Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΜAΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ: ΛΙΜΑΝΙΑ...

Ο κορωνοϊός απο-ηθικοποίησε το χρέος. Ο δανεισμός δεν θεωρείται πια μόνο το καταφύγιο των απατεώνων που πείραζαν τα στατιστικά τους για να ζουν με δανεικά. Η πανδημία τούς χτύπησε όλους, καλούς και κακούς, πλούσιους και φτωχούς, σώφρονες και σπάταλους.

Το συμμετρικό πλήγμα συνετέλεσε σε μια ριζική αλλαγή της γερμανικής νοοτροπίας – μια θραύση των παλιών στερεοτύπων που στοίχειωναν την προοπτική του κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Η Ελλάδα δεν είχε υπέρ της μόνο αυτήν την απο-ηθικοποίηση. Είχε χτίσει –θου, Κύριε!– και ηθικό πλεονέκτημα και μάλιστα διπλό.

Είχε υπέρ της τις νωπές εικόνες από την υπεράσπιση του Εβρου ως ευρωπαϊκού συνόρου – εικόνες σφραγισμένες από την παρουσία της Φον ντερ Λάιεν και τις υπόλοιπες κεφαλές των ευρωπαϊκών θεσμών επί τόπου. Εχτισε επιπλέον κεφάλαιο αξιοπιστίας διά της υποδειγματικής αναχαίτισης της πανδημίας.

Αυτά τα κεκτημένα βοήθησαν, αλλά δεν οδήγησαν αυτομάτως στο γενναίο μερίδιο που προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν. Χρειάστηκαν επιδέξιοι κομιστές των ελληνικών πλεονεκτημάτων. Η εκπλήρωση αυτού του ρόλου στη δεύτερη συνεχόμενη κρίση μετά τα σύνορα, δικαιώνει οριστικά την απόφαση του Μητσοτάκη να δοκιμάσει πέρυσι τις αντοχές της νεοδημοκρατικής φεουδαρχίας για να επιλέξει για την Επιτροπή τον Μαργαρίτη Σχοινά – τον «ευρωκράτη», που από κάποιους χλευαζόταν τότε ως «σχεδόν φιλέλληνας».

Η Ελλάδα είχε υπέρ της και το παρελθόν. Στην προηγούμενη κρίση είχε λειτουργήσει ως δοκιμαστικός σωλήνας. Το πανευρωπαϊκής εμβέλειας δίδαγμα από το πείραμα ήταν ότι η δογματική εμμονή στη λιτότητα καταλήγει να κοστίζει περισσότερο. Το σπιράλ της ελληνικής ύφεσης είχε ήδη, πριν από τον κορωνοϊό, αρχίσει να αποδομεί το δόγμα που το προκάλεσε.

Αν πιστέψει κανείς τα γερμανικά ρεπορτάζ, τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο θυμήθηκαν την ιστορία «του μεγάλου ελληνικού λιμανιού που η Αθήνα πούλησε στους Κινέζους» μέσα στην κρίση (εννοώντας, προφανώς, την επέκταση της επένδυσης της Cosco). Θυμήθηκαν ότι τότε υποδέχονταν με ανακούφιση τη διοχέτευση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα – καθώς θα επωμιζόταν και το Πεκίνο ένα μέρος του κόστους για να επιζήσουν οι ζημιάρηδες.

Και αυτός ο κοινός τόπος έχει τώρα ανατραπεί. Οι Κινέζοι δεν είναι πια μια ουδέτερη δύναμη. Αβοήθητη από την Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ανήκει στους Ευρωπαίους. Οι συνθήκες αυτές επέσπευσαν τη συνειδητοποίηση ότι η Γερμανία δεν έχει εναλλακτική· πνεύμονάς της είναι η κοινή αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών.

Σε αυτό το πολιτικοϊστορικό εγχείρημα, η Ελλάδα δεν είναι σήμερα απαραίτητη μόνο ως χώρα μεθοριακή. Δεν παίρνει τα λεφτά μόνο επειδή είναι ευπαθέστερη στην κρίση. Αλλά επειδή έχει αποδείξει ότι δεν είναι πια η χώρα που μασούσε τα κονδύλια. Είναι ακριβώς, όχι περίπου ευρωπαϊκή.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

10 σχόλια:

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλησπερα σας,
Διαβάζοντας λίγο λιμπεραλ ...λέω να πάρω κάνα δάνειο να το επενδύσω στο ΧΑΑ :)
Όλα ορισμένα,προγραμματισμένα...έρχεται και ο πακτωλός χρημάτων από Ευρώπη και "κουμπωνουν".
Ελβετία τελικά θα μας κάνει ο Κυριάκος...σαν Μονέ και βαλε ..μακάρι.

Άσχετο αυτος ο/η..Frances ειναι σφουγγάρι και δεν μπερδεύεται εύκολα χαχα.


ArTaXiA είπε...

Σιγά εσύ, μην σε παρασύρει ο πακτωλός και βρεθείς πουθενά πνιγμένος.

Αυτό που διαβάζετε για επιχορηγήσεις, οι οποίες θα πάνε σε συγκεκριμένες οικογένειες και επιχειρήσεις και ξαφνικά αισθάνεστε συνέταιροι στα πλούτη, να το κοιτάξετε κάποια στιγμή.

Τα κονδύλια δεν θα έρθουν σε μας. Σε εμάς, θα έρθει μόνον ο λογαριασμός.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Τι σπασίκλας είσαι ρε παιδί...μου χάλασες την εικόνα ...ακρογιαλιά θάλασσα μπανάκι και τσουπ καθώς έκανα τα μακροβουτια μου έβγαλα και ένα χιλιαρικακι ...πτου-πτου-πτου...πνιγμένος χαχα.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Σαν Μονέ Κυριάκου είπαμε όχι Καραμανλη!

Frances είπε...

Η εμπειρία είναι μικρή,
Μα η όρεξη μεγάλη,
Να χα τα χρόνια σου,
Να ξεδιαλυνα τις μετοχές σαν νερό με λάδι.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Φυσικά δεν απευθύνεστε σε μένα χαχα..τα φετινά αποτελέσματα μου είναι παροιμιωδει. Παράδειγμα προς αποφυγη.
Ακόμα περιμένω τα χάπια μου από τον Μεγάλο...τα χρηματιστήρια απεχθάνονται τις βεβαιότητες...η έπαρση ότι εσύ έχεις δίκιο και όλοι οι άλλοι έχουν άδικο είναι αδίκημα που αν το ποντάρεις ξερά Τόρες και το πληρώνεις με τον ίδιο τρόπο....ξερό.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Η φιλοσοφία αν σου κάτσει είναι για αυτούς που παίζουν με λεφτά monopolis και μόνο.
Δεν λέω να μη πάρει κανείς τα ρίσκα του ..αλλά χωρίς στρατηγική που να συνάδει και με stop loss οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ναι παίχτες μου...
Είπαμε μαζί με το εσπα..60 δις..
Και τα προηγούμενα εσπα ήταν πάνω από 100 δις.
Αυτή την φορά όμως δεν θα σκορπιστουν στον άνεμο...θα πάνε εκεί που πρέπει.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλά ας ξεπεράσουμε πρώτα τον νέο καβο που δυστυχώς χτίζετε στην Αμερική.

Βραχυπρόθεσμα υπάρχουν κάτι παγόβουνα που έχει γίνει η αποκόλληση και δίνουν πρόσθετη ανασφάλεια.

Πχ Bloomberg & Reuters & άρθρα δίχως απάντηση από Ελληνική πλευρά περί επικείμενων γεωτρήσεων...

Ενώ και Ο Ντόναλντ έχει αρχίσει να γίνετε το νέο θεμα...που δεν το λες λίγο.
Μιλάμε για την Αμερική που δεν ανταπεξερχετε σε εσωτερικά προβλήματα ..πόσο μάλλον σε διεθνή.
Ινδία Κίνα πέφτει ξύλο διασυνοριακά - αλλαγή status Hong kong τον άλλο των ανέφερα ηδη.

Οπότε προσοχή και κοντές μπαλιές και γρήγορες εμένα με λέει για τώρα.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μιχάλη...ωραίες και επαρκώς αιτιολογημένες οι προτάσεις σου.
Ωστόσο χρωστάς ένα mail εκεί στη κλειστή πλτφρμ εννοώ :)