Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

 X.A.                              






.                    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ON LINE
ΧΑ: Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...
Το τέλος του 2021 βρίσκει τη χρηματιστηριακή αγορά σε ένα πλέγμα αβεβαιότητας και ανησυχιών, λόγω της νέας παραλλαγής Οmicron και του συνεχιζόμενου ρυθμού αύξησης του ενεργειακού κόστους που ωθεί τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα. Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας του δείκτη FTSE Mid Cap υπεραπέδωσαν το 2021 σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/XA-Large Cap, αποτυπώνοντας τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

20 σχόλια:

michele είπε...

Καλημέρα, καλημέρα ! Καλά ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ σε όλους

michele είπε...

Δυο παρατηρήσεις απο χθες για το φίλο μου τον Γιώργο. 1) Το χρεος μας ΤΟΤΕ ηταν στις ευρωπαϊκές τράπεζες με δυσυεώρητο κόστος δανεισμου. Τωρα ειναι στον ESM με πολυ χαμηλότερο κόστος οπως ξέρεις. Η διαφορά ειναι τεράστια.

Και 2) Οντως ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε κυριως λογω του ενεργειακου κόστους που ειναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ομως στο 2021 στο συνολο θα κλείσει κατω απο 1%.
Και το διαθέσιμο εισόδημο των Ελλήνων φέτος ειναι αυξημένο κατα 7% συμφωνα πάντα με τα στοιχεία και το ισοζύγιο ανοιγμα-κλεισιμο επιχειρήσεων ειναι θετικο.
Αυτα προς το παρόν

Χρήστος είπε...

Καλημέρα φίλοι, καλημέρα Μιχάλη.
Και ποιος λέει ότι, λογικό/χαμηλό, αναλόγως των συνθηκών, ποσοστό πληθωρισμού δεν είναι αποδεκτό και είναι, απαραιτήτως, άσχημα νέα?
Δεν εξετάζεις ΠΟΤΕ ένα οικονομικό μέγεθος μιας χώρας απομονωμένα...αυτά είναι για προπαγάνδα και μόνο.
Καλή συνέχεια.

michele είπε...

Ναι φυσικα ειναι αποδεκτο Χρήστο, μιλαμε ομως για 4 και 5% που "τρώει" το εισόδημα. Γι αυτο και στη φαση αποπληθωρισμού η ΕΚΤ επεμενε για στόχο στο 2%

Χρήστος είπε...

Δεν διαφωνώ Μιχάλη, εντάξει άλλωστε και η FED, ανέκαθεν, θέτει τον ίδιο επιθυμητό στόχο (2%) και όντως, από ένα σημείο και μετά ο πληθωρισμός τρώει τα εισοδήματα. Αλλά.....εμείς, ερχόμαστε/βγαίνουμε από σειρα ετών με μηδενικό-αρνητικό-χαμηλό πληθωρισμό ........και άλλωστε η υπερβάλλουσα ρευστότητα, πάντα, σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση!! Επίσης, δεν είμαστε δα και στην χειρότερη θέση!! Να δούμε πως θα κλείσει ο χρόνος.
Αυτά, καλή συνέχεια.

austin είπε...

Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα.

Δυστυχώς τα νούμερα (όπως πολλάκις έχει αποδειχθεί) δεν αποτυπώνουν την συνολική πραγματικότητα. Αποτυπώνουν την πραγματικότητα εν μέρει.

Εάν αυτή την στιγμή ο πληθωρισμός κλείσει στο 1% (πολύ ωραία) γιατί πληρώνω παραπάνω 20% εγώ στο σουπερ μαρκετ? Ας αφήσουμε την ενέργεια, γιατί είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ε και θα πω εγώ, αλλά τεσπα.

Εγώ δεν θέλω να διαφωνήσω στα απόλυτα νούμερα.. η πραγματικότητα λέει άλλα πράγματα.

Όσο για το χρέος, πάλι να μην διαφωνήσω. Τότε που μπάιναμε στα μνημόνια (έχω πει ξανά ότι η παλιότερη ασυδωσία δεν με έβρισκε σύμφωνο) μπήκαμε γιατί το κόστος δανεισμού ήταν υψηλό??

Δλδ στα πρωτοσέλιδα τότε, λέγανε για το κόστος δανεισμού?

Και για να το τραβήξω από τα μαλλιά (γιατί δυστυχώς έρχομαι σε αυτή την θέση όταν απλά πράγματα δεν γίνονται κατανοητά και γυρνάμε γύρω γύρω όλοι λες και λέω κομμουνιστικές φανφάρες ή λες και είμαι συριζαίος).

Όταν λοιπόν μπάιναμε στα μνημόνια, όπως είναι λογικό, και στενοχώριες υπήρχαν, και καταθλίψεις και αυτοκτονίες. Τότε δεν είδα να ενδιαφέρονται όπως τώρα για την υγεία μας. Τους έπιασε ξαγνικά ο πόνος.

Και αν τους έπιασε ο πόνος, γιατί ΟΛΟΙ (για να μην νομίζετε ότι κατηγορώ τον Μητσοτάκη) μειώναν από την υγεία και αυξάνουν στα εξοπλιστικά.

Ρε παιδιά... υπάρχει ο ελάφαντας μπροστά μας και θέλουμε να δικαιολογούμαστε.

Μπροστά θα πάμε ΜΟΝΟ άν τα κακώς κειμενου ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ κυβέρνησης τα κριτικάρουμε για να βελτιωνόμαστε.

Δεν λέμε (όσοι αντιδρούμε) αριστερές μπαρούφες. Λέμε πράγματα για ένα καλύτερο αύριο.

Και όπως έχω ξαναπεί.. παλιά λέγανε ένα το χειρότερο ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο από την καλύτερη δεξία.

Ε πρόμοια λογική από την ανάποδη έχουμε τώρα, επειδή καραδοκεί κατσαπλιάς και ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να μην διατυπώνεται άλλη άποψη.

Αν διατυπωθεί είναι κάτι από τα παρακάτω

-Γελοία
-Συριζαίικη
-Ψεκασμένη
-Απαράδεκτη
και ότι άλλο με αρνητική χροιά.

Φαντάζομαι οι διαβασμένοι ξέρουν που οδηγεί αυτό...μην τα λέω εγώ ο μικρός

austin είπε...

α και για να μην ξεχνιόμαστε...

Όλα αυτά από κάποιον που με βάση τα δεδομένα τα τωρινα, εάν γινόντουσαν εκλογές κατά 95% θα ψήφιζα πάλι μητσοτάκη.

Αλλά την φωνή μου δεν θα την χάσω επειδή αυτό ζητάνε ΟΛΟΙ. Όπως είχα επί ΣΥΡΙΖΑ έτσι θα έχω και τώρα..

michele είπε...

Eγω ειμαι υπερ της φωνης της κριτικής Γιώργο. Αλλα ειμαι και υπερ μιας λογικής δεν λεω "κοινης" γιατι σηκώνει πολλή κουβέντα.
Το αυξημένο κόστος ενέργειας αυξανει και το κόστος παραγωγής αλλα αν συνεχιστει θα μετακυλιστει στον πελάτη αυτο.
Οταν θα πέσει η κατανάλωση εφοσον συνεχιστει ( γιατι τωρα βγηκαμε ολοι μαζι και και η προσφορά δεν μπορουσε να απορροφήσει τη ζήτηση)
τότε θα αρχίσουν οι προσφορές και το πάγωμα τιμών.

Τον Γενάρη του 2010 δανειστηκαμε με 6%. Εννοειται οτι δεν εβλεπες πρωτοσελιδα γιατι ετσι κι αλλιως ο κόσμος και οι δημοσιογραφοι χαμπάρι δεν είχαν πάρει. Εμεις ομως στα χρηματιστηρια τα βλεπαμε αυτα.

Τωρα στα εξοπλιστικά ( αλλα και στην υγεια) 10 χρόνια μνημονιου ολες οι κυβερνήσεις μειωναν ( σε καποιο τμημα της υγειας καλως) οι αλόγιστες δαπανες ηταν μεγάλες. Δεν επρεπε να αυξησουμε δαπανες και στα εξοπλιστικα τωρα που μπορούμε;; Δεν εχουμε προβλήματα με τη γείτονα;

Τα πρωτοσελιδα ηρθαν τοτε το Μαιο που πηγε ο ΓΑΠ στο Καστελοριζο. Ηξερε μεχρι τοτε ο πολυς κόσμος τι σημαίνει ΔΝΤ που δραστηριοποείται και τι εχει συμβει στις χώρες που ασκησε σκληρη οικονομική πολιτική;; μπααααα

Τωρα και εγω στην πανδημια εδω και 2 χρόνια βλεπω πολλες καλες αλλα και πολλες κακές επιλογες σχετικα με την αντιμετώπιση της πανδημιας. Ο καθενας απο μας θα πει και το μακρυ του και το κοντό του. Αλλα καποιοι αλλοι γνωριζουν καλυτερα. Αν γιναν λαθη;; πολλα.
Αλλα παρακολουθω και τι κανουνε οι ξένοι. Και εκει τα ιδια αναλογα την περιοδο.
Απο την αλλη οι ξενοι εντυπωσιαστηκαν με το συστημα εμβολιασμου της Ελλαδας και την οργάνωση του. Οι Γερμανοι πηγαιναν με τηλεφωνο και χαρτάκι τι να λεμε. Αλλα δεν γιναμε απο την μια μερα στην αλλη και προηγμενη χώρα ουτε φτιαξαμε επίπεδο ΕΣΥ της προκοπης.

Τωρα δεν λεω για σενα εισαι μικρης σχετικα ηλικιας, αν ειναι λογικο να εισαι 60+ και να μην πηγαινεις να εμβολιάζεσαι με τόση πληροφορηση που υπαρχει και να ακους το ...μακαρίτη πια Τραγκα; τι να πω "αυτοκτόνησαν" ανθρωποι και μικροτερης ηλικιας επειδη ακουγαν τον καθε Βοβολη-Αντωνιαδη κλπ

michele είπε...

Τα εβαλα ολα μαζι αχταρμα τωρα που είχα χρόνο :))

hippy είπε...

Χαιρετίζω τους φίλους

ωραία η βραδυνή συζήτηση χθες του φίλου Niκdan...αξίζει να την αναζητήσουν οι επενδυτές που ψάχνονται (περιττή για τους παίκτες των 5 τραπεζών και 2 κατασκευαστικών).

Η μετάλλαξη "όμικρον" σαφώς και τρόμαξε τους μικρομετόχους στο ΧΑΑ. Πιθανολογώ όμως λάθος. Καθώς κάνει αρκετά πιθανό τα μέτρα στήριξης από ΕΚΤ,Fed και λοιπές κεντρικές τράπεζες να μην αποσυρθούν αλλά να πάρουν παράταση για το Φθινόπωρο ή αργότερα. Εκτός εάν η νέα μετάλλαξη αποδειχθεί σχετικά εύκολα διαχειρήσιμη κάτι που ωστόσο οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.

Καλά Χριστούγεννα 🌺


Λευτερης είπε...

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και αγάπη.
Ιδιαίτερες ευχές στον οικοδεσπότη, υγεία,αγάπη, επιτυχία στην οικογένειά του.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
manos είπε...

Εγώ θα δώσω 2 μετοχές για του χρόνου
ΕΥΔΑΠ και ευαπς καλά Χριστούγενναα σε όλους με υγεία

mixalis mixalios είπε...

Δηλαδή οι νέοι μέτοχοι δεν βλέπουν τις προοπτικές της Τράπεζας των μηχανικών? Δεν μπορώ να το πιστέψω...

austin είπε...

Μιχάλη συμφωνώ, είμαι και εγώ ακριβώς υπέρ της λογικής.

Εξού και αναφέρω πολλές φορές ότι "δεν φταίει ο Μητσοτάκης" σε διάφορα που συμβαίνουν. Όποιος θέλει να κάνει ένα zoom out για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ΟΛΟΙ οι λαοί (πέραν της Αφρικής) βράζουνε στο ίδιο καζάνι.

Κάτι παρόμοιο έχει γίνει σε μικρότερη κλίμακα με τις ομοσπονδιοποίσεις και σε μεγαλύτερο βαθμό με τους παγκόσμιους πολέμους. Αλλά ποτέ σε τέτοιο καθολικό βαθμό.

Αυτό το παραπάνω δεν μπορεί να βαφτίζεται παράλογο (δεν λέμε για τσιπάκια). Ούτε παράλογο μπορεί να βαφτιστεί ο ακραίος τρόπος ελέγχου ούτε το ότι οι "επιστημονικές επιτροπές που μεταλλάχθηκαν σε πολιτικάντηδες και ψήφισαν το ακαταδίωκτο, λες είναι και τεχνοκράτες" να λένε και να ξελένε.

Μία κρίση σαν την πανδημία ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με:
-Τραμπουκισμό
-Εφήμερες αποφάσεις/ κινήσεις/ μέτρα
-Περικοπές στην υγεία
-ΚΛΕΙΣΤΟΥ τύπου συζητήσεις-διαγγέλματα

Η υγεία είανι το υπέρτατο αγαθό και αν δεν μπορούμε να δούμε ότι το εργαλοιοποιούν λες και είναι "χρέος, κόστος δανεισμού κτλ" τότε θα επικρατήσει ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Παράλογος θα είναι και ο λογικός... παράλογος θα είναι και ο συνωμοσιολόγος.

Και το κλείνω, γιατί προφανώς δεν μπορούν να δουν αρκετοί πόσο τεχνηέντως πάνε να άρουν βασικές ελευθερίες (και η τελευταία ελεθερία που με νοιάζει είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.. άλλες είναι οι σοβαρότερες συνέπειες) με την παρακάτω ατάκα από το παιδί μου ενώ πηγαίναμε στην Πάρνηθα:

"Γιατί έχουμε σταματήσει και δεν προχωράμε? Θα μας ελέγξουν???"

Μπροστά ήταν ένα κοπάδι από κατσίκες και είχε μπλοκάρει τον δρόμο, αλλά το παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον τέτοιο, έχει μάθει τι..?? Πως το λέει ο λαός... από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Άντε καλά Χριστούγεννα, με υγεία και κάθε καλό!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Austin..
Το καλό της υπόθεσης είναι πως ο Άνθρωπος έχει Νού και Βούληση και θα πράξει ίσως και ανάλογα..Τα καημένα τα κατσικάκια αν ήξεραν ποιος είναι ο προορισμός τούς θα έτρεχαν να γλυτώσουν...

mixalis mixalios είπε...

Καλά Χριστούγεννα φίλοι (θα πει ο αισιόδοξος) !
Καλό Σαββατοκύριακο (ο απαισιόδοξος)

Μεγαλη προσοχή για να μην δούμε από κοντά τις αδυναμίες του ΕΣΥ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Χρονια πολλα καλα Χριστουγεννα με υγεια

hippy είπε...

Καλημέρα σε όλους

η αγορά είναι δυναμική υπόθεση και όχι στατική. Κάτι που ισχύει σήμερα ανατρέπεται σε χρόνο dt από μια απόφαση του Biden ή του Xi Jinping. Αυξάνουν οι φωνές για πιθανό lockdown μετά τις γιορτές. Σαφώς και για το μαγαζί θα είναι απλό συνάχι και όχι πνευμονία όπως το πρώτο. Η ρευστότητα όμως στο χαρτοφυλάκιο είναι που δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητα. Προσωπικά την σφίγγω, δεν βιάζομαι να την επενδύσω, σταθερός οπαδός της άποψης "λιγότερα αλλά σιγουρότερα". Θυμάμαι μια "πέτρινη" χρονιά (1992? 1993?) που το january effect ήρθε αρχές Φεβρουαρίου.

Χρόνια πολλά και του χρόνου ελεύθεροι🌺

Λευτερης είπε...

Καλησπέρα, χρόνια καλά σε όλους.

Χρήστο χρόνια σου καλά,πολλά και όμορφα, πάντα υγεία και επιτυχίες.