με βασικότερη τη μερική διαγραφή του χρέους, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000- αλλά και την τόνωση της ζήτησης για πρώτες ύλες, που συμπαρέσυρε τις τιμές τους, επέτρεψε στην Αφρική να ανακάμψει.

Μείωσε όμως αυτή η ανάπτυξη την φτώχεια; Ο Ντόναλντ Καμπερούκα απαντάει θετικά και τονίζει πως «η ακραία φτώχεια μειώνεται ραγδαία». Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με μια έκθεση της AfDB, στην Αφρική το προσδόκιμο επιβίωσης στη γέννηση έφτανε το 2010 τα 56 χρόνια, έναντι 52.7 το 1990. Η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε και το ποσοστό των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο αυξήθηκε.

«Έχουν αυξηθεί οι δημόσιες δαπάνες στις υποδομές, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία», όπως εξηγεί ο Ζαν-Ζοζέφ Μπουαλό (Jean-Joseph Boillot), συντάκτης, μαζί με τον Στάνισλας Ντεμπρίνσκι (Stanislas Dembinski) του βιβλίου «Κιναφρική: η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική θα πλάσουν τον αυριανό κόσμο». «Η αμφισβήτηση των δικτατοριών και η βελτίωση της διαφάνειας επέτρεψαν την καλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος». Η καλύτερη διαχείριση των δημοσίων δαπανών οδήγησε σε βελτίωση της υγείας και της παιδείας, αλλά πολλά μένει να γίνουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στην δημογραφική της αύξηση, η ήπειρος θα χρειαστεί μια σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 7% επί μια εικοσαετία προκειμένου. Προκειμένου δε να επωφεληθεί από την ανάπτυξη μια μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, χρειάζεται «σαφής βελτίωση» των αστικών υποδομών κι εκείνων των μεταφορών, όπως ανέφεραν πολλοί ιθύνοντες στη γενική συνέλευση της AfDB που φιλοξενήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου από τις 27 ως τις 31 Μαΐου, με θέμα, ακριβώς τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που χρειάζεται η Αφρική.

Μια από τις βασικότερες επιπτώσεις της ανάπτυξης είναι η αστικοποίηση. Οι κάτοικοι της υπαίθρου συρρέουν στις πόλεις, όπου η πρόσβαση στην απασχόληση και τις υπηρεσίες είναι πολύ καλύτερη. Αν και η Αφρική προς το παρόν εξακολουθεί να είναι μια από τις λιγότερο αστικοποιημένες περιοχές του κόσμου, ως το 2030, και στην Αφρική η πλειοψηφία θα ζει σε πόλεις. Προκειμένου να τιθασευτεί αυτή η εξέλιξη, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις από σήμερα, αλλιώς οι άθλιες παραγκουπόλεις θα πολλαπλασιαστούν. Λείπουν επίσης οδικοί άξονες και σιδηροδρομικές γραμμές: γενικά οι υποδομές στον τομέα των μεταφορών πολύ απέχουν από το να μπορούν να χαρακτηριστούν τέλειες. «Πράγμα που εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών», όπως υπογραμμίζει ο Ιβ Μπουντό (Yves Boudot), διευθυντής του αφρικανικού τομέα της «αφρικανικής υπηρεσίας ανάπτυξης» (AFD).

Η κακή ποιότητα του οδικού δικτύου ζημιώνει κυρίως την ομαλή διακίνηση της αγροτικής παραγωγής. Στην πορεία τους προς τα αστικά κέντρα, τα τρόφιμα καταστρέφονται και σαπίζουν. «Πρόκειται για απώλειες που πλήττουν ευθέως τον πλούτο της χώρας», επισημαίνει. Αλλά το ζήτημα είναι πώς θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

Αν και η οικονομική κατάσταση της Αφρικής βελτιώνεται, θα ήταν λάθος να την παραλληλίζαμε με εκείνη άλλων ανθηρών οικονομιών, όπως της Κίνας. «Μπορούμε να μιλάμε για αφύπνιση της Αφρικής, αλλά όχι ακόμα για βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη που θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από την φτώχεια», υπογραμμίζει ο Ζαν-Ζοζέφ Μπουαλό. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη μετάβαση, από την αφύπνιση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων που συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή διαδικασία, η βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές, να εξασφαλίζεται στην Αφρική η προστιθέμενη αξία που μετατρέπει τις πρώτες ύλες σε βιομηχανικά προϊόντα και αγαθά, ώστε αυτά να μην εισάγονται... Η Αφρική έχει ακόμα πολύ δρόμο εμπρός της.
Η Vanessa Carronnier είναι δημοσιογράφος
www.ppol.gr

19 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

http://youtu.be/zKv9YR0u3rU

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα Γιαννακι
η ωραιοτερη πατριδα ναι
αλλα δεν μπορουν να την απολαυσουν
οι ελληνες οπως την καταντησαν οι ιδιοι...

Unknown είπε...

No deal ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ και η ΕΡΤ ήταν απλά το πρόσχημα....


Να είναι καλά ο Κόκκαλης που ορισμένοι πίνουν ακόμα νερό στο όνομα του....

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Χρήστο από χθες υπήρχαν δημοσιεύματα
για τον ΟΠΑΠ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1106976/poioi-theloyn-neo-fiasko-ston-opap.html

Καλό ΣΚ σε όλους.

Unknown είπε...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ τα έχω πει για ΟΠΑΠ εδώ και κανα μήνα....Και για ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ.


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ το εχω γράψει αρκετές φορές..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλό μεσημέρι
Είχε τσίπουρα χτες και θέλει τον χρόνο του το πράγμα...

1) No deal ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ;;; Μα πως είναι δυνατόν, αφού όλα πάνε καλά;;;
2) Α. Σαμαράς: " Η εντολή που έχουμε είναι να τ' αλλάξουμε όλα". Εντολή ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ;;;
3) Δημοσκοπήσεις. Περίπου τα 2/3 των πολιτών βλέπουν αρνητικά το κλείσιμο της ΕΡΤ και θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας...
Ας κάνουν ένα γενναίο βήμα. Πόσοι χρειάζονται στην ΕΡΤ; Ας πούμε 700 άτομα. Να ανοίξει και να προσληφθούν σε όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται για να λειτουργήσει αυτοί οι 700 με τις μικρότερες αμοιβές. Ξεκινώντας από κάτω δηλαδή στο μισθολόγιο. Έτσι κι αλλιώς αυτοί δούλευαν. Αλλά τότε που θα πάνε τα διορισμένα από τους ίδιους εκατοντάδες ή χιλιάδες "στελέχη" με τις τεράστιες αμοιβές;;; Πρόβλημα. Πρόβλημα για μένα βέβαια και όσα άκουσα από μερικούς στο ραδιόφωνο, που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα και μιλάνε με κλισέ και "αγωνιστική" ορολογία περασμένων δεκαετιών.
4) Ανησυχίες παντού, πολλές ανησυχίες.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=240796&catID=11
Κάποιος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, το κατάλαβε ή όχι; Εκτός και αν ο ίδιος "διαβλέπει" το αδιέξοδο και θέλει τώρα να κάνει μια "ηρωική" έξοδο. Για την ώρα κάνει ακόμα "πύρινες" ομιλίες στο κομματικό του ακροατήριο. Αλίμονο σε μας βέβαια, αλλά ποιος απ' αυτούς μας χέζει εμάς;;;
5) ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 1000$..
Για να δούμε, θα βελτιωθεί πραγματικά η ζωή των ανθρώπων ή θα ευημερούν ξανά οι αριθμοί ως συνήθως;
Κι εμείς είχαμε "ραγδαία" ανάπτυξη, την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τα προηγούμενα χρόνια (όταν κόμπαζε ο ελιάρης) και τώρα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς Γιάννη και κατά πόσο ειρωνεύεσαι, γιατί μερικές φορές δεν γίνεσαι κατανοητός και σε τελευταία ανάλυση δεν με ενδιαφέρει.
Θα πω μόνο ότι έχουμε χάσει το μέτρο και την ανθρωπιά, ακόμα κι εδώ μέσα και τέλος.

μπαρμπαλιας είπε...

αυτη η εμετικη εκμεταλευση για την ερτ δεν εχει προηγουμενο..
θα κατανοουσα δυναμικες,δυναμικοτατες,μαζικες διαμαρτυριες για τους μισθους ,συνταξεις,τον κατωτατο μισθο,
την εξαφανιση των εργασιακων δικαιωματων,για το συστημα υγειας που διαλυθηκε ...
καλα που ηταν για ολα αυτα ο κοσμος...
οι ανεργοι,οι μη εχοντες...
λιγο περιεργα μου φαινονται
δεν ζω στην απατη της αθηνας
αλλα ζω στην κοινωνια...
δεν θα φωναξω για τους δημοσιογραφους και λοιπους αεριτζηδες χρυσοπληρωμενους..
δεν θα φωναξω για την ερτ1 που δεν κατανοω την υπαρξη της..
για την ερτ2 που οι δημοσιογραφοι της ηταν αβανταδοροι της τροικας και των κυβερνητικων επιλογων-
και με τα βασιλικα ταξιδια ακολουθιας των εκαστοτε κρατουντων.
τρομοκρατια και πλυση εγκεφαλου
προσεφεραν και για δαυτο οι υψηλες αποδοχες,περαν καθε λογικης
Στρατουλι λοιπον προχωρα ...
πεδιον δοξης λαμπρον

μπαρμπαλιας είπε...

Saturday, 15 June 2013
Sunday’s MotoGP™ race at the Gran Premi Aperol de Catalunya will commence with Repsol Honda’s Dani Pedrosa on pole following an exciting qualifying session on Saturday afternoon. Also on the front row for what promises to be a superb race are Cal Crutchlow and Jorge Lorenzo.

μπαρμπαλιας είπε...

Παπανδρέου: Αποφάσισα για το Μνημόνιο σε 10 λεπτά
Η απόφαση για το μνημόνιο ελήφθη μέσα σε 10 λεπτά υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο TED. Συνέκρινε τις αγορές με τη χούντα. Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Οι προτάσεις του για την ΕΕ.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1107405/papandreoy-apofasisa-gia-to-mnhmonio-se-10-lepta.html

ακομη ομιλει...και λεει παπαρες

Unknown είπε...

Ρε Πάνο τι σε εχει πιάσει????

Πολύ ευθικτος έχεις γίνει....

Δεν μπορώ να πιστεψω ότι αναμασάς όσα γράφουν τα διάφορα blog και δημοσκόποι οι οποίοι δουλεύουν για κάποιο σκοπό και πάντως ΟΧΙ για την δική μας σωστή πληροφόρηση.

Οσο για την VPRC που εκανε την πρωτη δημοσκοπηση για το site του ΤΡΕΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Κούλογλου...ε δεν έχει πέσει και ποτε μεσα....Ακόμα θυμαμαι τις 5 μοναδες μπροστά που έδινε στον Τσίπρα στις περασμενες εκλογές και που μέχρι και λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης τους έβγαζαν Κυβέρνηση...

Αρκετά πια με την γενιά του Πολυτεχνείου που ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ δεν έχει ποσφέρει στον τόπο πέραν εκείνης της νύχτας.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ετοιμαζόμουν να γράψω ότι συμφωνώ στα πιο πολλά με τον Ηλία αλλά διαβάζοντας και τα υπόλοιπα σχόλια...
Χρήστο δεν με έχει πιάσει τίποτα.
Άλλο όμως να διαβάζεις δεξιά αριστερά και να βάζεις μόνο τίτλους και άλλο το αναμάσημα. Τα σχόλια ήταν δικά μου. Αν δεν σου αρέσουν άλλο καπέλο. Κι εσύ όμως από κάπου δεν ενημερώνεσαι; Κρατάς ότι θέλεις και πετάς τα υπόλοιπα.
Αρχικά δεν είναι μία μόνο δημοσκόπηση, ήταν και αυτή της Κάπα Research για το ΒΗΜΑ, αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη. Όλες για πέταμα λοιπόν αλλά όχι να τις επικαλούμαστε όταν μας βολεύουν...
Ανήκω στην καταραμένη αυτή γενιά ηλικιακά. Ένα μέρος της (βάλε εσύ το ποσοστό) κατέστρεψε την χώρα ΟΚ. Οι υπόλοιποι; Όλοι στον Καιάδα; Ξέρω τι θα μου απαντήσεις πάλι. Αυτοί ψήφιζαν. ΟΚ ξανά.
Αλλά θέλω μια απάντηση και στο παρακάτω. Αυτοί που μας κυβερνάνε τώρα σε ποια γενιά ανήκουν; Ή μήπως έτυχε απλά να ανήκουν στην ίδια γενιά και κατέβηκαν καθαροί και αμόλυντοι από τον Άρη;

Unknown είπε...

Χρυσέ μου Πανο όταν θα καταλάβεις οτι μέχρι και πριν 2 χρονια (προ μνημονίου) την χώρα την κυβερνουσαν Λαμπράκηδες, Μπομπολαίοι, Κοκκαλιδες, Βαρδινογιανναίοι και Ψυχάριδες ίσως καταλάβεις και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση.

Προσωπικά δεν ενημερωνόμουν ποτέ μα ποτέ από Ελληνικά δημοσιογραφικά όργανα. Η σοβαρή ενημέρωση που αναζητούσα προερχόταν απο πηγές πέραν των δημοσιογράφων και των πολιτικάντιδων.

Μην μπαίνεις λοιπόν και εσύ στο τριπάκι του ανοικτου πολέμου των Βαρώνων.

Και έγραψα κάτι:ΝΕΟ ΑΙΜΑ. Επιστήμονες και καταξιωμένοι επιχειρηματίες μακριά από τις διαπλοκές. Και υπάρχουν αρκετοί απο δαυτους.

Μόνο μη δω κανα τυπάκο σαν τον ΒΑρουφάκη. ΑΜΟΛΥΝΤΟΙ ΝΕΟΙ κυριοι. Αυτό είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

profit είπε...

Ακομα τρωνε τις σαρκες μας οσους ανεφερες πιο πανω αλλα παρεα με τους τροικανους.
Μας εχουν ξεπατωσει και εμεις καθομαστε στους καναπεδες μας και κλαιμε την μοιρα μας.
Κυριοι δεν αλλαζουμε ειναι στο αιμα μας η διαπλοκη το ρουσφετη σκεφτομαστε συνεχεια την πουστια και τπτ αλλο.
Καλησπερα σε ολους

Unknown είπε...

http://www.madatoforos.com/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%BB%CE%AD%CE%B2%CE%B1/

rikste mia matia se auto paidia kai peite gnwmes

μπαρμπαλιας είπε...

ζωντανα στο εχτρα 3
παρουσιαζει το ΦΕΚ για το κλεισιμο της ΕΡΤ ΑΕ...
υπογραφες
ΓΑΠαρος
ΒΕΝΙ
και ολη η λεβεντουρια με προσυπογαφοντα τον ΠΑΠουλια...
τον Αυγ του 2011...
και Λομπέ μεσα κλπ κλπ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Γιώργο και gas can και μπάρμπα

Χρήστο δηλαδή τώρα δεν την κυβερνάνε, όπως λέει και ο Γιώργος;
Τέλος πάντων, δεν θα το μακρύνω, αλλά απάντηση για Σαμαρά αν είναι γενιά του Πολυτεχνείου δεν πήρα. Προφανώς βέβαια είμαστε σε διαφορετική "δασμολογική" κλάση που λέγαμε παλιά. Εγώ από την πλευρά ενός απλού εργαζόμενου και νυν συν/χου δεν είχα ποτέ πάρε - δώσε με καμιά ελίτ. Και δεν με ενδιέφερε. Έναν υφυπουργό οικονομικών συμμαθητή είχα μόνο πριν από χρόνια και δεν πήγα ποτέ ούτε καν να του πω μια καλημέρα. Συναντηθήκαμε πριν δύο χρόνια στο reunion για τα 40 χρόνια από την αποφοίτηση και δώσαμε ραντεβού ξανά μετά από τρία χρόνια. Να δούμε ποιος θα μπορεί να (ξανα)πάει το καλοκαίρι του 2014 εκεί, τόσο καλά τα βλέπω τα πράγματα.
Οι υπόλοιποι καλά να περνάτε.

gas can ο 87χρονος καθηγητής τα λέει εδώ και χρόνια αυτά. Αυτό για το 2ο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο το άκουσα από τον ίδιο πριν από ένα μήνα στο ραδιόφωνο του Χ#Νικολάου αλλά είναι βλέπεις ελληνικό μέσο ενημέρωσης και μάλλον δεν "πιάνεται". Τώρα για το πως θα "αξιοποιηθεί" το κοίτασμα δεν έχω πολλές αμφιβολίες, είμαστε πολύ μικροί και λίγοι για να μας αφήσουν να το εκμεταλλευτούμε για το καλό του τόπου. Και δεν έχουμε και ηγεσία...

Μπάρμπα μου προφανώς τον Ν. 4002 του 2011 εννοείς. Αν δεν κάνω λάθος.

ΠΑΝΟΣ είπε...


Δεν το πρόλαβα δυστυχώς το επίμαχο σημείο.
ΠΟΛΥ νερό στο κρασί του ο Ντινόπουλος πάντως

Unknown είπε...

Πάνο ούτε για κλάσιμο δεν τον εχω τον Σαμαρα οπως και κανέναν απο αυτούς..

Αν χαρακτήριζα τον εαυτό μου πολιτικά (καθώς εγώ δεν φοβαμαι να εκφράσω την πολιτική μου θεση και ιδεολογια) ανήκω στην δεξιά του Αβέρωφ.

Καλό βράδι.