Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

  X.A.                              





.                    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ON LINE
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ;
To εκρηκτικό μείγμα που συνθέτουν οι υψηλές τιμές ενέργειας και η υψηλή τιμή του δολαρίου προκαλεί «πόνο» στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ απότοκα της γεωπολιτικής κρίσης είναι φυσικά οι επόμενοι κρίκοι της αλυσίδας, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο αξίζει να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ποιοι είναι οι φόβοι και ποιες οι προοπτικές του;

29 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα!

Προς Hippy (κατά κύριο λόγο, επειδή προχθές έλεγε ότι για την ηλικία μου δεν μπορώ να έχω αυτη την "έπαρση".

austin είπε...
Καλημερα. Η ομιλία του οντως ηταν πολυ καλη! Στέκεται όσο λίγοι στο εξωτερικό.

Είπαμε προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοι

Παμε όμως και επίσημος φορέας επειδη δεν αρεσε ο δείκτης.

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20220513STO29508/press-freedom-2021-how-are-eu-countries-rated-infographics

Δείκτης είναι και για τους βουλγαρους που ανέβηκαν πάνω από εμας

18 Μαΐου 2022 - 7:27 π.μ.

austin είπε...

Αραγε πάτησε χθες κανείς πάνω στην σελίδα??

Σήμερα παντως αν πατήσει κάποιος θα δει ότι την σελίδα την κατέβασαν!!!!!

Οπότε, ωραία η ανάλυση ότι ο δείκτης είναι λάθος, αλλά τελικώς, κάτι δεν άρεσε και κατέβασαν την σελίδα!

Αυτό νομίζω μπορεί και μικρότερος να καταλάβει τι και πως!

hippy είπε...


"κάτι δεν άρεσε και κατέβασαν την σελίδα! Αυτό νομίζω μπορεί και μικρότερος να καταλάβει τι και πως!"

Είναι προφανές. Δόθηκε εντολή από το Μαξίμου. Σε δεύτερο χρόνο θα διωχθεί κι ο αρχισυντάκτης με διαταγή του πρωθυπουργού Κιμ Γιονγκ μητσοτακΟυν.

austin είπε...

Υπάρχει "επίσημη" δικαιολογία.. Αν θες ψάξτην.

Το θέμα είναι, ότι το παράλογο θέλουμε να κάνουμε λογικό και τούμπαλιν, υπό ένα μανδύα πάντα λογικοφανούς.

Το γεγονός είναι 1. Χθες υπήρχε μία σελίδα. Σήμερα δεν υπάρχει. Αν θέλουμε να πετάμε μπάλα στην εξέδρα είναι ωραία.

Αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε επειδή καραδοκεί ο Τσίπρας, guess what. Αυτά κάνουν ακόμα χειρότερη την θέση.

Γιατί τα social media, τους φταίνε.. όταν ανεβοκατεβάζουν σελίδες. Απλά πράγματα. Τώρα για μαξίμου και αρχισυντάκτες κτλ.. απλά έχουμε κα΄τι να λέμε

hippy είπε...

Σωστά. Ανεμόμυλοι υπάρχουν ακόμα. Τους στοχοποιούμε, καβαλάμε το γάιδαρο μας και ως άλλοι Δον Κιχώτες επιτιθέμεθα.

Ο γρουσούζης θείος ζήτησε να γράψουν στο μνήμα του "ορίστε που τελικά δικαιώθηκα...πέθανα".

Απλά πράγματα. Συμφωνώ.

VAGGELIS MP είπε...

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20220513STO29508/press-freedom-2021-how-are-eu-countries-rated-infographics

Μετά από πολλά χρόνια που κατατάχθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Βουλγαρία ανέβηκε 21 θέσεις στην 91η το 2021 χάρη σε μια κυβερνητική αλλαγή και την ελπίδα για βελτίωση. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από τη μετανάστευση μέχρι τον Covid-19.

21θεσεις ανεβηκε η Βουλγαρία λόγω αλλαγής κυβέρνησης
Μονον για την δολοφονία του δημοσιογραφ Καραϊβαζ η Ελλάδα, λόγω της μη εξιχνίαση της έπεσε 20 θέσεις & οι άλλες για Βαξεβαν και Παπαδακου.Αν λάμβαναν υπ,όψιν τις ""διωξεις"" για τον ψυχασθενη Χίο θα μας κατέβασαν τελευταίους στον Πλανήτη
Να προσπαθήσεις να μην υιοθετείς αβασάνιστα ότι διαβάζεις από δήθεν έγκυρα μέσα
Είναι μέρα να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα με τέτοια αγορά σημερα;

hippy είπε...

Σίγουρα δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα, πιθανολογώ όμως πως εάν δεν είμαστε "αρρωστάκια" ούτε και με την αγορά αξίζει ν΄ασχολούμαστε.

"'Ελλειψη χρημάτων στάση εμπορίου" που λέγαν οι παλιοί. Το χρήμα λιγοστεύει κι ακριβαίνει...το κάτω μου φαίνεται λογικότερο απ΄το πάνω.

hippy είπε...

Βέβαια πιθανολογώ πως η Αμερική θα διορθώσει το χθεσινό κακό χαμό αλλά...ζούμε σε εποχές ταυροπαγίδων. Ημιανάπαυσης και το Φθινόπωρο βλέπουμε.

ArTaXiA είπε...

"Ζούμε σε εποχές ταυροπαγίδων. Ημιανάπαυσης και το Φθινόπωρο βλέπουμε."

Τότε κάνε μας τη χάρη και ξαναέλα πάλι να μας σκοτίσεις το Φθινόπωρο.

ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
(Για να μην λένε μερικοί πως μόνο κρίνω)

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ, τα γεγονότα του μήνα έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους προεξοφληθεί (επιτόκια/πληθωρισμός/ουκρανικό) και ως εκ τούτου, θα ζήσουμε μια δυο ήρεμες εβδομάδες, μη σου πω και τρεις και τέσσερις.

Ως εκ τούτου, τσίμπησα σήμερα:

ΕΕΕ = Επειδή είναι χαροκαμένη λόγω Ρωσσίας, αλλά εταιριούκλα.
ΜΥΤΙΛ = Επειδή το 17 μπορεί να το δει για πλάκα.
ΕΤΕ = Διότι οι οίκοι θέλουν προμηθειούλες και δεν θα την αφήσουν, μη σου πω θα την βοηθήσουν κι όλας. (Τα ανωτέρω δύο και λόγω MSCI)
ΑΒΑΞ = Γιατί κάτι τρέχει και δεν μας το λένε.

Αν αύριο πάει παρακάτω, ΘΑ ΨΩΝΙΣΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, μέχρι να βγει ο "μονόδρομος" να μας πει πάλι για "δυναμική υπέρβαση", οπότε θα πουλήσω και το σπίτι μου και θα σορτάρω.

hippy είπε...

Συμφωνώ ή όχι μαζί σου ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ που θέλησες να γίνεις χρηστικός. Στις 2 πρώτες επιλογές έχω μεγάλη θέση. Ωστόσο στον Ευάγγελλο σκέφτομαι να μειώσω λίγο στο ρεμπάλανς.

Νομιζω ότι σε έχω δει στο ιστολόγιο του Nikdan στο Facebook. Εκεί έχω γράψει αναλυτικά αυτό που βλέπω.

Το Φθινόπωρο είναι η μεγάλη εικόνα. Γνωρίζουμε όμως ότι και τα ρευστά "δουλεύουν". Σήμερα το 1/3 αγόρασε Ελλάκτωρα στο κλείσιμο. Βέβαια το " πεντακόσια τοις εκατό δεκαετισιοποιημένο" δεν θα το βγάλω, βολεύομαι όμως και με μια βδομάδα στη Ζάκυνθο.

hippy είπε...

"Ευάγγελο"

manos είπε...

Καλησπέρα αυτός που πουλάει εδώ μοτό προσεχώς θα κλάψει.κυριε hippy που μπορώ να δω αναλυτικά αυτό που βλέπετε

hippy είπε...

Κύριε Μάνο όλοι ξέρουμε πως η αγορά τη μια μέρα σε αποθεώνει και την άλλη σε γειώνει. Ας έχουμε λοιπόν στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως η άποψη μπορεί να είναι εν μέρει ή ολικά λανθασμένη.


Προσωπικά είμαι κάπως απαισιόδοξος για το υπόλοιπο της χρονιάς. Aπό το Πάσχα αυξάνω ρευστότητα με στόχο να την φτάσω στο 55%, μεταφέρω το σκεπτικό μου κι εύχομαι να κάνω λάθος.

Βρισκόμαστε σε περιβάλλον τεσσάρων κρίσεων σε εξέλιξη. Yψηλές τιμές δολαρίου και ενέργειας, υψηλές (ακόμα) τιμές μετοχών, υψηλές τιμές ακινήτων, υψηλές τιμές Α’ υλών. Κι αυτό εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής κρίσης (Ρωσία-Ουκρανία), διεύρυνση ΝΑΤΟ.

Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι η Fed αποφάσισε να περιορίσει και να αυξήσει ταυτόχρονα το κόστος του χρήματος. Νωρίτερα ή λίγο αργότερα θ΄ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Το αμερικανικό δεκαετές έχει προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019. Αν συνεχίσει τους επόμενους μήνες έτσι-το πιθανότερο-προς το 3,50%-4% αρχίζουν τα δύσκολα καθώς οι μικρομεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Δυσκολότερος έχει γίνει και ο δανεισμός της χώρας μας καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει επιφυλακτικοί και ζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Πιθανολογώ όμως ότι το 4% για το 10ετές θα αντέξει το επόμενο 12-18μηνο. Μετά ελπίζουμε σε αποκλιμάκωση.

Βέβαια δεν πολυψαρώνουμε καθώς μικρή σημασία για τη χώρα μας έχει η άνοδος του 10ετούς. Το ιδιωτικό χρέος που επηρεάζεται από την άνοδο των επιτοκίων είναι μόλις το 23% έναντι 77% που είναι το χρέος προς ESM και ΕΕ...και η διάρκεια χαμηλών επιτοκίων φτάνει ως το μακρινό 2040 (μακάρι να ζούμε μέχρι τότε) με το επιτοκιακό κόστος είναι στο χαμηλό 1,57%.

Που σημαίνει ότι με πληθωρισμό πχ 6% μέχρι τότε (απίθανο ενδεχόμενο) το χρέος σε πραγματικές τιμές θα αποπληθωρίζεται πάνω από 3% ετησίως μειώνοντας τον λόγο Χρέος/ΑΕΠ (καθώς θα αυξάνεται πληθωριστικά το ΑΕΠ).

Ενδεικτικά εάν π.χ. το 2022 η χώρα έχει ΑΕΠ 180 δισ. με χρέος 350 δισ. και στα επόμενα 10 χρόνια υπάρξει μέσος ετήσιος πληθωρισμός 6% και ανάπτυξη 3% με οριακά θετικό πρωτογενές δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το 2032 ο πληθωρισμός θα έχει μειώσει την "πραγματική αξία" του χρέους από τα 350 σε 190 δις περίπου ενώ το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί σε 241 περίπου δις. Συνεπώς το Χρέος/ΑΕΠ θα βρίσκεται στο "αξιοπρεπές" 79%.

Γερμανία θα γινόμασταν (γυρίζω πλευρό και συνεχίζω να ονειρεύομαι).

Τη ζημιά βέβαια θα υποστεί ο τραπεζικός καταθέτης. Οι "διαβασμένοι" θα βρουν ευκαιρίες (ΠΛΑΘ?....ΟΛΠ?...ΑΛΜΥ?...κάτι άλλο που θα προκύψει στη διαδρομή?)


https://www.pdma.gr/el/debt-strategy-gr/public-debt-gr/annual-service-cost-gr

https://www.pdma.gr/el/debt-strategy-gr/public-debt-gr/composition-of-debt-gr/lixis-xreous




hippy είπε...

Σαφώς και δεν υπάρχει σύγκριση. Εγώ έχω ανοίξει το χρονικό παράθυρο ενώ ο artaxia αναφέρεται σε κερδοσκοπία 2 εβδομάδων. Εάν του καθίσει (αυτό θέλω να γίνει) νομίζω θα μας δώσει μια καλή ευκαιρία αύξησης ρευστότητας.

Τωρα ως προς ΑΒΑΞ...αυτός δεν είναι που πουλάει τη Voltera? H ΔΕΗ ταμείο έχει, η Iberdrola* είναι κιμπάρισα (απ΄όσο θυμάμαι με το ΡΟΚΑ), η ΜΟΗ έδωσε τον τόνο => όλα μοιάζουν ευοίωνα.


*(πάντως στο ταμπλό χωλαίνει...σε αντίθεση με την RWE που είναι σε ψηλά 5ετίας)

manos είπε...

Ευχαριστώ πολύ κύριε hippy καλό θα ήταν όλοι να καταθέτουμε μια άποψη

austin είπε...

Μόνο ένα δεν έχει τιμολογηθθεί εδώ.. καμιά ένταση πάλι με τον Τούρκο...

Παρότι η λογική λέει ότι σε μία τόσο δυαντή τουριστική σεζόν και για τους δύο μας( εμείς γιατί που να βρεις άλλο τέτοιο τοπίο, η τουρκία γιατί δέχεται ρώσους με το τσουβάλι, βάλε και ισοτιμία), αφενός ο Ερντογάν δεν λογίζει τέτοια πράγματα αφετέρου η ομιλία του Μητσοτάκη στο κονγκρέσο με έκανε κομματάκι παραπάνω ανασηχώ...

Στα διεθνή νέα
Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει

https://www.youtube.com/watch?v=ZEg6Ht2pNH0

hippy είπε...

ΟΛΠ

Facio ut facias...έτσι είναι κινεζάκο...κι αν είσαι και παπάς με το δωράκι σου θα πας (ως μέτοχος αλλά και ως Πειραιώτης συμφωνώ με 1000)


"Το κτήριο του ΣΙΛΟ και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ. παραχωρήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την ΟΛΠ. Α.Ε. σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων." (χθες)

Κατέθεσε αναθεωρημένη ΣΜΠΕ ο ΟΛΠ για να ξεμπλοκάρουν τα έργα επέκτασης της νότιας προβλήτας. (σήμερα)

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3635122/katethese-anatheorimeni-smpe-o-olp-gia-na-xemplokaroun-ta-erga-epektasis-tis-notias-problitas

ΝίκοςΤ είπε...

Ποιός αγόρασε χθες φίλε Ηλία;Ο έτερος Ευάγγελος;
Καλησπέρα.

hippy είπε...

Λες βρε Νικόλα μου? Μακάρι.

ΑΡΤ είπε...

Ημερα τελικου σημερα...

Δικεφαλε μεγαλωσα και αλλαξαν πολλα ομως εγω ακομα εδω πιστα...
Ο λαος εχει ηδη ξεκινησει...πολυ μεγαλο το οικονομικο βαρος που καλουνται να σηκωσουν οι φιλαθλοι της θεσσαλονικης σε δυσκολες εποχες 150-200ε ανα ατομο...

Φαβορι ο Παναθηναικος κυριως λογω της εξαιρετικης φυσικης καταστασης των παικτων του ( δεν ειναι τυχαιο οτι νικησε ολους τους αντιπαλους του στα πλει οφ και ειχε την καλυτερη συγκομιδη βαθμων ) και αυτο οφειλεται στον Δημητρη Δανιηλιδη πρωην γυμναστη του ΠΑΟΚ στις ακαδημιες κυριως και συνεργατη του Γιοβανοβιτς για μια διετια στην Αλ Νασρ .

Απο την αλλη εμεις εχουμε ηθικη υποχρεωση να αφιερωσουμε και αυτο το κυπελλο σε αυτους που εφυγαν νωρις...

https://www.youtube.com/watch?v=nzYLGxGk7Sw&t=154s




austin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
AnaStaSiA είπε...

Κυκλοφορούν τέτοια χάπια από το 2017, ξύπνα.

https://www.healthcareitnews.com/news/fda-approves-first-digital-pill-drug-comes-ingestible-sensor

mixalis mixalios είπε...

Εγώ ολόκληρο tablet δεν βάζω στο στόμα μου 💊😁

austin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mixalis mixalios είπε...

Καλά βρε Austin, ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν εχεις δει? Παίρνεις τις ταμπλετιτσα και περνάνε όλα. Εμ πως θα έρθει η αθανασία? Οεο?

mixalis mixalios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mixalis mixalios είπε...

Εβραίος μιλάει για τσιπάκια και συμμόρφωση. Κρίμα που έφυγε ο Τραγκας να αναδείξει το θέμα. Γιατί με αυτά τα ΜΜΕ που έχουμε πάλι αμασητο θα το φάμε το παραμύθι. Καλή μας χώνεψη.

mixalis mixalios είπε...

Εν τω μεταξύ αποφύγετε στενές επαφές με πιθήκους, ετοιμάζουν κι άλλα εμβόλια.

AnaStaSiA είπε...

Μπράβο Γιωργάκη, έσβησες τις παπάρες που έγραφες.