Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ...


Στη Δανία που μένω, για να πάρεις ανεργία όταν μείνεις άνεργος, θα πρέπει πρώτα να έχεις πληρώσει συνδρομή ανεργίας τουλάχιστον για 1,5 χρόνο. Αν θέλεις. Αν δε θέλεις δεν παίρνεις τίποτα. 200 ευρώ το 3μηνο λοιπόν μου έρχεται το μπιλιετάκι. Μπορεί και να μην υπάρξω άνεργος άλλα να πληρώνω. Μπορεί όμως και να είμαι άνεργος για 2 χρόνια (maximum). Λειτουργεί σαν μη υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου.

Η Δανία όμως θεωρείται σοσιαλιστική χώρα (care taker). Η διαφορά είναι ότι επικρατούν οι αριθμοί σε ΚΑΘΕ φάσμα της κοινωνικής και πόσο μάλλον της οικονομικής πολιτικής. Απόλυση δημοσίου υπαλλήλου στη Δανία γίνεται σε 5 λεπτάκια. Αξιολόγηση συνέχεια. Καταγραφή έργου και μετρητές απόδοσης. (Η κοπέλα μου δουλεύει στο Δημόσιο)

Πληροφορική ακόμα και στο γυμναστήριο. Θέλεις να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα χορού στις 18.00? Αίτηση από το κινητό σου μέχρι τις 17.30 το αργότερο και αν τελικά δεν έρθεις σου τραβάει και 7 ευρώ από την κάρτα σου και άμα σ' αρέσει. Αυτά που βλέπουμε όλοι και λέμε να οι πολιτισμένοι, είναι επειδή βάλανε κάτω τους αριθμούς και φτιάξανε κανόνες. Στα πάντα και παντού. Χωρίς συναισθήματα, ιδεολογίες του καφενείου και ωραία λόγια. Δεν έβγαλες τα σκουπίδια σου από την αυλή σου στις 11.00 το πρωί της Τρίτης μπροστά στο δρόμο? Δε θα στα μαζέψει κανείς μέχρι την άλλη Τρίτη. Θα φας εσύ τη βρώμα στην αυλή σου μια βδομάδα και θα αναγκαστείς να παράγεις λιγότερα σκουπίδια για να τα χωρέσει ο κάδος. Δεν κλείνει το καπάκι? Δε σου τα μαζεύει ούτε τότε. Θέλεις δεύτερο κάδο? Μόνο από το δήμο και 90 ευρώ καπάρο με το λογαριασμό του νερού. Αποτέλεσμα? Οι πιο ικανοποιημένοι πολίτες στον κόσμο.

Το ερώτημα είναι: Αντέχει ο Ελληνάρας ο χαλαρός ο αγωνιστής να φάει τόσο ξύλο λογικής και 100 κανόνες στη μούρη? Αντέχει ο άνθρωπος που τον είχε η μάνα του βασιλιά 40 χρόνια να αναλάβει 500 κοινωνικές ευθύνες? Θα αναγκαστεί νομίζω κάποια στιγμή, όταν θα ανοίγει την πόρτα του και θα κολυμπάει στις μπανανόφλουδες.

Με ήρεμο τρόπο μιλάω και απλά προσπαθώ να αποδαιμονοποιήσω τις τεχνοκρατικές πρακτικές. Όταν αποφασίζουν αλγόριθμοι όλοι βγαίνουν ισάξια κερδισμένοι. Όταν αποφασίζουν τα αδερφοξάδερφα ξέρουμε όλοι τι έχουμε.

Πληροφοριακά και με την ευκαιρία, οι πολυκατοικίες εδώ έχουν χώρο στο υπόγειο ή στην αυλή τους που βρίσκονται οι κάδοι. Ο δήμος έχει κλειδί και ανοίγει να τους αδειάσει. Αν ο γείτονας σε πιάσει να ρίχνεις π.χ γυαλί σε κάδο χαρτιού, σε αναφέρει στο διαχειριστή και σου έρχεται πρόστιμο περίπου 500 κορώνες (70 ευρώ) ανάλογα τα συμβόλαια της διαχείρισης. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί πολλοί Έλληνες για κάποιο λόγο, νομίζουν ότι στο Εξωτερικό οι δήμοι και το κράτος χαϊδεύουν τους πολίτες και τους καθαρίζουν τα σπασμένα. Όλα κινούνται με βάση τη συμμόρφωση και την τιμωρία.
Τα πρώτα χρόνια νόμιζα ότι ζούσα σε δικτατορία. Αποδείχθηκε ότι τελικά όλα αυτά τα χρόνια ζούσα τη δικτατορία των ανεύθυνων στην Ελλάδα και όχι των υπεύθυνων στη Δανία.

Αλιευμένο σχόλιο από φόρουμ του 
Theodore Michalas

Dimitris Aslanidis

18 σχόλια:

Θανασης Κ είπε...

Καλημερα στην παρεα...
Ωραια τα λεει ο κυριος εκ Δανιας αλλα νομιζω ειναι η μιση αληθεια...
Η αλλη μιση βρισκεται νομιζω στις αμαρτιες που κουβαλα καθε κρατος απο το παρελθον...
Δεν μπορεις μεσα σε πχ μερικα χρονια να διαγραψεις πολεμους, δικτατοριες, εμφυλιους , επιθετικους γειτονες , μετριους εως κακους πολιτικους... θελει μεταμοσχευση μυαλων για αλλαξει η νοοτροπια στην χωρα μεσα σε λιγα χρονια...

Μαύρος Κύκνος είπε...

«έχω απαιτήσει από τον πατέρα μου, που είναι και ο βασικός μέτοχος, να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης με όρους που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη ημέρα και με είσοδο νέου επενδυτή, ακόμα και αν αυτό είναι επιζήμιο για τα μετοχικά του δικαιώματα».

Είναι βέβαιο ότι δεν τρέχει κάτι στις σχέσεις τους. Λένε αυτά που οι δικηγόροι τους έχουν μαθητευσει ώστε ολόκληρη ευθύνη να πέσει στον 76χρονο ο οποίος και λόγο ηλικίας δύσκολα θα καταλήξει στη φυλακή. Πάντως εχει ενδιαφέρον το τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης που ποσταρα. Πάμε για τρελό dilution αλλά ίσως υπάρχει μια πιθανότητα επιστροφής του τίτλου στο ταμπλό. Σε αναμονή φυσικά της οριστικής έκθεσης της κατεξοχην υπεύθυνης για αυτή ΕΥ.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Η σχέση σας με τη Fosun έδειξε να διαρρηγνύεται. Ποιον/ποιους θεωρείτε πλέον ως συμμάχους σας;

Εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω εκ μέρους της Fosun. Εκπρόσωπος της Fosun είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας όπως γνωρίζετε. Όποιους θέλουν να συμβάλουν τους θεωρούμε συμμάχους.

Τι έχετε να πείτε στους μετόχους και δη τους μικρούς όπως και τους ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν εσάς και τις οικονομικές καταστάσεις και επένδυσαν τις οικονομίες τους στη Folli Follie;

Αρχικά στόχος μου είναι να ικανοποιήσω όλους τους stakeholders, μικρούς και μεγάλους μετόχους, αλλά και ομολογιούχους. Γνωρίζω ότι ο βασικός μέτοχος, παρότι έχει υποστεί τις βαρύτερες απώλειες λόγω της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία περιήλθε ο όμιλος, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Τιμώ όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους στην Folli Follie. Έχω απαιτήσει από τον πατέρα μου, που είναι και ο βασικός μέτοχος, να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης με όρους που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη μέρα με είσοδο νέου επενδυτή, ακόμα κι αν αυτό είναι επιζήμιο για τα μετοχικά του δικαιώματα.

michele είπε...

Europe Elects

FYR of Macedonia:

EU/NATO and Name Change Referendum

Turnout

9 am: 2.6%
11 am: 8.1%
1 pm: 15.9%
3 pm: 22.8%
5 pm: 28.8%
6.30 pm: 34.6%

Turnout needs to be 50%+ for the referendum to be valid. Right-wing opposition boycotts referendum.

#Macedonia #референдум2018

austin είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Άρα έχουμε άπλετο χρόνο για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφού δεν χρειάζονται άμεσες κινήσεις και "κατηγορίες". Από την άλλη όμως, αφού δεν υπήρξε λύση, ο χρήσιμος ηλίθιος δεν είναι και τόσο χρήσιμος.

Αν βέβαια, θέλουν να περάσει σώνει και ντε η συμφωνία αυτή και να κάνουν τα πάντα οι ξένοι "προς όφελος των σκοπίων" μπορεί και να το κρατήσουν μέχρι τέλους γιατί είανι σημαντικό για αυτούς να λυθεί το θέμα...

Αν πάντως ισχύσει το δεύτερο, το ΧΑΑ πάλι αμφίβολο θα είναι με την πιθανότητα να έχουμε ακόμα 1 χρόνο με τον καραγκιόζη.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ο Τσιπρας μόλις κέρδισε και άλλο χρόνο καθώς μπορεί να αντικρουσει ότι η συμφωνία είναι κακή για την Ελλάδα λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Σκόπιανοι δεν την ψήφισαν άρα την θεωρούν κακία για αυτούς.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ο Ζαεφ δεν βλέπω πως θα αποφύγει τις εκλογές.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ναι βρε μοδα αλλα πως θα ανταλαξει τις συνταξεις με το Σκοπιανο;...

Μαύρος Κύκνος είπε...

Όπλαρχηγε ο Τσιπρας τις κέρδισε αφού έκανε ακριβώς αυτό που το ζήτησε Δύση.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Αντε βρε Όπλαρχηγε μου. Καλό μήνα από αύριο Οκτώβριος γαρ....

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Τις κερδισε;που το ειδες;

Μαύρος Κύκνος είπε...

Θες να χάσεις κσι άλλο στοίχημα? Εγώ εν έχω πρόβλημα. Σε πάω άλλο ένα μπουκαλακι...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Γιατι το κερδισες;

Μαύρος Κύκνος είπε...

Εσύ πάντως το έχασες.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Μην βιαζεσαι.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Τι μην βιάζομαι. Σεπτέμβριος πάει το αυτό και ο Οκτώβριος μιας και αν αύριο προκυρηξει εκλογές αυτές θα γίνουν σε 1 μήνα δηλαδή Νοέμβριο. Δηλαδή εκτός 2μηνου που είχε εσύ υπολογίσει...

michele είπε...

Το αρθρο 2 της συμφωνιας των Πρεσπών αναφερει οτι η πρεπει να εχει επικυρωθει μεχρι τελους του 2018.

Οποτε ο Ζαεφ θα παει για συνταγματική αναθεωρηση που απαιτει τα 2/3 των ψηφων. Με τοσο μικρη συμμετοχη του λαου που σιγουρα θα επηρεασει τα κομματα, αυτο καθισταται δυσκολο αλλα οχι τελειως αδυνατον.

Αν περασει επομενως η συνταγματικη αναθεωρηση θα πρεπει να ερθει και στην εδω βουλη. Βεβαια σ αυτο το σεναριο ισως ο Τσιπρας σκεφτει να
αφησει την "καυτη πατατα " για τους επόμενους.

Απο την αλλη, το οτι κερδισε χρονο ο Τσιπρας δεν νομιζω οτι εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον, καθως τωρα "καποιοι" δεν τον χρειαζονται αγου επαιξε το ρολο του χρήσιμου ηλίθιου και ισως του πανε κοντρα στην "πιθανη" συναλλαγη με το θεμα των συντάξεων.



Θανασης Κ είπε...

...τα πραγματα εχουν μπλεχτει αρκετα πλεον...και για τους μεν, οσο και για τους δε...